Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KARTA_SAMOST_JNOYi_ROBOTI_STUDENTA.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
107.52 Кб
Скачать

Тема 7

1.Поміркуйте та викладіть у вигляді есе власне бачення, як можна було вирішити аграрне питання в Україні у період революційних перетворень і громадянської війни.

2. Спробуйте обміркувати, як склалась міжнародна політична ситуація щодо УНР? Чи можливо було вирішити українське питання на Паризькій мирній конференції? Обгрунтуйте письмово своє бачення проблеми.

3. Підготуйте науковий реферат щодо політичних позицій (їх становлення, розвитку еволюції) одного з політичних діячів національних урядів України.

Тема 8

1.Поміркуйте над визначенням суті поняття «радянський спосіб життя» у 1920-ті рр. Порівняйте його із «радянським способом життя» у 1930-ті рр. Дайте письмову відповідь.

2. Спробуйте окреслити картину трансформації свідомості людини в реконструктивний період в УСРР. Підготуйте повідомлення на семінарське заняття по даній темі.

3. Визначте соціальну структуру українського суспільства в 1920-30-ті рр. в УСРР, застосовуючи як класовий підхід, так і інші підходи до аналізу структури суспільства. Порівняйте результати у формі есе.

Тема 9

1.Підготувати есе по історіографії сучасних наукових досліджень участі України в Другій світовій війні, використовуючи інформаційно – електронний каталог Українського інституту національної пам’яті (www.memory.gov.ua).

2. Відвідайте Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років та ознайомитись з тими музейними історико-архівними матеріалами, кіно-фото документами, які проливають світло на актуальні проблеми, маловідомі сторінки війни. Результати власного дослідження оформити у вигляді письмової аналітичної роботи.

3. Проаналізуйте в науковому рефераті політизований і контроверсійний підходи до українського повстанського руху 1939-1950-х років під кутом зору усталених норм міжнародного гуманітарного права.

4. Проаналізуйте події Другої світової війні на мікро рівні (людина на війні), скориставшись усною історією людей, які особисто брали участь у війні чи пережили її. Зафіксувати у письмовому вигляді історичну пам’ять людей, звернувши увагу на їх особисту роль у війні, мотивацію, моделі поведінки, інтереси, переживання різних категорій населення.

Тема 10

1. Користуючись електронним каталогом Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського (http://www.nbuv.gov.ua) перелічіть теми дисертацій, які були захищені в Україні за минулих 3 роки за спеціальністю – «Історія України». Згрупуйте їх за напрямами досліджень в межах 1945-1985 рр.

2. Підберіть збірку документів по головним проблемам теми «Суспільно-політичні процеси в Україні з другої половини 40-х – до середини 80-х рр. ХХ ст.

Тема 11

1.Продумайте питання, чи була перебудова закономірним розвитком в історії СРСР і чому вона закінчилась крахом? Позначте графічно позитивні тенденції перебудови та її суперечливі аспекти відповідно до політичних позицій ініціаторів перебудови та реальних потреб розвитку суспільства. Підготуйте повідомлення до семінарського заняття по даній проблематиці.

2. Знайдіть в мережі інтернет інформацію щодо програмних положень політичних партій України на етапі перебудови. Порівняйте їх. Підготуйте у письмовій формі висновки щодо характеру політичних партій та їх класифікації відповідно до проблеми державної незалежності України.

3. Проаналізуйте у формі есе, які проблеми перебудови залишились в сучасному суспільстві і наскільки його доля залежить від їхнього вирішення?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]