Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародний валютний фонд і його роль у світові...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
396.8 Кб
Скачать

4. Аналіз ефективності діяльності мвф.

Попит на ресурси Фонд залишався високим у 2011 фінансовому році, і виділені їм ресурси продовжували збільшуватися швидкими темпами. Протягом року Виконавчий рада затвердила 13 домовленостей про не пільгової фінансуванні на загальну суму 142 200 000 000 СДР. Затверджені в 2011 фінансовому році дві найбільші домовленості, не носять превентивного характеру, стосувалися держав-членів зони євро - Греції та Ірландії.

У травні 2010 року Виконавчий рада схвалила трирічну домовленість про кредит «стенд-бай» з Грецією на суму в 26,4 млрд. СДР (приблизно 30 млрд. євро) для надання підтримки багаторічної програмі економічної стабілізації та перетворення офіційних органів країни, основними завданнями якої є підвищення конкурентоспроможності, укріплення стабільності фінансового сектора і забезпечення стійкості державних фінансів з метою відбудови з часом економічного зростання і робочих місць. При розробці цієї програми ставилася мета, щоб тягар було розподілено між усіма верствами суспільства і був забезпечений захист найбільш уразливих груп населення. Домовленість стала частиною спільного з державами-членами Європейського союзу пакету фінансування на суму 110 млрд. євро. Відповідно до програми офіційні органи Греції отримали негайний доступ до фінансування в розмірі 4800000000 СДР (приблизно 5,5 млрд. євро), і після третього огляду економічних показників Греції в березні 2011 року загальна сума фактично наданого Фондом фінансування на основі домовленості досягла еквівалента 12700000000 СДР (приблизно 14,6 млрд. євро ).

Погіршення стану державного дефіциту і боргу після того, як банківського сектору країни була надана надзвичайна офіційна підтримка, піддало Ірландію в 2010 році сильному економічному і фінансовому тиску. У грудні 2010 року Рада затвердила трирічну домовленість з країною в рамках механізму розширеного кредитування (ЕФФ) на суму 19,5 млрд. СДР (приблизно 22,5 млрд. євро), що передбачала винятковий доступ до ресурсів організації. Як і у випадку з Грецією, домовленість була частиною більшого пакету фінансування у співпраці з Європейським союзом, в даному випадку на суму 85 млрд. євро, включаючи власний внесок Ірландії. Головною метою економічного та фінансової програми офіційних органів країни, що спирається на нещодавно вжиті країною зусилля, є відновлення довіри і фінансової стабільності шляхом реструктуризації і рекапіталізації банківського сектора, зменшення його масштабів і підвищення його стійкості, а також проведення бюджетної консолідації та реформ, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності і темпів економічного зростання. Програмою передбачається при-ширення і розширення заходів для подолання стурбованості стабільністю фінансової та бюджетної сфери в поєднанні з прийняттям стратегії щодо фінансової системи, що має дві опори: зниження частки позикових коштів і реорганізації, обидві забезпечення остаточної капіталізації. Значна частка загального пакету фінансування, 5,0 млрд. СПЗ (приблизно 5,8 млрд. євро), була надана негайно після вступу в силу домовленостей. Суміщені перший і другий огляди виконання програми були завершені Радою в травні 2011 року, і офіційним органам країни були надані додаткові ресурси Фонду в розмірі 1,4 млрд. СДР (1,6 млрд. євро).

Більше половини валових непільгових зобов'язань Фонду з надання фінансування на 2011 фінансовий рік (82,5 млрд. СДР) були прийняті в рамках домовленостей про використання механізму ГКЛ з Колумбією, Мексикою та Польщею. У випадку Польщі в цей період було затверджено дві домовленості про використання ГКЛ. Перша вступила в силу в липні 2010 року на термін в один рік, і на прохання офіційних органів країни та за згодою Ради вона була замінена в січні 2011 року нової домовленості про використання ГКЛ на термін у два роки з більш високим рівнем доступу до ресурсів. Укладені з Колумбією і Мексикою подальші домовленості про використання ГКЛ вступили в силу в травні 2010 року і січні 2011 року на термін в один рік і два роки, відповідно.

У 2011 фінансовому році Фонд взяв зобов'язання щодо надання кредитів державам-членам з низькими доходами в рамках Трастового фонду на цілі скорочення бідності і сприяння економічному зростанню (ПРГТ) на суму 1,1 млрд. СДР. На 30 квітня 2011 загальна сума непогашених пільгових кредитів 64 країнам-членам становила 4,9 млрд. СДР.

Хоча міжнародна валютна система стійко перенесла кризу, напруженість у системі, яка виражається в посиленні глобальних дисбалансів, мінливості потоків капіталу і коливаннях обмінних курсів, а також у масованому накопиченні резервів, зберігається. Для підвищення ефективності функціонування міжнародної валютної системи потрібне поєднання аналізу - для кращого розуміння впливаючи на неї чинників - з потужними багатосторонніми інструментами політики. Робота Ради протягом року над питаннями потоків капіталу (включаючи роль Фонду щодо цих потоків), накопичення резервів і достатності резервів стосувалася ключових аспектів ефективного функціонування міжнародної валютної системи, і, крім того, Радою було розглянуто питання про те, чи може СДР зіграти роль в підвищенні міжнародної валютної стабільності. Враховуючи широту і складність питань, в квітні 2011 року було проведено засідання Ради з оцінки стану роботи в області посилення міжнародної валютної системи, на якому було проаналізовано досягнутий до теперішнього часу прогрес з різних напрямків цієї роботи, а також були намічені напрямки подальшої діяльності.

В даний час проводиться фундаментальний перегляд системи управління МВФ, з тим щоб організація краще відображала мінливу ситуацію в глобальній економіці, в тому числі зросле значення країн з ринком, що формується, при збереженні кількості голосів найбідніших держав-членів. останній раунд реформ, затверджений у 2011 фінансовому році, розвиває реформи, ініційовані у 2008 році, і, в поєднанні з попередніми кроками, збільшить на 9 процентних пунктів сукупну частку квот динамічно зростаючих країн з ринком, що формується і розвинутих країн. Новий розподіл часток квот призведе до самого значного за весь час перерозподілу впливу в організації на користь країн з ринком, що формується і країн, що розвиваються.

У 2011 фінансовому році продовжувалась робота для допомоги країнам в удосконаленні складання макроекономічної та фінансової статистики. У числі найбільш помітних проектів, експерти МВФ працювали з 72 країнами над завершенням координованого обстеження прямих інвестицій в грудні 2010 року і допомагали цим країнам покращити дані про прямі іноземні інвестиції. МВФ також допомагав ряду країн Африки удосконалювати економічну статистику та розповсюдження даних і декільком країнам Карибського басейну розробляти більш точні ряди даних ВВП і статистики цін. Експерти також допомагали ряду країн Африки на південь від Сахари у впровадженні регіональних стандартів статистики державних фінансів. За допомогою МВФ багато інших країн також удосконалили статистичну звітність та поширення даних.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) знизив прогноз щодо зростання світової економіки в 2012 році до 3,5% з 3,6%, що очікувалися у квітні, і в 2013 році — до 3,9% з 4,1%, свідчать дані оновленої доповіді МВФ «Перспективи розвитку світової економіки» (World Economic Outlook).

За оцінкою МВФ, у 2011 році, зростання світової економіки склало 3,9%, а в 2010 році - 5,3%.

Одним з найбільших ризиків для світової економіки фонд називає запізнілі або недостатні політичні заходи з протидії кризі в Європі. У зв'язку з цим угоди, досягнуті на саміті керівників ЄС, є кроками у правильному напрямку, однак, на думку МВФ, потрібні додаткові заходи. «Положення у країнах зони євро, яких торкнулася криза, ймовірно, буде залишатися небезпечним доти, поки не будуть прийняті всі заходи економічної політики, необхідні для подолання кризи», — додає фонд.

ВВП Єврозони в поточному році, за оцінкою фонду, скоротиться на 0,3%, що збігається з квітневим прогнозом. У 2013 році зростання ВВП регіону складе 0,7% замість очікуваного раніше підвищення на 0,9%.

Сильний спад економік у 2012 році, на думку фонду, очікує Італію та Іспанію — на 1,9% і 1,5% відповідно. МВФ вважає, що негативна динаміка ВВП Італії та Іспанії збережеться і в 2013 році — показник для Італії знизиться на 0,3%, Іспанії — на 0,6%.

«Периферійні країни зони євро знаходяться в епіцентрі наростання напруженості на фінансових ринках, викликаної зростанням політичної та фінансової невизначеності Греції, проблемами в банківському секторі Іспанії, сумнівами щодо здатності урядів провести бюджетне коригування і реформи, а також щодо ступеня готовності країн-партнерів надати допомогу іншим країнам», — відзначає фонд.

МВФ відзначає, що базисні прогнози фонду враховують більш слабке зростання протягом більшої частини другої половини 2012 року як у країнах з розвиненою економікою, так і в країнах, що розвиваються, що відображає труднощі процесу відновлення світової економіки. При цьому у прогнозах передбачається, що фінансові умови в периферійних країнах Єврозони протягом 2013 року будуть поступово поліпшуватися в порівнянні з рівнями, досягнутими в червні поточного року, у тому числі з урахуванням рішень, прийнятих на останньому саміті голів країн ЄС у червні 2012 року.