Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ек. іст світу навч..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
153.6 Кб
Скачать

Тема 11. Господарство України в 16-18, першій половині 19 ст.

Аграрні відносини в Україні у 16- першій половині 17 ст. наслідки Люблінської унії 1569 р. для землеволодіння на українських землях. Сутність аграрної реформи 1557 р. («устави на волоки»). Остаточне закріпачення селян після прийняття «Третього Литовського статуту» 1558 р. Розвиток ремесла та торгівлі. Соціально-економічні наслідки національно-визвольної війни під проводом Б.Хмельницького. Еволюція господарства та землеволодіння в другій половині 17-18 ст. Вплив політики Петра І на господарство та українську торгівлю. Фінанси на українських землях. Особливості господарства Запорізької Січі.

Література [1; 4; 6; 8; 13; 17; 18; 30; 32]

Тема 12. Економічний розвиток України в 19-на початку 20 ст.

Особливості промислового перевороту в Україні, причини його запізнення порівняно із Великобританію, США, Францією та специфіка протікання. Стан сільського господарства України в дореформений період та аграрні реформи і розвиток аграрного сектора економіки в 60 рр. 19ст- на початку 20 ст. Становлення залізничного транспорту в українських землях.

Зародження і розвиток кооперативного руху в господарстві України. Внутрішня і зовнішня торгівля. Стан фінансів та кредиту.

Література [1; 4; 6; 8; 10; 17; 30; 32; 33]

Тема 13. Господарство України в 1914-1939 рр.

Економічне становище України в 1914-1921 рр. Нацонально-демократична революція 1917-1919. Створення ЗУНР та соціально-економічний стан на її території. Економічна політика “воєнного комунізму” на території України, захопленої більшовиками, та її наслідки. Нова економічна політика в Україні, її необхідність та особливості. Єдиний сільськогосподарський податок 1923-1924 рр. та грошова реформа 1924. Відновлення внутрішньої торгівлі в Україні та її вплив на соціально-економічний розвиток в державі. Декрет 1921 року про денаціоналізацію дрібних ремісничих майстерень та середніх підприємств. Особливості формування в Україні єдиної системи кооперації. Позитивні та негативні наслідки для господарства України індустріалізації та колективізації.

Література [7; 8; 10; 17;33]

Тема 14. Економіка Української рс у роки Другої світової війни – до розпаду Радянського Союзу.

Приєднання західноукраїнських земель до Української РСР та господарча політика радянської влади. Збитки економіки України, завдані ДСВ. Результати функціонування адміністративно-командної системи управління. Екстенсивна спрямованість розвитку господарства України.

Розкрийте сутність раднаргоспівської реформи 1957 року та програми реформ управління господарством, їх завдання та наслідки для економіки України. Особливості відбудови та розвитку с/г України. Масова колективізація на західноукраїнських землях. Капіталовкладення у с\г. Освоєння цілинних земель у Казахстані, Сибіру і на Уралі та вплив цього процесу на екстенсивний характер розвитку с/г України. Політика обмеження особистих господарств колгоспників. Стан механізації та електрифікації аграрного сектору виробництва України. Розвиток концентрації та спеціалізації с/г виробництва. Реформування управління с/г. Технологічна структура інвестицій у с/г. Зміни в організації с/г виробництва. Негативна динаміка основних показників розвитку с/г України. Стан фінансової та кредитної систем, індекс зростання бюджету України. Грошова реформа 1947 та 1961 рр. Зміни до податкової політики. Перебудова банківської системи. Розвиток торгівлі та громадського харчування. Роль суспільних фондів споживання. Урбанізація та житлова криза. Участь України у світовому господарстві.

Література [8; 11; 17; 20]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]