Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет рек самост вивч.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Розділ 4: Оподаткування підприємств.

ТЕМА: Система оподаткування юридичних осіб в Україні.

План лекції.

  1. Сутність і функції податків, їх вплив на діяльності підприємств.

  2. Становлення податкової системи і основні поняття в оподаткуванні.

  3. Прямі податки: податок на прибуток підприємств.

  4. ПДВ і його вплив на діяльність підприємств.

1.

Однією з найважливіших ланок фінансових відносин підприємств є віднисини з приводу нарахування і сплати податків.

Сутність податків всебічно виявляється у наступних визначеннях.:

1) Податки (з юридичної точки зору) – обов”язковий платіж, встановлений державою для юридичних і фізичних осіб з метою формування державних фінансових ресурсів, які забезпечують фінансування державних витрат (виконання функцій держави). В цьому полягає значення податків і обгрунтовується їх необхідність.

2) Податки – виробничі відносини юридичних і фізичних осіб з державою з приводу розподілу фінансових ресурсів.

3) Податки – основний державний метод перерозподілу НД і впливу на фінансові показники діяльності юридичних і фізичних осіб.

Зміст їх, як економічної категорії у їх обов”язковості, забезпечені виконання функцій держави.

Значення податків для суспільства у їх ролі у загальному перерозподілі.

Матеріальна основа податків – це сума коштів вилучених через механізм оподаткування. Для підприєств постає питання щодо віднесення різних категорій платежів до податків. Існує певна класифікація обов”язкових платежів подітків до бюджетів і цільових фондів (рис. 4.1).

За економічним змістом податки – “фінансові відносини між державою і платниками з метою створення загальнодержавного централізованого фонду грошових коштів, необхідного для виконання державою її функцій”.

Податковими платежами вважаються наступні форми платежів: податок, збір і плата. Група авторів під керівництвом кандидата економічних наук Онисько С.М.дають наступні визначеня податкових платежів:

„податок – це обов’язковий платіж, який стягується до бюджетів усіх рівнів з фізичних та юридичних осіб у безпірному порядку;

збір – це платіж, який стягується в основному до державних цільових фондів та місцевих бюджетів;

плата – це сума коштів, яка повертається державі ( в основному) за тимчасове або постійне користуваня ресурсами”.

Обов”язкові платежі

Ставки

строки

Порядок

сплати

Рис. 4.1. Класифікація та особливості платежів, що входять до системи оподаткування.

Отже, усі платежі мають однакову природу, правову основу та економічну сутність – це найдавніші та важливіші фінансові відносини між державою та суспільством.

Функції податків: Фіскальна – мобілізація коштів у розпорядження дер-жави. Формування державних фінансових ресурсів для виконання функцій держави.

Регулююча – вплив податків на розвиток підприємств, окремих видів діяльності і галузей суспільного виробництва.

Показники фінансово-господарської діяльності підприємств, на які впилвають податки: Собівартість. Прибуток. Виручка від реалізації. Обсяг виробництва і реалізації. Залучення фінансових ресурсів. Платоспроможність. Формування оборотних коштів. Фінансова стійкість підприємства. Обсяги інвестицій. Нереалізовані залишки продукції на складі. Використання прибутку, дивідендна політика.

2.

Сукупність діючих податків, зборів, інших обов”язкових платежів – податкова система країни. Сукупність видів податків, форм і методів їх стягнення – система оподаткування (СО).

Принципи побудови СО:

  • стимулювання підприємницької діяльності;

  • стимулювання науково-технічного прогресу;

  • обов’язковість, рівність, соціальна справедливість;

  • стабільність, пропорційність;

  • економічна обґрунтованість, компетентність;

  • єдиний підхід, рівномірність сплати;

  • доступність.

СО формується залежно від зовнішніх факторів – зарубіжного досвіду, і внутрішніх – стан розвитку економічних відносин, національних особливостей, функцій і задач, що вирішує держава.

СО включає підсистеми: СО юридичних осіб і СО фізичних осіб.

В кожній з підсистем враховуються ті обов”язкові платежі, що сплачує відповідна особа.

Діюча в Україні система оподаткування регламентована ЗУ „Про систему оподаткування” (18.02.97 р.)

За законом система оподаткування складається із 21 загальнодер-жавного і 19 місцевих податків і зборів (на момент прийняття зокону), пере-лік яких міститься на схемі у додатках із урахуванням змін, що стались у їх складі з моменту прийняття закону “Про систему оподаткування”.

Важливою ланкою системи оподаткування як сукупності взаємопов’язаних між собою податків і зборів є підсистема оподаткування юридичних осіб, основною функцією якої є фіскальна.

Залежно від джерела сплати і механізму дії розрізняють непрямі податки, що збільшують ціну, прямі податки, що включаються до собівартості і податок з прибутку юридичних осіб.

За діючої системи оподаткування за рахунок витрат підприємства можуть відшкодувати 21 вид податкових платежів 1 державний і 3 місцевих податки, 7 загальнодержавних і 10 місцевих зборів, з урахуванням лімітів використання ресурсів, не враховуючи спеціальних систем оподаткування. Натомість 2 податки відшкодовуються за рахунок прибутку, 3 – збільшують ціну реалізації і 4 види платежі юридичні особи не сплачують.

Схема 4.1.

Склад податкової системи України

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]