Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KARTA_SAMOST_JNOYi_ROBOTI_STUDENTA.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
107.52 Кб
Скачать

Питання до самостійної роботи (додатково до модулю 2):

 

1. Концепцiя і шляхи «перебудови» в СРСР i Украiна.

2. Стан української економіки у другій половині 1980-х років та назрівання економічної кризи.

3. Суспільно-політичні процеси в Україні в період «перебудови». Розгортання руху за національне відродження.  Формування передумов незалежностi України.

4. Студентський і молодіжний рух в Україні в умовах перебудови.

5. Виникнення Народного Руху України за перебудову. Роль цієї організації у розвиткові політичних подій в республіці протягом 1989-1991 рр.

6. Становлення багатопартiйної системи в Українi на етапі перебудови. Класифiкацiя  полiтичних партiй.  Характер багатопартiйностi.

7. Спроби державного заколоту в Москві в серпні 1991 р. Проголошення державної незаленості в Україні.

            8. Декларацiя про державний суверенітет України та Акт проголошення незалежності України, їх основні положення та сучасні оцінки.

  9. Об’єктивні та суб’єктивні причини руйнації господарського механізму після  проголошення державної незалежності України.

10. Тенденції трансформаційних змін економіки України в умовах незалежності: від здобутків до прорахунків.

11. Формування інститутів державної влади України після проголошення незалежності. Прийняття Конституції України, її значення.

12. Особливості конституційного процесу в Україні 1996-2004 рр. Причини та шляхи подолання системного протистояння державно-владних гілок.

13. Політичні партії незалежної України. Проблема взаємодії суспільства і влади. Особливості та перспективи  поглиблення суспільної демократії в Україні..

14. Етнонаціональний склад населення України. Міжнаціональні відносини. Проблема громадянських і політичних прав національних меншин.

15. Міжконфесійні відносини незалежної України.

16.  Концептуальні основи і пріоритети зовнішньої політики України.

17. Сучасні євроатлантичні інтеграційні орієнтири України: дилема оцінок та шляхів реалізації.

18.  Українсько-російські відносини, їх стан та тенденції розвитку.

19. Прийняття України до ВТО (2008 р). Перспектива та проблематичність даного чинника для економіки України.

20. Президентські і парламентські вибори 2004-2010 рр.: аналіз політичних подій.

21. Світова економічна криза 2008-2010 рр. та її вплив на соціально-економічні і політичні процеси в Україні.

22. Політичні і соціально-економічні процеси в Україні після президентських виборів 2010 р.

 

 

 

 

Орієнтовні завдання для індивідуальної роботи (ессе)

Тема 1

1. Поміркуйте, в чому норманська теорія відповідала і в чому вона суперечила дійсному історичному і політичному процесові складання держави і суспільства Київської Русі. Проаналізуйте інші теоретичні підходи щодо формування державної організації на теренах східних слов’ян.

2. Спираючись на розробки відомих істориків і публіцистів минулого і сучасності сформулюйте власну позицію щодо передумов та історичних і політичних обставин формування українського народу. Обгрунтуйте у письмовому вигляді недосконалість інших (альтернативних Вашій) позицій щодо визначеного питання.

3.Користуючись електронним каталогом Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського, який можна знайти за адресою http://www.nbuv.gov.ua, визначте перелік нових (виданих протягом двох останніх років) публікацій з проблематики розвитку суспільства Київської Русі. Ознайомтесь з ними. Проаналізуйте у формі виступу або ессе їх зміст і специфіку подання матеріалу порівняно з іншими відомими публікаціями.

4. Підготуйте науковий реферат по проблемах розвитку суспільства Київської Русі, що не знайшли висвітлення на практичних заняттях курсу «Історія українського суспільства».

Тема 2

1.Підготувати есе по історіографії сучасних наукових досліджень періоду литовсько-польської доби в історії українського суспільства.

2. Відвідайте Національний музей історії України та ознайомитись з матеріалами, котрі присвячені періоду литовсько-польської доби в історії українського суспільства. Результати власного дослідження оформити у вигляді письмової аналітичної роботи.

Тема 3

1.Користуючись електронним каталогом Національної бібліотеки ім. В.І. Вернадського, який можна знайти за адресою http://www.nbuv.gov.ua , підготуйте:

а) перелік монографій, в яких висвітлюється проблематика Української національної революції ХVІІ ст.; б) перелік дисертаційних досліджень з даної теми, що були захищені в Україні за період з 1991 р. по 2010 р.

2. Проаналізуйте наукові статті за тематикою даного розділу, надруковані в Українському історичному журналі за період з 1991 р. по 2010 р. та підготуйте анотацію на одну з них (режим доступу до електронного варіанту журналу на офіційному сайті Інституту історії України НАН України: http://www.history.org.ua).

Тема 4

1.Проаналізуйте:

а) Чому для українців, які знають свою історію, московський цар Петро І є тираном, садистом, винищувачем мирного населення Батурина, Лебедина та десятків інших міст і сіл України, нищителем Запорізької Січі, підступним вбивцею української старшини, руйнівником церкви і блюзнірським блазнем на троні. А для росіян Петро І - царем, що перетворив Московію на державу з серйозним міжнародним значенням у Європі, переможцем шведів, людиною, яка щиро й енергійно намагалася подолати відсталість Московії, прорубувачем вікна у Європу, борцем з архаїчними звичаями.

б) Чому на гетьмана Івана Мазепу російська історіографія дивиться як на людину, що зрадила своїм зобов‘язанням перед царем. А українська – як на людину, яка, у вирішальний момент поставила свою відданість Україні і її народу вище за все інше.

Викладіть свої думки у формі виступу або ессе.

2.Спираючись на різноманітні історичні джерела складіть таблицю «Українське суспільство у соціальних і національно-визвольних рухах ХVIII ст.». Прокоментуйте у письмовій формі зміну соціальної структури населення відносно розвитку продуктивних сил і виробничих відносин.

3.Підготуйте доповідь про «Роль Києво-Могилянської академії в освітньому та культурному розвитку Східної Європи».

Тема 5

1. Визначте причини втрати українським народом ознак державного суверенітету наприкінці ХVІІІ ст. Які ще слов’янські та кельтські етноси знаходилися в аналогічному стані. Як ви вважаєте: бездержавність нації – це випадковість, нормальний стан її існування чи суворе випробування. Підготуйте відповідь у формі есе.

2. Визначте демографічні особливості різних історичних регіонів України наприкінці ХVІІІ – у першій половині ХІХ ст. Підготуйте статистичну таблицю щодо соціально-станової, національної та конфесійної структури суспільства. Прокоментуйте у письмовій формі основні тенденції її еволюції, звернувши увагу на колонізаційні та міграційні процеси, ініційовані імперськими урядами Австрії та Росії.

3. Визначте особливості економічного розвитку українських земель у першій половині ХІХ ст. Поглибте своє знання тогочасних концепцій внутрішньої економічної політики, зокрема, розуміння меркантилізму, принципи якого широко практикували уряди Росії та Австрії . Спрямуйте увагу на визначення наслідків зазначеної політики для українського соціуму: чи були вони результатом свідомої політики колонізації, чи побічним продуктом меркантилізму.

Тема 6

1. Проаналізуйте, поява яких організацій і гасел знаменувала перехід від культурницької до політичної фази національного руху на Наддніпрянщині? Які соціальні і суспільно-політичні проблеми зумовили партійну роздробленість української інтелігенції? Підготуйте письмову відповідь на поставлені питання.

2. З’ясуйте, яким чином політичне підпорядкування України Австро-Угорщині та Росії впливало на організацію суспільно-політичного і національно-культурного життя українців. Укладіть шкалу можливостей і перепон, які існували в кожній окремій імперії щодо формування української модерної нації з другої половини ХІХ ст. до початку Першої світової війни. Залучивши додаткову літературу, викладіть матеріал у вигляді таблиці, прокоментуйте її у письмовій формі.

3. Встановіть дату започаткування українського парламентаризму. Порівняйте тривалість періодів і результативність діяльності українських депутатів у системі австрійського та російського парламентаризму. Спрямуйте увагу на зміст політичних платформ та конкретних гасел українства у двох державах, розширте свої знання щодо легітимації українського питання у австрійському парламенті та Державній думі Росії. Відповідь викладіть у формі аналітичного есе.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]