Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія НС ч1.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Задній мозок

Задній мозок

Міст мозку та мозочок, але до стовбуру мозочок не відносять

Сіра речовина

Біла речовина

Власні ядра мосту,

ядра черепних нервів

Транзитні провідні шляхи

Задній мозок (metencephalon) складається із двох частин: вентральної — варолієвого моста і дорзальної — мозочка.

Ядра черепних нервів, червоне і чорне ядра

Транзитні провідні шляхи

Первинні центри зору і слуху

Волокна до проміжного мозку


Мозочок (cerebellum) міститься в задній черепній ямці, під потиличними частками великих півкуль, над довгастим мозком (рис. 3, 5).

Рис. 5 Мозочок (зовнішня будова):

 1 — півкулі мозочка;

 2 — черв’ячок;

 3 — середні ніжки мозочка.

Мозочок

Півкулі

Хробачок

Три пари ніжок

Сіра речовина

Біла речовина

Кора мозочка, ядра мозочка

З’єднувальні волокна

Поверхня мозочка складається з тонкого шару (1-2,5 мм) сірої речовини, що називається корою.

У корі розрізняють три шари нервових клітин: зовнішній — молекулярний, середній — гангліозний і внутрішній — зернистий.

Мозочок має двосторонні зв’язки з іншими відділами центральної нервової системи за допомогою численних нервових волокон, які утворюють три пари ніжок. Розрізняють верхні, середні і нижні ніжки мозочка.

Головною функцією мозочка є координація рухів і підтримка рівноваги тіла. Точність, поєднання, швидкість складних рухів тіла, кінцівок багато залежить від нормальної діяльності мозочка. Мозочок також впливає (підтримує) на тонус м’язів. В ньому знаходяться вищі центри вегетативної (симпатичної) нервової системи, які впливають на вегетативні функції організму (діяльність серцево-судинної системи, дихання, травлення, терморегуляції тощо).

Середній мозок

Дві ніжки мозку

Покришка мозку

Сіра речовина

Біла речовина

Сіра речовина

Біла речовина

Середній мозок

Середній мозок (mesencephalon) розташований в середній черепній ямці між заднім і проміжним мозком. До його складу входять чотиригорбикове тіло і ніжки мозку (рис. 1, 3).

Чотиригорбикове тіло - нервова пластинка з чотирма горбиками, розміщена на дорзальній поверхні мозкового стовбура (рис. 6). Розрізняють верхні і нижні горбики. До верхніх горбиків чотиригорбикового тіла прилягає залоза внутрішньої секреції - шишкоподібне тіло, або епіфіз, який теж належить до проміжного мозку.

Всередині горбиків чотиригорбикового тіла міститься скупчення сірої речовини - ядра. Ядра нижніх горбиків мають відношення до слухових шляхів і називаються слуховими підкірковими (проміжними) центрами. Рухові імпульси, що виникають в ядрах чотиригорбикового тіла під впливом зорових і слухових подразнень, передаються у нижче розміщені відділи мозку - довгастий, спинний мозок і далі до м'язів, які формують рухи у відповідь на слухові і зорові подразнення.

Средній мозок, подібно до розміщених нижче відділів стовбура, виконує важливу провідникову функцію. У складі його білої речовини проходять всі висхідні шляхи до кори великих півкуль і низхідні, які несуть імпульси до довгастого і спинного мозку. Від середнього мозку, як вже вказувалось вище, беруть початок текто-спінальні і рубро-спінальні провідні шляхи.