Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тренаж з ейдетики.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
62.13 Кб
Скачать

Заняття № 3

Мета: ознайомлення з методами піктограм, входження.

1. Ритуал привітання.

2. Метод піктограм.

Ознайомлення з методом. Піктограма – це схематичне зображення слів чи групи слів.

Учням пропонується запам'ятати 20 слів. При цьому їм до­зволяється користуватися власною підказкою. На аркуші папе­ру учень може замалювати пропоноване для запам'ятовування слово. Однак не можна використовувати числа, літери, символи. Після закінчення переліку слів школярам пропонується відтво­рити пропоновані слова. Завдання ускладнюється тим, що для запам'ятовування пропонуються схожі пари слів: заєць — кролик; вогонь — пожежа тощо. Орієнтовний перелік слів: дощ, світло, людина, вікно, заєць, учитель, сонце, блискавка, книга, жарт, лампа, пожежа, дихання, кролик, завдання, підкова, детектив, розв'язання, магніт, посмішка.

Рекомендації. Ведучому слід особливо стежити за тим, щоб не порушувалася головна умова виконання завдання: не використовувалися числа, літери, символи.

3. Метод «Спілкування справжніх друзів».

Психолог звертається із запитанням «Хто такі справжні друзі? За яких двох умов дружба стає цінністю людського життя (коли немає зради та немає заздрощів).

Настрій та його значення в досягненні результативності. Позитивний та негативний настрій. Від чого залежить наш настрій, наших батьків, учителів? Що таке радість?

Радість – веселий настрій (почуття). Радість живе в людині і навколо неї. Вона буває велика і маленька.

Радість розповсюджується навколо людини, тому вона кругла.

Радість жовтого (сонячного) кольору. Від радощі нам стає добре, тепло. Всі навколо радіють, усміхаються.

Радість складається з усмішки, сміху, хорошого відношення до оточуючих.

Радість «живиться» добрими справами, любов'ю, хорошими оцінками, і т.п.

Від радощів стає всім тепло, весело, піднімається настрій. Радість приносить шкоду тільки злим людям, коли порушуються їх плани. Завидникам стає погано.

4. Метод «Входження»

Уявляйте як одне слово (образ) перетворюється в інше – слово за словом. Вимовляйте слова повільно, надавайте 3-4 секунди для створення та перетворення образів слів.

Запам’ятовуємо слова: хмаринка, сонечко, дорога, капустина, диван, книга, телевізор, квітка, краса, радість.

Сіно, дощ, блискавка, провід, доріжка, стовбур, річка, пиріг, стіл, кактус, люстра, мох, редиска, місяць, мило.

Діти відтворюють слова від п’ятнадцятого до першого.

5. Мандрівка «Осінній парк».

Сіли, розслабились... Відчуваємо спокій, відпочинок, добрий настрій... Ми з вами гуляємо по осінньому парку ...Дихаємо вільно, відчуваємо пахощі дерев, землі...дивимось на чарівні, яскраві квіти.... На деревах вже з являються жовті листочки. Вони такі лагідні ніби набрали в себе сонячне проміння. Ми піднімаємо листочок, погладжуємо його, відчуваємо яке воно гладке, тепле й нагадує нам тепле літо, яскраве сонечко, літні подорожі... Це якби вісточка про літні зустрічі та подорожі... Ми рухаємося, далі торкаємося рослин, слухаємо про що розмовляють дерева, кущі, травичка, квіти,..., слухаємо птахів, які залишились у парку..., дивимося на блакитне небо по якому пливуть легкі хмарки. Сонячне проміння висвітлює скрізь листя, граючись з ним... А може це вони створюють осінню музику і ми чуємо чудову гру оркестру... Послухайте цю музику. Створену самою природою.... Закінчуємо прогулянку. Ви добре відпочили і зараз на рахунок три ми повернемося у клас. Раз - ви вже у класі, два — сидимо на стільцях, три посміхнулись, потягнулись, повернулись.

Встали, підняли руки у гору, стрягнулись до сонечка, наче дерева. Ваші руки хитаються як віти дерева. Відчуйте тіло струнке та міцніше, руки гнучкі та ніжні. Пальці м'якими, спритними.

6. Домашнє завдання: розкажи - опиши - намалюй свої враження про мандрівку.