Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kardiologiya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
173.57 Кб
Скачать

6. Визначення частоти пульсу та його характеристика

Пульс – це поштовхоподібні коливання стінок артерій внаслідок руху крові й зміни тиску в судинах при кожному скороченні серця.

Характер пульсу залежить від діяльності серця і стану артерій.

Частота пульсу – це кількість пульсових коливань за 1 хвилину. У здорової людини кількість пульсових коливань відповідає кількості серцевих скорочень і дорівнює 60-80 за 1 хв. Частоту серцевих скорочень понад 80 за 1 хв. називають тахікардією, а ЧСС менше 60 за 1 хв. – брадикардією

Щоб визначити частоту пульсу за 1 хв., підрахунок проводять протягом 30 с й одержане число множать на 2. Якщо пульс аритмічний або частота більша чи менша звичайної, повторно рахують пульс протягом хвилини.

Найпростішим методом дослідження пульсу є його прощупування, яке проводять там, де артерії розміщені поверхнево. Найчастіше пульс визначають на променевій артерії (на долонній поверхні передпліччя хворого біля основи великого пальця). Визначення пульсу проводиться на обидвох руках одночасно. Руки пацієнта повинні знаходитись на рівні серця в положенні між супінацією та про нацією. Пульс на правій руці досліджують лівою рукою, на лівій – правою. Захоплюють руку досліджуваного в ділянці променево-зап’ясного суглобу великим пальцем ззовні та знизу, а пучками четвертого, середнього та вказівного пальців – зверху і, відчувши пульсуючу артерію у зазначеному місці, з помірною силою притискають її до внутрішньої поверхні променевої кістки. При однакових властивостях пульсу на обох руках дослідження продовжують на одній руці. Відчувши пульсову хвилю, насамперед звертають увагу на частоту пульсу, його ритм, наповнення та напруження.

У фізіологічних умовах частота пульсу залежить від багатьох факторів: віку – найбільша частота пульсу в перші роки життя; фізичної роботи, під час якої пульс прискорюється; фізіологічного стану – під час сну пульс сповільнюється; статі – у жінок пульс на 5-10 частіший, ніж у чоловіків; від психічного стану – при страху, гніві, болі пульс прискорюється. Причиною тривалої тахікардії може бути підвищення температури тіла (підвищення температури тіла на 1оС прискорює пульс на 8-10 за 1 хв). Брадикардія спостерігається у пацієнтів, які одужують після важких інфекційних захворювань, захворювань мозку, а також при ушкодженні провідної системи серця.

Наповнення пульсу – ступінь наповнення кров’ю артерії під час систоли серця (залежить від величини серцевого викиду, тобто від кількості крові, яку викидає серце в судини під час свого скорочення). При доброму наповненні відчуваємо під пальцями високу пульсову хвилю, а при поганому – малі пульсові хвилі. Частий, ледве відчутний пульс називається ниткоподібним.

Напруження пульсу – ступінь опору артерії при натиску пальця. Його визначає сила, з якою необхідно притиснути стінку артерії, щоб припинити пульсацію. При захворюваннях, що супроводжуються підвищенням тонусу артерії, наприклад, при гіпертонічній хворобі, судину стиснути важко. Такий пульс називають напруженим або твердим. Навпаки, при колапсі (різке падіння АТ) достатньо легко натиснути на артерію, як пульс зникає. Такий пульс називається м’яким.

У здорової людини серце скорочується ритмічно, з однаковими інтервалами між пульсовими хвилями. При захворюваннях серцево-судинної системи часто виникають порушення ритму серцевих скорочень, які називають аритміями. У здорових людей може спостерігатися так звана дихальна аритмія – збільшення частоти пульсу під час вдиху й сповільнення під час видиху й сповільнення під час видиху, яка зникає при затримці дихання. Аритмії зустрічаються переважно при захворюваннях серцевого м’яза або провідної системи серця, рідше – внаслідок розладу діяльності блукаючого або симпатичного нервів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]