Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
laboratorna12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
2.6 Mб
Скачать

Уставляння приміток

Примітки, як звичайно, розміщують знизу сторінки або в кінці документа. Знак примітки - це маленька цифра після слова, яка встановлюється користувачем або автоматично. Для уставляння примітки курсор розміщують праворуч вибраного слова і виконують команду Insert/Вставка Footnote/Сноска.

У діалоговому вікні Footnote and Endnote/Сноски потрібно вибрати тип примітки:

  • Footnote/Обычную  примітка буде розміщена знизу сторінки;

  • Endnote/Концевую  примітка буде розміщена в кінці документа.

Також обирають спосіб нумерації або інші символи позначення приміток. Після натискання на клавішу ОК знизу сторінки документа відкриється поле, в яке потрібно ввести текст примітки. Щоб перейти до основного документа, досить клацнути в ньому лівою клавішею мишки.

Для вилучення з тексту зайвої примітки досить витерти її номер біля слова. Текст примітки після цього також вилучається і відбувається автоматична перенумерація всіх приміток.

Нумерація списків

Для кращого сприйняття стислої інформації використовують марковані та нумеровані абзаци (списки). Для швидкого створення списків потрібно виокремити абзаци та натиснути кнопку Bullets/Маркеры або Numbering/Нумерация на піктографічній панелі Formatting/Форматирование. Налаштувати параметри списку зручно командою Format/Формат Bullets and Numbering/Список. У діалоговому вікні Bullets and Numbering/Список на закладці Bulleted/Маркированый можна вибрати тип маркування. Щоб зробити маркер у вигляді логотипа, піктограми або картинки, треба скористатися кнопкою Customize/Изменить. В діалоговому вікні Insert Picture/Добавить рисунок вибирають графічний файл з піктограмою.

Після натискання на кнопку Customize/Изменить з'явлиться діалогове вікно Customize Bulleted List/Изменение маркированого списка, в якому можна вибрати шрифт та вигляд маркера. У полі Bullet position/Положение маркера вибирають відступ маркера від лівого поля, в полі Text position/Положение текста відступ тексту від лівого поля.

Закладки Numbering/Нумерованый та Outline Numbering/Многоуровне­вый дають змогу створити нумеровані та багаторівневі списки. Налаштування параметрів нумерованих списків аналогічне до налаштування маркованих списків.

Для створення багаторівневого списку потрібно виокремити абзаци, і на закладці Outline Numbering/Многоуровневый вибрати тип багаторівневості й натиснути на кнопці ОК.

Нумерація буде без підрівнів. Для створення підрівня наводять курсор на початок потрібного абзацу і натискають на клавішу Tab або кнопку на панелі Formatting/Форматирование. Для підвищення рівня треба натиснути на кнопку . Для вилучення нумерації або маркування треба виокремити абзаци і вимкнути відповідні кнопки списків або навести курсор на початок абзацу і натиснути на клавішу Backspase.

Уставляння спеціальних символів

Часто виникає потреба використати в тексті документа специфічний символ, якого немає на клавіатурі. Для вставляння спеціального символу треба розташувати курсор у потрібному місці і застосувати команду Insert/ВставкаSymbol/Символ. В діалоговому вікні Symbol/Символ на закладці Symbols/Символы вибирають символ і натискають на кнопку Insert/Вставить. У нижньому полі біля напису Shortcut Key/Клавіша може бути назва клавіатурної комбінації цього символу. Якщо це поле порожнє, а символ використовується доволі часто доцільно натиснути на клавішу Shortcut Key/Клавиша і призначити символу певну клавіатурну комбінацію.

Якщо потрібного символу в діалоговому вікні немає, то можна скористатися зовнішньою програмою Characted Map/Таблица символов середовища Windows. (Start/Пуск Programs/Программы Acсessories/СтандартныеCharacted Map/Таблица символов).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]