Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія НС ч1.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Внутрішня будова великих півкуль

В складі великих півкуль є сіра і біла речовина. Сіра речовина зовні півкуль утворює плащову частину, або кору великих півкуль, а в глибині, ближче до основи півкуль — ядра основи, або підкіркові ядра (базальні, центральні вузли чи ганглії).

Підкіркові ядра філогенетично найбільш давня частина великого мозку, яку коротко називають підкіркою. Тут знаходяться підкіркові центри нервової діяльності. Між корою і підкірковими ядрами міститься біла речовина.

До них належать: смугасте тіло, огорожа і мигдалеподібне ядро, які розділені прошарками білої речовини, що утворюють внутрішню, зовнішню і крайню капсули.

Смугасте тіло (corpus striatum) із них є найбільшим за розмірами та найважливішим у функціональному відношенні. Це масивне скупчення сірої речовини, яке прилягає до проміжного мозку. Смугасте тіло складається із двох частин — хвостового ядра і сочевицеподібного ядра.

Ядра смугастого тіла є найважливішими підкірковими руховими центрами і становлять основну частину, так званої, екстрапірамідної системи, яка регулює звичні рухи людини та м’язовий тонус.

Підкіркові ядра мають відношення не лише до рухових реакцій, але також і до вегетативних функцій. Вони є вищими підкірковими центрами теплорегуляції, вуглеводневого обміну та ін. Імпульси смугастого тіла регулюють і координують діяльність усіх відділів стовбурної частини головного мозку. Функції смугастого тіла в цілому контролює кора великих півкуль.

Мигдалеподібне ядро (corpus amygdaloideum) розміщене в глибині передньої частини вискової частки під смугастим тілом і є продовженням огорожі. Воно є підкірковим нюховим центром і входить до складу лімбічної системи.

Підкоркові утворення великих півкуль.

Кора великого мозку

Мікроанатомія кори головного мозку.

Клітинні шари кори великих півкуль

1

Молекулярний

2

Зовнішній зернистий

3

Містить різні пірамідні нейрони

4

Внутрішній зернистий

5

Містить великі пірамідні нейрони

6

Мультиформний



В найбільш поширених ділянках кори розрізняють такі основні шари: перший — молекулярний, другий — зовнішній зернистий, третій — пірамідний, четвертий — внутрішній зернистий, п’ятий — гангліозний, шостий — шар поліморфних клітин (рис. 3).

Рис. 3. Мікроскопічна будова кори великого мозку:

 А — шари клітин;

 Б — типи клітин;

 В — шари волокон;

  • I — молекулярний шар;

  • II — зовнішній зернистий шар;

  • III — пірамідний шар;

  • IV — внутрішній зернистий шар;

  • V — гангліозний шар;

  • VI — шар поліморфних клітин.