Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11. контрольні вопроси.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
329.22 Кб
Скачать

Завдання 4. Хімічний зв'язок

4.1. Який хімічний зв'язок називається ковалентним? Чим можна пояснити направленість ковалентного зв'язку? Як метод валентних зв'язків пояснює будову молекули води?

4.2. Який ковалентний зв'язок називається δ-зв'язком і який полярним? Що є кількісною мірою полярності ковалентного зв'язку? Складіть електронні схеми будови молекул N2, H2O, HI. Які з них є диполями?

4.3. Скільки неспарених електронів має атом хлору в нормальному та збудженому станах? Розподіліть ці електрони по квантових комірках.

4.4. Розподіліть електрони атома сірки по квантових комірках. Скільки неспарених електронів мають її атоми в нормальному та збудженому станах? Чому дорівнює валентність сірки, що зумовлена неспареними електронами?

4.5. Що називається електричним моментом диполя? Яка з молекул HC1, HBr, HI має найбільший момент диполя? Чому?

4.6. Які кристалічні структури називаються іонними, атомними, молекулярними й металевими? Кристали яких речовин – алмазу, хлориду натрію, карбон (IV) оксиду, цинку – мають перелічені структури?

4.7. Складіть електронні схеми будови молекул C12, H2S, CC14. В яких молекулах ковалентний зв'язок є полярним? Як метод валентних зв'язків пояснює кутову будову молекули H2S?

4.8. Який хімічний зв'язок називається водневим? Поміж молекулами яких речовин він утворюється? Чому H2O і HF з меншою молекулярною масою плавляться й киплять при більш високих температурах, ніж їх аналоги?

4.9. Який хімічний зв'язок називається іонним? Який механізм його утворення? Які властивості іонного зв’язку відрізняють його від ковалентного? Наведіть два приклади типових іонних зв'язків. Напишіть рівняння перетворення відповідних іонів у нейтральні атоми.

4.10. Які електрони атома Бору беруть участь у створенні ковалентного зв’язку? Як метод ковалентних зв'язків пояснює симетричну трикутну форму молекули BF3?

4.11. Наведіть енергетичну схему створення молекули F2 за методом МО. Яка кількість електронів знаходиться на зв'язувальних та розпушувальних орбіталях?

4.12. Складіть структурні формули молекул таких сполук: НNО3, А1(ОН)3, NаНСО3, (FеОН)24.

4.13. Розташуйте зовнішні електрони атомів Брому і Сульфуру по енергетичних комірках.

4.14. Яку валентність можуть виявляти атоми Брому і Сульфуру в стабільному та збудженому станах?

4.15. Складіть схему просторової будови молекули H2S.

4.16. Складіть схему просторової будови молекули NH3.

4.17. Який тип гібридизації характерний для молекул BF3 і CF4 ?

4.18. Яку форму мають молекули BF3 і CF4 ?

4.19. Скільки δ- і π-зв'язків у молекулах C2H2 і CO2?

4.20. Складіть схему δ- і π-зв'язків у молекулі C2H4.

4.21. Складіть схему молекулярних орбіталей для молекули О2.

4.22. Складіть схему молекулярних орбіталей для молекули СО.

4.23. Напишіть формулу комплексної сполуки NiSO4 з амоніаком, враховуючи, що Ni2+ має координаційне число, що дорівнює 6.

4.24. Чому дорівнює заряд комплексного іону у сполуках [Ag(NH3)2]Cl, [Cu(NH3)4]SO4?

4.25. Між атомами яких елементів може утворюватися водневий зв’язок? На які властивості речовин впливає водневий зв’язок?

4.26. Який хімічний зв’язок називається іонним і як він утворюється? В чому проявляється неспрямованість і ненасиченість іонного зв’язку? Назвіть молекулу, в якій частина іонного зв’язку є максимальною:

а) KCl; б) CaCl2; в) GeCl4; г) GaCl3.

4.27. У чому полягає відмінність іонного зв’язку від ковалентного? Наведіть по одному прикладу сполук з ковалентним неполярним, ковалентним полярним та іонним зв’язками.

4.28. Який механізм утворення ковалентного зв’язку називається донорно-акцепторним? Розгляньте утворення складних іонів N і BF¯.

4.29. Який хімічний зв’язок називається водневим? В яких випадках він утворюється? Чому в ряді сполук H2O, H2S і H2Se вода характеризується аномально високою температурою кипіння?

4.30. Розподіліть електрони атома Карбону по квантових комірках. Скільки неспарених електронів може бути в атома Карбону в нормальному і збудженому стані. Яку валентність Карбон при цьому виявляє?