Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7 Витрати виробництва.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

29.4 Зниження витрат на виробництво продукції

Ми вже говорили, що в умовах вільної конкуренції ціна продукції, зробленої підприємствами, вирівнюється під впливом законів ринкового ціноутворення. У той же час кожен підприємець прагне до одержання максимально можливого прибутку. І тут, крім чинників збільшення обсягу виробництва продукції, просування її на незаповнені ринки, невблаганно висувається проблема зниження витрат на виробництво і реалізацію цієї продукції, зниження витрат виробництва.

У традиційному уявленні найважливішим шляхом зниження витрат є економія усіх видів трудових і матеріальних ресурсів, споживаних у виробництві.

Так, значну частку в структурі витрат виробництва займає оплата праці (у промисловості України 13-14%, розвитих країн - 20-25%). Тому актуальна задача зниження трудомісткості продукції, що випускається, росту продуктивності праці, скорочення чисельності адміністративно-обслуговуючого персоналу.

Зниження трудомісткості продукції, росту продуктивності праці можна досягти різними способами. Найбільш ефективні з них - механізація і автоматизація виробництва, розробка та застосування прогресивних, високопродуктивних технологій, заміна і модернізація застарілого обладнання. Проте одні заходи щодо удосконалювання застосовуваної техніки і технології не дадуть належної віддачі без поліпшення організації та праці. Нерідко підприємства одержують або беруть під оренду дороге устаткування, не підготувавшись до його використання. У результаті коефіцієнт використання такого устаткування дуже низький. Витрачені на придбання засобу не приносять очікуваного результату.

Важливе значення для підвищення продуктивності праці має належна його організація: підготовка робочого місця, повне його завантаження, застосування передових методів і прийомів праці й ін.

У структурі витрат на виробництво продукції матеріальні ресурси займають до 3 / 5. Тому зрозуміло значення економії цих ресурсів, раціонального їх використання. На перший план тут виступає застосування ресурсозберігаючих технологічних процесів. Важливо і підвищення вимогливості і повсюдне застосування вхідного контролю за якістю що надходять від постачальників сировини і матеріалів, комплектуючих виробів і напівфабрикатів.

Скорочення витрат по амортизації основних виробничих фондів можна досягти кращим використанням цих фондів, максимального їхній завантаженням.

На закордонних підприємствах розглядаються такі чинники зниження витрат на виробництво продукції, як визначення і дотримання оптимального розміру партії що закуповуються матеріалів, оптимального розміру серії що запускається у виробництво продукції, вирішення питання про те, робити самим або закуповувати в інших виробників окремі компоненти або комплектуючі вироби.

Відомо, що чим більше партія що закуповується сировини, матеріалів, тим більше середньорічний запас і більше витрати, пов'язані із складуванням цієї сировини, матеріалів (орендна плата за складські помешкання, утрати при тривалому зберіганні, втрати, пов'язані з інфляцією, та ін.) Водночас придбання сировини і матеріалів значними партіями має переваги. Знижуються витрати, пов'язані з розміщенням замовлення на що одержуються товари, із прийманням цих товарів, контролем за проходженням рахунків і ін