Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo_Intel_Vlasnosti_Temy_Kursovykh_Zaoch_KhEP...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
335.87 Кб
Скачать

Тема №5: Авторське право.

План.

Вступ.

  1. Поняття авторського права та сфери його дії.

  2. Об’єкти авторського права.

  3. Суб’єкти авторського права.

  4. Суб’єктивне авторське право, його зміст і межі.

  5. Договори на створення і використання об’єктів інтелектуальної власності.

Висновки.

Методичні вказівки:

Ця тема має оглядовий характер й переслідує мету ознайомлення з широким колом важливих інститутів авторського права.

Розкриваючи зміст першого питання необхідно, насамперед, визначитися в понятті і видах результатів творчості, що охороняються авторським правом, встановити визначення авторського права в об’єктивному та суб’єктивному розумінні, яке має завдання, якими нормативними актами представлені джерела авторського права. Щодо джерел авторського права, то вони, перш за все, представлені конституційними законодавчими актами, зокрема Конституцією України. Особливу групу джерел сучасного авторського права становлять міжнародні договори: підписана 14 липня 1967 року в Стокгольмі Конвенція, що створює Всесвітню організацію інтелектуальної власності (ВОІВ); Бернська конвенція про охорону літературних і художніх творів (1886); Всесвітня (Женевська) конвенція про авторські права від вересня 1952 р.; Римська конвенція про охорону інтересів виконавців, виробників фонограм від незаконного відтворення їх фонограм (1971 р.); Брюссельська конвенція про розповсюдження несучих програм сигналів, що передаються через супутники (1974 р.) та інші. Далі необхідно розкрити суть законів України, які певним чином вказують на авторське право. Так, Закон України “Про власність” в ст.13 проголошує, що об’єктами права власності громадян є твори науки, літератури та мистецтва, відкриття, винаходи, корисні моделі, промислові зразки, раціоналізаторські пропозиції, знаки для товарів і послуг та інші результати інтелектуальної праці. Стаття 41 цього Закону встановлює, що об’єктами права інтелектуальної власності є твори науки, літератури і мистецтва. Одне із самих чільних місць займають Закон України “Про авторське право та суміжні права” від 23 грудня 1993 року, Постанови Кабінету Міністрів України “Про мінімальні ставки авторської винагороди за використання творів літератури і мистецтва” від 18 листопада 1994 року тощо.

Висвітлюючи друге питання, потрібно встановити, що є об’єктом авторського права та їх перелік, виходячи із положень статті 5 Закону України “Про авторське право та суміжні права” від 23 грудня 1993 року. В цьому питанні необхідно вказати на ті ознаки, за якими твір є саме об’єктом авторського права, а також перелічити категорії творів, які згідно законодавства не визнаються об’єктами авторського права.

Характеристику третього питання необхідно розпочати із визначення, хто саме є суб’єктом авторського права, дати законодавче визначення поняття автора, які критерії його захисту згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права” від 23 грудня 1993 року. При розкритті змісту даного питання потрібно чітко визначитися в розмежуванні первісного і похідного авторського права. Досить актуальною проблемою зараз залишається інститут співавторства в авторському праві, тому необхідно це також висвітлити і вказати його місце в цивільно-правовій теорії, розділяючи поняття “співавторство” та “співробітництво”.

Четверте питання передбачає аналіз суб’єктивного авторського права, що передусім виражається в тому, що ділиться на особисті немайнові права автора та майнові. При розкритті суті особистих немайнових прав автора, у відповідності до статті 13 Закону України “Про авторське право та суміжні права” від 23 грудня 1993 року, необхідно більш детально розглянути право авторства, право автора на ім’я, право на недоторканість твору, право на обнародування твору. Переходячи до викладення майнових прав, приймаючи за увагу ст. 14 вищевказаного Закону, потрібно також детально розібратися із їх тлумаченням та вказати на можливість реалізації майнових авторських прав як інвестицій. В цьому питанні треба визначитися із авторським правом на аудіовізуальний твір, правом слідування тощо.

Аналіз останнього питання передбачає необхідність розкриття змісту договорів, які відповідним чином пов’язані із авторським правом. Це, насамперед, авторські ліцензійні договори, договори про створення об’єктів авторського права, договори на видання об’єктів авторського права, договори на розповсюдження та використання творів тощо. Висвітлюючи дане питання, необхідно дати їм поняття, їх юридичну природу, порядок укладання та їх місце в системі цивільно-правових договорів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]