Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
154.11 Кб
Скачать
  1. Головні поняття та визначення безпеки життєдіяльності.

Головні визначення – безпека, загроза, небезпека, надзвичайна ситуація, ризик.

Безпека

Дуже часто можна зустріти визначення терміна «безпека» як «такий стан будь-якого об’єкта, за якого йому не загрожує небезпека». Але подібне визначення не може нас задовольнити повністю, оскільки таке розуміння безпеки лише вказує на відсутність джерела небезпеки, тобто воно може характеризувати якусь ідеальну ситуацію, в якій безпека виступає як бажана, але недосяжна мета. Це абсолютна безпека.

Безпеку краще визначити як відносне поняття, як стан діяльності, за якого з визначеною ймовірністю виключено прояв небезпек або ж відсутня надзвичайна небезпека. Та це визначення, як і попереднє, містить термін «небезпека», який сам потребує визначення.

Небезпека

В спеціальній літературі можна зустріти такі визначення:

  • небезпека — негативна властивість живої та неживої матерії, що здатна спричиняти шкоду самій матерії: людям, природному середовищу, матеріальним цінностям;

  • небезпека це умова чи ситуація, яка існує в навколишньому середовищі і здатна призвести до небажаного вивільнення енергії, що може спричинити фізичну шкоду, поранення та /чи пошкодження.

Небезпека це центральне поняття безпеки життєдіяльності.

Небезпеку зберігають всі системи, що мають енергію, хімічно або біологічно активні компоненти, а також характеристики, що не відповідають умовам життєдіяльності людини.

Небезпека – це явище, або вплив на людину несприятливих чи несумісних з

життям чинників.

Небезпекаце негативна властивість матерії, яка проявляється у здатності її завдавати шкоди певним елементам Всесвіту, потенційне джерело шкоди. Якщо мова йде про небезпеку для людини, то це явища, процеси, об'єкти, властивості, здатні за певних умов завдавати шкоди здоров'ю чи життю людини або системам, що забезпечують життєдіяльність людей.

Основним бажаним станом об’єктів є безпечний. Стан безпеки досягається або при повній відсутності впливу конкретної небезпеки, або за умови, коли вплив небезпеки на об’єкт знижено до крайньо допустимого рівня впливу. Виходячи з цього, можна дати наступне визначення безпеки.

Безпека – це стан об’єкта, коли вплив на нього всіх потоків речовини, енергії та інформації не перевищує максимально допустимих рівнів.

ДСТУ 2293-99 визначає термін «безпека» як стан захищеності особи та суспільства від ризику зазнати шкоди.

У цьому визначенні поняття «безпека» присутній термін «ризик». Більш детально з поняттям ризику, його вимірюванням та оцінкою ми будемо знайомитись далі. Тут же зазначимо, що ризик виникнення аварій, пошкоджень або виходу з ладу простих технічних пристроїв визначити не досить складно. Для складних же технічних систем, а тим більше для людини чи суспільства ризик — це категорія, яка має велику кількість індивідуальних ознак і характеристик, і математично точно визначити його надзвичайно складно, а інколи неможливо. В таких випадках ризик може бути оцінений лише завдяки експертній оцінці. Тому наведемо ще одне визначення безпеки, яке ми і будемо використовувати надалі.

Безпека - це збалансований, за експертною оцінкою, стан захищеності людини, соціуму, держави, природних, антропогенних систем тощо.

Загроза – можливість або неминучість виникнення небезпечної ситуації; небезпеки.

Надзвичайна ситуація — це умова при якій небезпека може реалізуватись в небажану подію.

О сновною ознакою небезпечної ситуації є висока загроза життєдіяльності. Небезпечна ситуація не завжди реалізується в подію.

Бувають випадки коли небезпечна ситуація існувала, загрожувала виникненню небезпечної події, але з тих чи інших причин подія не сталася. У таких випадках говорять, що це була передумова до виникнення нещасних випадків або інших подій.

Для того, щоб виникла реальна небезпечна ситуація, необхідна причина або умова, своєрідний «пусковий механізм», при якому потенційна небезпека переходить у реальну. Логічним процесом розвитку небезпеки, реалізації потенційної загрози є тріада «джерело небезпеки — причина (умова) — небезпечна ситуація».

Небезпека, як правило, проявляється у визначеній просторовій області, яка отримала назву небезпечна зона. На рис. 1.3 наведено графічні варіанти взаємного розташування зони перебування людини та небезпечної зони.

I II III IV

Рис. 1.3. Графічні варіанти взаємного розташування небезпечної

зони 1, зони перебування людини 2 та засобів захисту 3.

Варіант І ілюструє найбільш небезпечну ситуацію, коли людина, яка не має засобів захисту або не використовує їх, знаходиться у небезпечній зоні. При варіанті II небезпека існує лише у місці суміщення зон 1 та 2. Оскільки людина в такому місці знаходиться, як правило, короткочасно (спостереження, огляд, невеликий ремонт тощо), то під небезпечним впливом вона може опинитись лише в цей період. У варіанті /// небезпека виникає тільки у випадку порушення засобів захисту 3. Повну безпеку, точніше, прийнятний рівень ймовірності прояву небезпеки, гарантує лише варіант IV, наприклад, дистанційне керування технологічним процесом.

Отже, найбільш небезпечна ситуація для людини виникає за таких умов:

  • небезпека реально існує;

  • людина знаходиться в зоні дії небезпеки;

  • людина не має достатніх засобів захисту, не використовує їх або ці засоби неефективні.

Безпека життєдіяльності оперує ще терміном — екстремальна ситуація, в якій людина може опинитися на виробництві, вулиці, в побуті або під час відпочинку.

Екстремальною називається ситуація коли у людини психофізіологічні навантаження досягнуть такої межі. при якій вона може втратити здатність раціонально мислити, чи адекватно діяти відповідно до обставин, що склалися.

Резюмуючи сказане, дамо визначення терміну — безпека життєдіяльності.

Безпека життєдіяльності це стан оточуючого людину середовища, в якому виключається можливість ушкодження організму в процесі різноманітних видів та способів предметної діяльності.

Безпека життєдіяльності як наука – це галузь науково-практичної діяльності, спрямованої на вивчення загальних закономірностей виникнення небезпек, їхніх властивостей, наслідків впливу їх на організм людини, основ попередження і захисту здоров'я та життя людини і середовища її проживання від небезпек, а також на розробку і реалізацію відповідних засобів та заходів щодо створення і підтримки здорових та безпечних умов життя й діяльності людини як в повсякденних умовах, так і в умовах надзвичайних ситуацій (аварії, катастрофи, стихійні лиха, війни тощо).

Мета БЖД як науки – збереження здоров’я та життя людини в сучасних умовах проживання, захист її від небезпек техногенного, антропогенного, природного походження та створення комфортних умов для життєдіяльності людини.

Нормативна навчальна дисципліна “ Безпека життєдіяльності ” (БЖД) – інтегрована навчальна дисципліна гуманітарно-технічного спрямування, яка узагальнює дані відповідної науково-практичної діяльності, формує поняттєво-категорійний, теоретичний і методологічний апарат, необхідний для вивчення у подальшому охорони праці, захисту навколишнього середовища, основ екології, цивільного захисту, комунальної гігієни та інших спеціальних дисциплін з безпеки, які вивчають конкретні небезпеки та способи захисту від них.

Мета БЖД як дисципліни – сформувати у майбутніх фахівців свідоме і відповідальне ставлення до особистої безпеки та безпеки оточуючих, забезпечити їх знаннями про загальні закономірності виникнення і розвитку небезпек, надзвичайних ситуацій будь-якого походження, їх властивості, можливий вплив на життя і здоров’я людини, навчити майбутніх фахівців розпізнавати і оцінювати небезпеки, визначати шляхи надійного захисту людей та навколишнього середовища, надавати першу допомогу та оперативно ліквідувати наслідки.

Вивчення дисципліни “ Безпека життєдіяльності ” базується на засадах інтеграції теоретичних і практичних знань, отриманих студентами в загальноосвітніх навчальних закладах при вивченні загальноосвітніх дисциплін (природознавство, фізика, хімія, біологія, цивільний захист у складі основ Захисту Вітчизни, фізична культура, трудове навчання тощо) та одержаних при набутому життєвому досвіді.

Безпека життєдіяльності, як навчальна дисципліна, не вирішує спеціальних проблем безпеки. Це справа спеціальних дисциплін. Але безпека життєдіяльності забезпечує загальну освіту в галузі безпеки, що є науково-методичним фундаментом для всіх без винятку спеціальних дисциплін з безпеки.

Безпека життєдіяльності не засіб особистого захисту, а дисципліна, що навчає основам захисту особистості, суспільства, держави, людства. Спеціаліст, що досконало освоїв предмет «Безпека життєдіяльності», здатний грамотно діяти в умовах небезпеки, захищаючи таким чином як своє життя та здоров'я, так і життя та здоров'я інших людей.

Об’єктом вивчення безпеки життєдіяльності є людина у всіх аспектах її діяльності (фізичному, психологічному, духовному, суспільному).

Предметом дисципліни є небезпеки, які загрожують людині в повсякденному житті (вдома, на вулиці, на роботі, на відпочинку) та при надзвичайних ситуаціях (аварії, техногенні та природні катастрофи тощо) і методи захисту від них.

В загальному розумінні, безпека життєдіяльності (БЖД) – це галузь знання та науково-практичної діяльності, спрямованої на вивчення проблем безпечного перебування людини в довкіллі в процесі різних видів її діяльності (в т.ч. трудової).

Ризик

В

Ризик (R) визначається як відношення кількості подій з небажаними наслідками (п) до максимально можливої їх кількості (N) за конкретний період часу:

ажливою характеристикою небезпеки, а точніше мірою можливої небезпеки, є частота, з якою вона може проявлятись, або ризик.

R=n / N

Наведена формула дозволяє розрахувати розміри загального та групового ризику. При оцінці загального ризику величина N визначає максимальну кількість усіх подій, а при оцінці групового ризику — максимальну кількість подій у конкретній групі, що вибрана із загальної кількості за певною ознакою. Зокрема, в групу можуть входити люди, що належать до однієї професії, віку, статі; групу можуть складати також транспортні засоби одного типу; один клас суб'єктів господарської діяльності тощо.

Максимально прийнятним рівнем індивідуального ризику загибелі людини звичайно вважається ризик, який дорівнює 10-6 на рік.

Малим вважається індивідуальний ризик загибелі людини, що дорівнює 10-8 на рік.

Безпека людини, суспільства, національна безпека.

Безпека людинице поняття, що відображає саму суть людського життя, її ментальні, соціальні і духовні надбання.

Безпека людини — невід'ємна складова характеристика стратегічного напряму людства (суспільства), що визначений ООН як «сталий людський розвиток» (Sustаіnаble Нuman Devеlорmеnt).

Безпека суспільства - такий розвиток, який веде не тільки до економічного, а й до соціального, культурного, духовного зростання, що сприяє гуманізації менталітету громадян і збагаченню позитивного загальнолюдського досвіду.

Національна безпека.

Закон України “Про основи національної безпеки України” (прийнятий 19.06 2003 р.) відповідно до пункту 17 частини першої статті 92 Конституції України визначає основні засади державної політики, спрямованої на захист національних інтересів і гарантування в Україні безпеки особи, суспільства і держави від зовнішніх і внутрішніх загроз в усіх сферах життєдіяльності.

В законі також визначено, що національна безпека це захищеність життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави, за якої забезпечуються сталий розвиток суспільства, своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізація реальних та потенційних загроз національним інтересам.

Об’єктами національної безпеки є:

  • людина і громадянин – їхні конституційні права і свободи;

  • суспільство – його духовні, морально-етичні, культурні, історичні, інтелектуальні та матеріальні цінності, інформаційне і навколишнє природне середовище і природні ресурси;

  • держава – її конституційний лад, суверенітет, територіальна цілісність і недоторканість.

Основними принципами забезпечення національної безпеки є:

  • пріоритет прав і свобод людини і громадянина;

  • верховенство права;

  • пріоритет договірних (мирних) засобів у розв’язанні конфліктів;

  • своєчасність і адекватність заходів захисту національних інтересів реальним і потенційним загрозам;

  • чітке розмежування повноважень та взаємодія органів державної влади у забезпеченні національної безпеки;

  • демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією держави та іншими структурами в системі національної безпеки;

  • використання в інтересах України міждержавних систем та механізмів міжнародної колективної безпеки.

Національна безпека України забезпечується шляхом проведення виваженої державної політики відповідно до прийнятих в установленому порядку доктрин, концепцій, стратегій і програм у політичній, економічній, соціальній, воєнній, екологічній, науково-технологічній, інформаційній та інших сферах.

Серед пріоритетів національних інтересів України є забезпечення екологічно та техногенно безпечних умов життєдіяльності громадян і суспільства, збереження навколишнього природного середовища та раціональне використання природних ресурсів, а також розвиток духовності, моральних засад, інтелектуального потенціалу Українського народу, зміцнення фізичного здоров’я нації, створення умов для розширеного

відтворення населення тощо.

Культура безпеки як елемент загальної культури, що реалізує захисну функцію людства.

Сучасні словники дають такі значення слова «культура»:

  • сукупність досягнень і творчості того чи іншого народу;

  • характерні особливості життя і діяльності певних історичних, географічних і кон'юнктурних людських спільнот (феодальна, буржуазна, соціалістична, українська і навіть, як це не парадоксально, «блатна» культура);

  • ступінь досконалості в тій чи іншій сфері людської діяльності (культура праці, мови, поведінки);

  • той чи інший вид сільськогосподарських рослин (цитрусові, баштанні, злакові культури).

Отже, таке середовище точніше було б назвати «культурним», або «матеріально-культурним», але в жодній з відомих нам праць з безпеки життєдіяльності таке визначення не використовують. Натомість таке середовище називається техногенним, штучним, побутово-виробничим або ж антропогенним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]