Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ек. іст світу навч..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
153.6 Кб
Скачать

Дисципліни «Економічна історія світу»

Змістовий модуль 1. Теоретичні питання економічної історії

Тема 1. Предмет, завдання та методи економічної історії

Предмет і завдання курсу економічної історії. Зв’язок економічної історії з іншими соціально-економічними дисциплінами та її місце в системі наук. Суспільні функції економічної історії. Характеристика джерел та літератури.

Література [8;9; 10; 11; 13; 14; 15; 17]

Тема 2. Основні схеми і критерії періодизації економічної історії

П‘ятистадійна модель Фрідріха Ліста. Тристадійна модель Бруно Гільденбранта та Карла Бюхера. Формаційний підхід Маркса-Леніна-Сталіна. Інституціонально-технологічний підхід. Історіко-хронологічний підхід. Теорії «індустріального суспільства» Р.Арона та «стадій економічного розвитку» У.Ростоу. Внесок Д.Белла, Г.Кана, З. Бжезінського, Ж.Ж. Серван – Шренбера і А.Турена у розвиток теорії про постіндустріальне суспільство.

Література [7; 8; 17; 19]

Змістовий модуль 2. Економічна історія світу

Тема 3. Господарство первісної доби та стародавніх цивілізацій

Основні етапи еволюції господарства первісного суспільства та їх

характеристика. Перший поділ праці та перехід від привласнюючого господарства до відтворювального. Громада – головна господарська форма первісної доби. Розклад первісної господарської системи. Фази еволюції та варіації розвитку рабовласництва. Галузева структура економіки, форми організації виробництва. Внутрішня та зовнішня торгівля. Генеза грошей.

Література [3; 6; 8; 17]

Тема 4. Античний період.

Криза рабовласництва на Близькому Сході та його поширення у

країнах Середземномор’я. Особливості господарського розвитку Стародавньої Греції та Риму: структура античного суспільства, знаряддя праці та організаційні форми сільського господарства. Господарство скіфів. Грецькі колонії Північного Причорномор’я. Особливості торгівлі та ремесел. Причини занепаду античного світу.

Література [4; 6; 8; 12; 14; 17; 22; 23]

Тема 5. Середньовіччя.

Три стадії розвитку феодального суспільства: ранній, розвинутий та пізній феодалізм. Передумови та особливості господарства доби середньовіччя. Каролінгське Відродження. Феодальна вотчина і рента. Піднесення господарства у 11-13 століттях. Економічні причини хрестових походів. Ремісничий цех та купецька гільдія. Криза у чотирнадцятому столітті. Господарство українських земель у добу середньовіччя.

Література [7; 8; 22; 23; 24; 30]

Тема 6. Відродження та просвітництво.

Початкове нагромадження капіталу в епоху Відродження. Розширення внутрішнього ринку європейських країн та зовнішньоторговельних відносин. Революція цін у Західній Європі. Боротьба за економічне лідерство у Європі. Банки, ярмарки, біржі, акціонерні товариства. Господарства України у 15-16 ст. Сутність та особливості просвітництва. Великі географічні відкриття. Економічні передумови, фінансова криза і грошова реформа, наслідки революції в Англії. Поділ світу між Великими державами. Економічні корені французької революції.

Література [1; 2; 5; 7; 8; 9; 13; 17; 22; 26; 30]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]