Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації до ПЗ.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
405.85 Кб
Скачать

Тема 6. Інвестиційні ресурси та інноваційні процеси на підприємстві

ПЗ.09 – Інвестиційні ресурси та інвестиційний потенціал підприємства

План заняття

  1. Економічна сутність та класифікація інвестицій.

  2. Інвестиційний менеджмент підприємств.

  3. Визначення необхідного обсягу і джерел фінансування виробничих інвестицій.

  4. Формування й регулювання фінансових інвестицій (цінних паперів).

  5. Залучення іноземних інвестицій для розвитку й посилення ефективності діяльності суб’єктів господарювання.

  6. Інвестиційний потенціал підприємства.

  7. Оцінка ефективності виробничих і фінансових інвестицій. Інвестиційні проекти.

  8. Інтегральна оцінка інвестиційної привабливості підприємств

  9. Прийняття інвестиційних рішень в умовах ризику.

Глосарій

Інвестиції - всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об’єкти підприємницької й інших видів діяльності, в результаті якої передбачається отримання прибутку (доходу) або виникнення інших позитивних екстерналій, досягнення яких пов’язано із факторами часу та ризику.

Інвестиційна діяльність - сукупність практичних дій громадян, юридичних осіб і держави щодо реалізації інвестицій.

Інвестиційний потенціал – характеристика спроможності підприємства щодо інвестування.

Інвестиційна привабливість – характеристика доцільності щодо інвестування у нього в термінах здійснення інвестиційної діяльності з максимальним ефектом за мінімальних витрат.

Фінансові інвестиції - вкладення коштів у різні фінансові інструменти (активи) – цінні папери (фондові інструменти), банківські депозити (грошові інструменти), паї (фінансове майно) тощо.

Реальні інвестиції - вкладення в основний капітал і приріст матеріально-виробничих запасів (оборотного капіталу).

Цінні папери — грошові документи, що засвідчують право володіння або кредитні відносини, визначають взаємини між особою, яка їх випустила (емітентом), та їхнім власником і передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів чи відсотків, а також можливість передачі грошових прав іншим особам.

Акція — цінний папір без установленого строку обігу, що засвідчує пайову участь у статутному фонді акціонерного товариства, підтверджує членство в ньому і право на участь в управлінні ним, дає право його власникові на одержання частини прибутку у вигляді дивіденду, а також на участь у розподілі майна за ліквідації акціонерного товариства.

Облігація - цінний папір, що засвідчує внесення її власником певної суми грошових коштів і підтверджує зобов’язання емітента повернути власнику облігації в обумовлений строк номінальну її вартість з виплатою фіксованого відсотка.

Казначейські зобов’язання України — вид цінних паперів на пред’явника, що розміщуються тільки на добровільних засадах серед населення, засвідчують внесення власниками грошових коштів до бюджету і дають право на одержання фінансового доходу.

Ощадний сертифікат — письмове свідоцтво банку про депонування грошових коштів, яке засвідчує право вкладника на одержання після закінчення встановленого строку як самого депозиту, так і відсотків на нього.

Вексель - окремий вид цінних паперів, який засвідчує безумовне грошове зобов’язання боржника (векселедавця) сплатити після настання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселедержателю).

Фондовий ринок — сфера обігу цінних паперів.

Емітент цінних паперів — юридична особа, яка від свого імені випускає цінні папери з метою залучення фінансових ресурсів для свого розвитку.

Грошовий потік — це фінансовий показник, що характеризує ступінь так званої ліквідності підприємства.

Ризик - ймовірність виникнення збитків або недоодержання доходів у порівнянні з прогнозованим результатом.

Система – група елементів (включаючи як людей, так і технічні елементи), організованих таким чином, що вони можуть працювати як єдине ціле для досягнення поставлених перед ними цілей.

Проект – певне завдання з визначеними вихідними даними і необхідними результатами (цілями), що обумовлюють спосіб вирішення.

Інвестиційний проект – інвестиційна акція, що передбачає вкладення певної кількості ресурсів (фінансових, інтелектуальних, людських, матеріальних) для одержання запланованого результату і досягнення визначених цілей в обумовлений термін.

Програмасукупність проектів або проект, який відрізняється особливою складністю створюваної продукції та методів управління його здійсненням.

Управління проектами (УП) – методологія організації, планування, керівництва, координації трудових, фінансових і матеріально-технічних ресурсів протягом проектного циклу, спрямована на ефективне досягнення його цілей через застосування сучасних методів, техніки і технології управління для досягнення визначених у проекті результатів за складом і обсягом робіт, вартістю, часом, якістю і задоволення учасників проекту.

Життєвий цикл проекту (проектний цикл) – проміжок часу між моментом появи, зародження проекту і моментом його ліквідації, завершення.

Місія – генеральна мета проекту, чітко виражена причина його існування.

Стратегія проекту – центральна ланка у виробленні напрямків дій з метою одержання позначених місією і системою цілей результатів проекту.

Структуризація проекту – розбивка проекту і системи його управління на підсистеми і компоненти, якими можна управляти.

Учасники проекту – основний елемент структури проекту, що забезпечує реалізацію його задуму.

Команда проекту – спеціальна група, що стає самостійним учасником проекту (або входить до складу одного з цих учасників) і здійснює управління інвестиційним процесом у межах проекту.

Глобальні інвестиційні проекти — такі, реалізація яких істотно впливає на економічну, соціальну, екологічну ситуацію в країні.

Великомасштабні інвестиційні проекти — такі, реалізація яких істотно впливає на економічну, соціальну, екологічну ситуацію в окремих регіонах або галузях господарства країни.

Локальні інвестиційні проекти — такі, реалізація яких не робить істотного впливу на економічну, соціальну й екологічну ситуацію в регіоні і не змінює рівень і структуру цін у регіоні.

Дисконтування грошових потоків – приведення їхніх різночасових значень до вартості на визначений момент часу, що називається моментом приведення (або розрахунковим роком).

Внутрішня норма доходності (IRR) – показник, який відображає норму дисконту, за якої чиста теперішня вартість проекту (NРV) дорівнює нулю.

Чиста теперішня вартість (NРV) – накопичений дисконтований ефект (дисконтоване накопичене сальдо) за розрахунковий період.

Індекс доходності – відношення суми дисконтованих елементів грошового потоку від операційної діяльності до абсолютної величини суми дисконтованих елементів грошового потоку від інвестиційної діяльності.

Строк окупності інвестицій – період часу, за який доходи покривають одноразові витрати на реалізацію інвестиційних проектів.

Еквівалентний ануїтет (ЕА) – середньорічна чиста теперішня вартість за проектом.

Невизначеність – неповнота або неточність інформації про умови реалізації проекту, у тому числі про зв'язані з ним витрати та результати.

Auction Market (аукціонний ринок) - система торгівлі акціями через брокера на фондовому ринку. Характеризується конкуренцією серед покупців і продавців за кращу ціну.

Bid (ціна продажу) - найвища ціна, яку хтось готовий заплатити за акцію в даний момент.

Blue Chip (блакитні фішки) - акції компаній, відомих громадськості високою якістю своїх товарів і послуг, а також здатних успішно функціонувати при сприятливій і несприятливій економічній кон'юнктурі.

Buttonwood Agreement ("Угода під платаном") - торгова угода від 1792 року, що об'єднала 24 брокери в Нью-Йорку в інвестиційне співтовариство. Угода дістала свою назву по місцю неформальних зустрічей покупців і продавців в районі вулиці Wall Street.

Initial Public Offering - IPO (публічне розміщення) : Публічне розміщення акцій на ринку, коли акції компанії включаються в котирувальний лист біржі.

Listed Companies (компанії, чиї акції пройшли процедуру лістингу) - компанії, акції яких торгуються на біржі.

Offer (ціна пропозиції) - найнижча ціна, по якій хтось готовий зробити угоду на продаж акцій в даний момент часу.

Rate of Return - прибутковість на інвестиції.

Broker (брокер) - агент, який збирає ордери на купівлю/продаж цінних паперів, товарів або іншої власності, отримуючи за це комісію.

Commission (комісія) - брокерська винагорода за виконання ордера.

Floor Brokers (брокер операційного залу) - Брокер, що знаходиться безпосередньо в операційному залі біржі для розміщення наказів на купівлю і продаж цінних паперів.

House Broker (брокер Брокерського дому) - брокер, працюючий тільки на один брокерський дім.

Independent Broker (незалежний брокер) - незалежний брокер - член біржі, виконуючий заявки для більш ніж одного брокерського дому. Багато незалежних брокерів є брокерами "прямого доступу", які взаємодіють з іноземними інвесторами.

Treading Post (торговий пост) - робоче місце фахівця. Кожен торговий пост відповідає за 100 акцій.

Regulatory Pyramid ("регулююча піраміда") - система, що забезпечує прозорість і безпеку на ринку цінних паперів.

Securities Investor Protection Corporation (організація по захисту інвесторів) - агентство по захисту інвесторів, створене Конгресом США. Депозит клієнтів брокерських будинків застрахований на суму до $500 000.

Self - Regulations (саморегулювання) - регулювання ринку цінних паперів самим ринком з метою створення чесної і прозорої торгової атмосфери.

Stock Watch - комп'ютерне відділ, який відстежує процес здійснення угод з акціями з метою фіксації одномоментних, сильних змін цін і угод з великим об'ємом для запобігання випадкам недобросовісної поведінки на ринку цінних паперів (наприклад, угод з використанням інсайдерської інформації.

Bear Market (ведмедячий ринок) - ситуація на ринку цінних паперів, коли ціни акцій поступово знижуються.

Bull Market (бичачий ринок) - ситуація на ринку цінних паперів, коли ціни акцій поступово підвищуються.

Dividend (дивіденди) - частина прибутку компанії, що виплачується власникам акцій цієї компанії.

Economic Indicator (економічний індикатор) - індикатор, використовуваний аналітиками для аналізу і прогнозування розвитку ринку.

Annual Report (річний звіт) - щорічний звіт компанії, що показує її фінансовий стан.

Dow Jones Industrial Average (індекс Доу Джонса) - індекс, що розраховується на основі цін акцій 30 компаній, - "блакитних фішок" і що відбиває загальний стан фінансового ринку. Був введений Чарльзом Доу 26 травня 1896 року.

NYSE Composite Index (нью-йоркський комбінований індекс) - індекс, що розраховується на основі цін звичайних акцій, що котируються на NYSE.

Standard & Poor's 500 - індекс розраховується на основі цін акцій 500 компаній.

TOPIX. NIKKEI 225 індекс, що розраховується як середнє зважене значення цін акцій 225 компаній,що найбільш активно торгуються на Токійській фондовій біржі.