Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічний аналіз.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
54.23 Кб
Скачать

Тема 3: Інформаційна база та організація ек. Аналізу.

1 Системи ек. інф-ії

2 Класифікація інф-ії для ек. аналізу

3 Структура ек. аналізу та засоби її формалізованого описування

4 Інформаційне забезпечення ек. аналізу та його структура

5 Класифікація засобів автоматизації

6 Методичні принципи організації ек. аналізу

7 Головні етапи аналітичної роботи та їх х-ка

8 Сукупність джерел інф-ії ек. аналізу, методика перевірки їх достовірності

9 Узагальнення та оформлення результатів аналізу

На наступному тижні контрольна

1 Термін інформація означає «пояснення, викладення, повідомлення». Наприкінці 19 ст. аналіз викор. лише щодо засобів зв’язку, нині під інф-ією розуміють сукупність корисних відомостей, які є об’єктом збирання, передавання і перетворення. Інф-ія є одним із ресурсів, який може накопичуватися, реалізовуватися, поновлюватися, є придатним для колективного використання та у процесі споживання не втрачає своїх якостей.

Інф-ія – це головний елемент будь-якої з функцій управління. Володіння повною, достовірною, актуальною та оперативною інф-ією уможливлює отримання ринкових переваг, знижує фінансовий ризик, ефективно підтримує прийняття рішень. Нині інф-ію розглядають у нерозривній єдності з комп. системами, які забезпечують її збирання, реєстрацію, зберігання, передавання і перетворення. За допомогою комп’ютерів всю інф-ію можна швидко одержати, відсортувати у заздалегідь визначеному порядку, що позбавляє необхідності переглядати велику кількість паперів у пошуках потрібних відомостей. Комп’ютери не створюють інф-ію з нічого, але вони здатні надзвичайно швидко аналізувати, сприймати, сортувати та інтерпретувати її за допомогою програм, розроблених людиною. Комп’ютери стали основним знаряддям праці всіх спеціалістів, тому розглядати особливості формування і використання сучасної інф. бази ек. аналізу неможливо без врахування цієї обставини.

Різновидом управлінської інф-ії є екон. інф-ія, тобто ті ек. дані, що відображають через систему натуральних, трудових і вартісних показників, характер планової та фактичної виробничо-господарської діяльності, причинні взаємозв’язки між системою управління та об’єктами управління.

Інф-ію для ек. аналізу поділяють на кілька типів, які є суттєвими для розробки технологій. Це:

  • Факти

  • Оцінки

  • Узагальнені зв’язки

  • Конфіденційна інф-ія

  • Чутки

Сам. Розглянути типи!!

Усю сукупність інф-ії, яка використовується в ек. аналізі і забезпечує управлінську систему та заінтересованих сторонніх користувачів, можна розподілити на 2 групи:

  1. Внутрішня

  2. Зовнішня (матеріали перевірок податкової служби, пояснювальні і довідкові записки, листування з керуючою організацією, з фін. і кредитними органами, матеріали цільових обстежень, перевірок, особистих спостережень працівників та аналітиків, спеціальних вибірок, відомості, передані по радіо чи ТБ, технічна документація та устаткування, технології, бух. і стат. звітність).

Джерела зовнішньої інф-ії:

  • Публікації

  • Інші під-ва

  • Інформаційна індустрія

До джерел внутрішніх облікових даних:

  • Бух. облік і звітність

  • Статистичний облік і звітність

  • Оперативний облік і звітність

Основними споживачами результатів обробки зовнішньої аналітичної інф-ії є контрольні органи, банківські установи, фондові та товарні біржі, інші ділові партнери під-ва, у тому числі потенційні інвестори, кредитори.