Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лілеї Новий Документ Microsoft Word (3).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
6.99 Mб
Скачать

3.4 Догляд за рослинами під час вирощування

На протязі трьох перших тижнів після посадки засвоюваність цибулинами лілей води, кисню та поживних речовин залежить від розвитку кореневої системи, яка утворилися ще до посадки. Цьому важливо, щоб у цибулин під час посадки було здорове, свіже коріння без ознак хвороб.

Коли стебла лілей починають рости над поверхнею грунту, то на підземній частині стебла, безпосередньо над цибулиною, починає розвиватися так зване «стеблове коріння». Це коріння швидко переймає функції цибулинного коріння та доставляє рослині на 90% засвоюваної ним води та поживних речовин. Щоб отримати лілеї високої якості треба забезпечити корінню оптимальні умови для швидкого росту та розвитку.

Ріст рослин значно відрізняється серед груп, сортів та розмірів цибулин. Все це впливає на оптимальну щільність посадки. Вона також залежить від сезону та типу грунтів. Висока щільність посадки рекомендується в період, з найвищою температурою та інтенсивним освітленням. В період поганого освітлення (зима) або в умовах поганого освітлення слід використовувати більш низьку щільність рослин.

В залежності від пори року та сорту може виникати необхідність підтримки рослин в період росту. Підтримки рослини потребують у зимовий період та у періоди коли висота рослин починає перевищувати 80 -100 мм для запобігання переломлювання рослин. Часто для підтримки лілей використовується хризантемна сітка і в період росту висота цієї сітки збільшується паралельно з ростом лілей.

Необхідно використовувати азот як на грунтах збагачених азотом, так і на бідних, в співвідношенні 1 кг нітрату кальцію на 100 м2 на протязі трьох тижнів, після посадки. Якщо в період росту рослини слабкі із-за нестачі азоту ,то можна провести поверхове збагачення грунту:1 кг азоту швидкої дії на 100 м2 на протязі трьох тижнів перед посадкою. Добриво можна використовувати або через іригаційну систему або вносити рукою поміж сухих рослин. Для запобігання підпалювання листя при використанні іригаційної системи треба добре промити рослини після використання азоту чистою водою.

На основі практичного досвіду та результатів експериментів для лілій були розроблені цільові стандарти для досягнення задовільного росту рослин та їх квітконосів. Мінеральні добрива можна розсипати між рослинами рукою, однак треба звести до мінімуму підпалювання листя, краще розподіляти добрива через іригаційну систему. Рідкі добрива можна приготувати із безосадових водорозчинних поживних речовин.

Таблиця 4.1.

Максимальні кількості поживних елементів в ґрунті

Елемент

Значення від…до…мг/л грунту

рН

5,5-6

N

80-120

Р 2О2

100-150

К2 О

150-200

Мg О

75-100

Сu

10-25

В

0,5-1

В даній таблиці вказані оптимальні мікроелементи та їх кількість для гарного розвитку рослин. При дотриманні цих пропорцій досягається найбільш задовільний результат вирощування лілей на зріз.

Таблиця 4.2.

Склад та кількість поживних речовин для приготування

основного розчину рідких добрив

Добриво на 100 л води

Об’єм у масі

Фосфорна кислота 75%

0.5 л=0.8 кг

Нітрат калію

5.0 кг

Нітрат кальцію 15.5%

2.5 кг

Нітрат амонію 35%

5.0 кг

Нітрат магнію 9.5/11%

2.5 кг

заліза ДТРА 11%

50.0 кг

міді ЕДТА 14%

10.0 кг

Бура 11%

20.0кг

Таблиця показує стандартні поживні суміші , які використовуються для підживлення лілей..

За декілька днів до висадки слід зволожити грунт, щоб створити умови для швидкого вкорінення цибулин після їх посадки. Після посадки треба добре зволожити грунт декілька раз, щоб попередити висихання грунту і дати можливість корінню цибулини знаходитися в тісному контакті з землею. Вбачаючи те що стеблове коріння розвивається у верхньому шарі грунту, воно повинно бути постійно зволоженим. Однак треба уникати і перезволоження, так як це погіршить подачу кисню до коріння. Кількість води залежить від типу грунту, клімату теплиці, сорту, розвитку рослин та рівня солі у грунті. В суху пору кількість води може збільшуватися до 8-9л на 1 м2 в день.

Потрібно регулярно перевіряти розподіл води через іригаційну систему. Найкращий строк для поливу рано вранці, щоб до вечора рослини були вже сухими. Щоб попередити виникнення ботрітісу, треба включити опалення або провентилювати теплицю.

Для отримання високоякісної продукції дуже важливим є добра коренева система. В цьому відношенні оптимальною рекомендацією буде низька початкова температура укорінення близько 12-13 С для першої третини вегетативного циклу, або доки не сформуються стеблові корені. Більш низькі початкові температури можуть продовжити період вегетації, а температура вище 15 С призведуть до погіршення якості продукції. В більш теплі місяці може бути необхідним охолодження грунту. Охолодження повинно відбуватися повільно після того, як пройде 1/3 періоду вегетації. Щоб добитися найкращої якості для азіатських гібридів треба підтримувати температуру 14-15 с до кінця вегетації. Вдень сонце може викликати підвищення температури до 20 С, можливо до 25 С; а вночі температура може падати до 8-10 С.

По закінченню періоду укорінення оптимальна температура для орієнталів у теплиці становить 15-17 С. Слід відмітити, що допустимим є тільки підвищення температури до 20-22 С,можливим до 25 С.Температури нижчі 15 С можуть викликати опадання бутонів та пожовтіння листя.

Найкращою температурою для лонгіфлоріумів по закінченню періоду укорінення є 14-16 С.Сонце також може підвищувати температуру ,температура 20-22 С, що є задовільним. Потрібно підтримувати мінімальну добову температуру 14 С, для уникання знебарвлення та розщеплення квіткових пелюсток.

Високі температури призводять до зниження довжини стебла та меншої кількості бутонів та стебел.

Вирощування лілей в контейнерах. Окрім промислового вирощування лілей на зріз, культивують лілеї в контейнерах. На сьогоднішній день існує велика кількість генетично-коротких лілей з великим квітковим спектром для довгострокового культивування. Контейнерна культура лілей дуже схожа на культивування на зріз.

Для горщикових лілей може бути використаний цілий ряд розмірів цибулин: найбільш придатні наведені в таблиці, хоча все залежить від сукупного об’єму куща сорту. Крім того, таблиця 4.3 порівнює різні групи лілей та кількість цибулин, необхідну на горщик. Вибраний розмір цибулин повинен відповідати необхідній мінімальній кількості бутонів на горщик , що також приведено у таблиці.

Таблиця 4.3 також визначає необхідні розміри цибулин на горщик для 1, 3 або 5 цибулин на горщик .

Таблиця 4.3

Найбільш оптимальні розміри цибулин для відповідних розмірів контейнеру

Діаметр горщика,см

Цибулина/горщик

Розмір цибулин, см

10

1

12-16

12

1

12+

13

3

12-14

15

3

12-16

17

3

14+

19

5

14+

Горщики більш крупних розмірів повинні вибиратися в наступних випадках:

- цибулини, висаджені влітку ;

- лонгіфлоруми, посаджені восени ;

- та цибулини, які будуть вирощуватися за допомогою асиміляційних ламп.

Найкращим субстратом для використання в горщиках буде вологоємкий, обеззаражений з РН 6-7. Компост з добавкою 30% сипкого піску або перліту підходить для використання в горщиках. В якості основного збагачення використовують 1-1.5 кг Osmocote 14-14-14 та 1-2 кг сульфату поташу- магнезії на м3. Цибулини потрібно висаджувати на дно горщика на 1 см шар компосту та якщо висаджують 2 та більше цибулини в один горщик цибулин повинні бути повернуті назовні горщика. Зверху засипають заготовленим субстратом. Після висадки потрібно переконатися, що субстрат повністю зволожений .

Основні вимого до вирощування лілей. Субстрат в горщику повинен бути постійно помірно вологим. Може з являтися пожовкле листя під час вегетації. Це може бути викликане особливостями сорту, поганими світловими умовами (забагато горщиків на м2), зростанні рослин в умовах перезволоження або появою пітіумного грибка. Дослідженнями доведено, що при встановленні підвищеної температури в нічний час, в порівнянні з денним, можна отримати більш короткі стебла. Це так званий Dif – метод. Зниження денної температури на протязі перших двох годин після сходу сонця, в порівнянні з тим же зниженням температури на протязі останньої частини дня має сильний ефект на розвиток довжини стебла .

Горщикові лілії ідуть на продаж, коли нижні бутони набирають достатній колір. Ланцюг реалізації повинен бути максимально коротким, щоб уникнути опадання бутонів, як результат поганого освітлення. Недоцільно відправляти лілії на ранній стадії розвитку по причині чутливості до нестачі світла.

Не допускається зберігання горщикових лілей в холодних приміщеннях; якщо-ж їх неодмінно потрібно утримувати в холодному приміщенні, то перебування там повинно бути мінімальним. Мінімальна температура повинна бути + 5 С як в холодильній установці, так і під час транспортування. Азіати можуть зберігатися при температурі +3 С. Хоча ці температури не зупиняють розвиток квітів, більш низькі температури можуть призвести до недостатнього розкриття бутонів.

Дуже важливим при відправленні на продаж є умова достатньо розвинених, але не перестиглими рослин. Перед збором стебла з 10 та більше бутонами повинні знаходитись на стадії, коли мінімум 3 бутони показують колір, стебла з 5-10 бутонами повинні мати мінімум 2 окрашених бутони, а стебла, на яких міститься менш ніж 5 бутонів повинні обов’язково мати 1 розкриту квітку ( ГОСТ 18908.12-81). Зрізання рослин на більш ранній стадії призводить до слабого покрашення квіток, а яких деякі бутони так і не розкриються. Пізні терміни зрізу (коли деякі бутони вже розкрилися ) може призвести до після врожайних та реалізаційних проблем, включаючи вкриті плямами пилку квіти, синці на пелюстках. Розкриті квіти, як правило призводять до викиду етилену, що вкорочує життя зрізу. Під час збору краще зрізати стебла ножем, ніж зривати їх. Доцільно зрізати лілеї вранці, щоб обмежити висихання .

Сортування та транспортування. Після збору стебла сортують за кількістю бутонів на квітконосі, його довжині, міцності, та при цьому враховують інші відхилення в листках та квіткових бутонах. (ГОСТ 18908.12-81) Це робиться вручну або за допомогою спеціальних машин,що видаляють листки. Видалення листків покращує презентаційний вигляд зрізу. Обов’язково видаляють пожовкле або пошкоджене листя. Згідно ГОСТу за кількістю бутонів на стеблі лілеї поділяють на 3 групи:

- 1) екстра - 5 та більше бутонів на стеблі ;

- 2) І сорт - менше 5 бутонів (3-4 бутони);

- 3) ІІ сорт - відхилення від норми ( менші бутони, слабке забарвлення ). Після зв’язування у пучки, якщо лілеї повинні утримуватися у воді, стебла підрізують на 2-3см, після чого проводять кінцевий етап – загортання у цупкий папір, або перфорований целофан. Упаковка призначена для захисту як квіткові бутони, так і листя. Процес сортування та зв’язування може виконуватися з використанням транспортерів - лінії сортування та зв’язування. Це значно прискорює процес обробки, що в свою чергу допомагає уникнути висихання. Загалом процес сортування не повинен тривати більше години від часу зрізання продукції. Якщо немає можливості сортувати та зв’язувати лілеї зразу після збору, тоді краще за все помістити їх в холодильну установку в чисту воду .

Зберігання . Після зв’язування лілеї потрібно помістити безпосередньо в холодну воду. Для забезпечення більш тривалого збереження у зрізці азійських гібридів в воду додають речовину, яка складається із тіосульфату срібла +GA3, наприклад 6мл Chrysal + одна таблетка S.V.B. на3л води. Ця речовина шкідлива для інших груп лілій .

В теплу погоду рекомендується використовувати попередньо охолоджену воду, з метою швидшого охолодження лілей. При 2-3 С мінімальна та максимальна тривалість насичення квітів розчином складає 4 та 48 годин відповідно. Якщо немає можливості проводити насичення протягом 4 години, то період обробки повинен тривати не менше 2 години. Саме цей захід підвищить стійкість лілей до етилену, який виділяють розкриті квітки. Розчин можна використовувати протягом одного тижня( до його помутніння). Коли лілеї вдосталь нап’ються води, вони можуть зберігатися в холодному приміщенні без води (вийнятими та упакованими), хоча краще продовжувати утримувати їх в холодній воді. Оптимальна температура зберігання для зрізаних лілій 2-3 С, час зберігання повинен бути зведений до мінімуму. Це досить відомий факт, що орієнтал «Star Gazer» вкриється коричневими плямами на зовнішньому боці пелюсток, якщо буде зрізаний при температурі в теплиці 30 С та вище, а потім зберігатися при 2-3 С. При таких умовах зрізки мінімальна температура зберігання + 4 С .

Перед продажем лілеї розміщують в перфоровані ( з отворами ) ящики, щоб попередити високу концентрацію етилену, який виробляється розкритими квітами. Етилен викликає швидке дозрівання, яке в результаті дає опадання бутонів та знижує якість рослин.