Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет рек самост вивч.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Вінницький технічний коледж

“Затверджую”

директор коледжу

____________ О.С. Домінський

“____” _______________2009 р.

ФІНАНСИ ПІДПРИЄМСТВ

Методичні рекомендації для самостійного вивчення дисципліни

для студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації

зі спеціальності 5.050.104 «Фінанси»

Розглянуто і схвалено

на засіданні циклової комісії

Фінансів

“____” _____________ 2009р.

Протокол № ______________

Голова циклової комісії

_____________ А.О. Крисак

2009 р.

Навчальна дисципліна «Фінанси підприємств» є однією з основних обов’-язкових професійно-орієнтованих вибіркових дисциплін, що викладаються в процесі підготовки молодших спеціалістів за спеціальністю «Фінанси» .

Дисципліна має теоретично-прикладний характер. За допомогою різних методів навчання та контролю теоретичний матеріал дозволяє засвоїти сутність, формування і використання фінансів підприємств як системи економічних відносин, пов’язаних із формуванням і розподілом валового внутрішнього продукту з урахуванням галузевих особливостей і на підпри-ємствах різних форм власності; в процесі викладання використовуються сучасні законодавчі і нормативні документи, що регулюють фінансову діяльність суб’єктів господарювання.

Теоретичні знання та практичні навички дозволяють студентам самостійно вирішувати проблемні ситуації фінансового характеру згідно діючого вітчизняного законодавства.

Зміст предмету Розділ 1. Основи курсу “Фінанси підприємств”

Фінанси підприємств в системі фінансових відносин суспільства. Фінанси як елемент управління економікою. Сутність фінансів. Матеріальна база і зміст. Фінанси і грошові кошти підприємств. Функції фінансів підприємств. Принципи організації фінансів підприємств.

Поняття і формування грошових фондів і фінансових ресурсів підприємств. Джерела їх формування. Зміст і завдання фінансової діяльності і управління фінансами підприємств.

Розділ 2. Розрахунки підприємств

Економічний зміст, класифікація і принципи грошових розрахунків. Грошовий оборот. Законодавча та нормативна база розрахунків в Україні та світі. Види безготівкових і готівкових розрахунків. Банківські рахунки і розрахунково-касове обслуговування. Організація розрахунків. Порядок проведення касових операцій. Ліміт каси. Заявка-розрахунок. Контроль касових операцій.

Платіжні документи (документарні форми розрахунків). Особливості застосування чеків, акредитивів, векселів у розрахунках.

Розділ 3. Доходи підприємств і прибуток

Підприємство як суб’єкт господарювання. Внутрішні і зовнішні грошові надходження: склад і характеристика. Модель формування і використання грошових надходжень на підприємстві згідно з національними положеннями бухгалтерського обліку. Визначення виручки (доходу) від реалізації.

Ціноутворення на підприємстві. Розрахунок ціни і виручки. Сутність валового і чистого доходу.

Формування фінансового результату. Прибуток як економічна категорія. Функції прибутку. Показники вимірювання прибутку. Схеми формування прибутку. Методи розрахунку прибутку. Планування прибутку. Валовий (загальний) і чистий прибуток. Визначення чистого прибутку.

Схема розподілу і використання прибутку. Розподіл прибутку на підприємстві, між власниками.

Розділ 4. Оподаткування підприємств

Система оподаткування юридичних осіб та її основні поняття. Вплив податків на фінансово-господарську діяльність підприємств. Класифікація податків та обов’язкових платежів.

Податок на прибуток як фактор формування фінансових ресурсів. Оподаткований прибуток. Пільги з податку.

Види непрямих податків, їх вплив на діяльність підприємств. Податок на додану вартість. Податкове зобов’язання і податковий кредит.

Розділ 5. Обіговий капітал підприємств

Склад обігового капіталу і класифікація, його значення у капіталу підприємства. Джерела формування та їх розрахунок. Розміщення оборотних коштів. Стадії кругообігу.

Поняття і принципи організації оборотних активів, її вдосконалення. Раціональне розміщення оборотних коштів як елемент управління оборотним капіталом. Необхідність визначення потреби в оборотних коштах. Способи визначення. Нормування. Норматив і норма.

Поняття та складові контролю за використанням оборотних активів.

Розділ 6. Кредитування підприємств

Кругообіг коштів підприємств і необхідність кредитування. Причини виникнення кредитних відносин на підприємстві. Поняття та функції креди-ту. Суб’єкти і об’єкти кредитування. Принципи кредитування. Форми та види кредитів. Порядок надання. Оформлення кредиту. Порядок нарахування і виплати відсотків і погашення кредиту. Методи та способи нарахування відсотків за кредитом. Графік погашення кредиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]