Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo_Intel_Vlasnosti_Temy_Kursovykh_Zaoch_KhEP...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
335.87 Кб
Скачать

Тема № 14: Правова охорона промислових зразків

План.

Вступ.

  1. Поняття промислового зразка та його патентоздатність.

  2. Порядок патентування промислових зразків.

  3. Права, що витікають з патенту на промисловий зразок.

  4. Припинення дії патенту на промисловий зразок.

  5. Характеристика законодавства про охорону прав на промислові зразки.

Висновки.

Методичні вказівки:

1. Перш за все щоб визначитися з поняттям промислового зразка треба вияснити для себе, що ми власне розуміємо під юридичною природою цього поняття. Слід зауважити, що промисловий зразок є винаходом, який не має аналогів собі в промисловому виробництві; в нього вкладено творчу діяльність людини та представляє собою художню конструкцію.

Виходячи з ознак, які притаманні промисловому зразку законодавець в ст. 1 Закону України «Про охорону прав на промислові зразки» від 15 грудня 1993 року дає таке тлумачення даній правовій категорії - результат творчої діяльності людини в області художнього конструювання.

Слід також звернути увагу на те, що існує також, відповідно до законодавства, і поняття «запатентованого промислового зразка» під яким розуміють промисловий зразок, на який було видано патент.

Об’єктом промислового зразка може бути форма, малюнок або забарвлення або їх сукупність, які визначають зовнішній вигляд промислового виробу та призначення для задоволення естетичних та ергономічних вимог.

2. Промисловий зразок відповідає умовам патентоспроможності, якщо він є новим та може бути застосованим в промисловості (ст. 6 Закону України «Про охорону прав на промислові зразки»). На визнання промислового зразка патентоспроможним не впливає розголошення інформації про нього автором або особою, яка отримала від автора прямо або в іншим шляхом таку інформацію, на протязі 6 місяців до дати подачі заявки до Відомства або якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету.

Для вивчення цього питання слід звернути увагу на такі моменти:

а) заявка на патентування промислового зразка та її зміст;

б) дата подачі заявки на патентування промислового зразка;

в) пріоритет заявки на патентування промислового зразка;

г) експертиза заявки на патентування промислового зразка;

д) реєстрація та видача патенту на промисловий зразок.

3. При розгляді цього питання слід відзначити, що права, які витікають з патенту, починають діяти з дати публікації відомостей про його видачу при умові виплати щорічного збору на підтримку патенту в силі.

Патент надається його власнику для виключного використання промислового зразка, якщо таке використання не порушує прав інших власників патентів.

Взаємовідносини при використанні промислового зразку, патент на який належить декільком особам, визначається договором між ними.

Патент надає право його власнику заперечувати іншим особам використовувати промисловий зразок без його дозволу, за винятком випадків, коли таке використання не визнається у відповідності до законодавства порушенням прав власника патенту.

Виходячи з суспільних інтересів та інтересів національної безпеки України Кабінет Міністрів має право дозволити використання запатентованого промислового зразка без згоди власника патенту, але з виплатою йому відповідного відшкодування.

Власник патенту повинен добросовісно користуватись виключним правом, яке витікає з патенту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]