Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
laboratorna12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
2.6 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

Кафедра САПР

Текстовий процесор ms Word Робота з об’єктами Методичні вказівки

до лабораторної роботи № 12 з курсу:

“Основи інформаційних технологій”

для студентів базових напрямків 6.0804 “Комп’ютерні науки”

та 6.0305 “Філологія”

Львів 2011

1. Мета роботи

Придбання практичних навичок по роботі з об'єктами: зв'язування файлів, вкраплення об'єкта, уставляння математичних формул та символів, використання автотексту, використання позначок, уставляння гіперпосилань та приміток, нумерація списків, уставляння спеціальних символів, оформлення абзацу великою буквою.

2. Теоретичні відомості Робота з об'єктами

Процесор Word дає змогу використовувати об'єкти, створені іншими спеціалізованими редакторами, завдяки технології зв'язування та вкраплення об'єктів OLE.

  • Зв'язанний об'єкт, який перебуває у файлі-приймачі, відображає стан да­них файла-джерела на даний момент. У випадку зміни інформації у файлі-джерелі, відповідні зміни відбудуться у файлі-приймачі. Такий механізм забезпечує актуальність даних документа, розмір файлу-приймача не збільшується, однак недоліком є те, що файл-приймач не може бути оновлений або відредагований у разі відсутності файла-джерела.

  • Вкраплений об'єкт вміщує дані зовнішньої програми, які зберігаються в документі Word. Для редагування таких даних потрібно двічі клацнути в межах вкрапленого об'єкта для запуску зовнішньої програми. Дані документа змінюються за умови безпосереднього редагування у вкрапленому редакторі. Недоліком є збільшення розміру файлу.

Зв'язування файлів

Зв'язувати файли можна кількома способами. Коли файлі-приймач відкритий потрібно виконати команду Insert/Вставка File/Файл.

У діалоговому вікні Insert File/Вставка файла вибирають файл-джерело і розкривають меню кнопки Insert/Вставить. Якщо вибрати пункт Insert as link/Вставить как ссылку, то файл буде уставлений в документ як файл-джерело.

Якщо файл-джерело є файлом редактора Excel, треба натиснути на кнопку Range/Диапазон. У діалоговому вікні Set Range/Задание диапазона вказу­ють позначку або діапазон комірок файлу Excel для уставляння таблиці у файл-приймач.

Інший спосіб зв'язування фай­лів забезпечується командою Insert/Встав­каObject/Обьект. У діалоговому вікні Object/ Встав­ка обьекта на закладці Create from File/Создание из фай­ла за допомогою кнопки Browse/Об­зор формують назву файла-джерела. Для зв'язування файлів потрібно активізувати можливість Link to file/Связь с файлом. Якщо активна можливість Display as icon/В виде значка, то замість вмісту файла-джерела буде логотип редактора цього файлу. Клацнувши на логотипі, файл-джерело відкривається в новому вікні.

Можна зв'язати файли і за допомогою спеціального уставляння. У файлі-джерелі виокремлюють певний фрагмент і виконують команду Edit/ПравкаCopy/Копировать. У файлі-приймачі фіксують курсор у потрібному місці і виконують команду Edit/ПравкаPaste Special/Специальная вставка. У діалоговому вікні Paste Special/Специальная вставка можна вибрати, яким чином буде уставлений вміст буфера. Параметр Paste link/Связать забезпечує зв'язок між файлами.

Для редагування, оновлення або знищення зв'язків, користуються командою Edit/Правка Links/Связи. У діалоговому вікні Links/Связи можна побачити всі зв'язки, наявні у файлі-приймачі.

Зв'язки можна редагувати за допомогою таких функцій.

  • Update Now/Обновить  оновлення зв'язку;

  • Open Sourse/Открыть источник  відкривання файла-джерела в окремому вікні;

  • Change Sourse/Сменить источник  зміна файла-джерела;

  • Break Link/Разорвать связь  вилучення зв'язку, за умови, що дані файлу-джерела залишаються у файлі-приймачі.

Параметри поля Item/Элемент визначають параметри оновлення даних з файлу-джерела:

  • Automatic/Автоматическое  автоматичне оновлення;

  • Manual/По запросу  оновлення за запитом;

  • Locked/Не обновлять связь  без оновлення;

  • Save picture in document/Хранить в документе  зберігати об'єкт в документі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]