Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11. контрольні вопроси.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
329.22 Кб
Скачать

Завдання 3. Періодичний закон та періодична система д.І. Менделєєва

3.1 Побудуйте графік залежності енергії іонізації від атомного номера для елементів головної підгрупи першої групи періодичної системи. Встановіть закономірність.

3.2. Як змінюється відновлювальна активність s-елементів у групах періодичної системи зі збільшенням порядкового номера? Чому?

3.3. Як змінюється відновлювальна активність p-елементів у групах періодичної системи зі збільшенням порядкового номера? Чому?

3.4. Якому елементу притаманні найбільш металеві властивості?

3.5. Побудуйте графік залежності електронегативності від атомного номера для елементів головної підгрупи п'ятої групи періодичної системи. Встановіть закономірність.

3.6. Як змінюється електронегативність p-елементів у періоді зі збільшенням порядкового номера?

3.7. Як змінюється електронегативність p-елементів у групі періодичної системи зі збільшенням порядкового номера?

3.8. Який елемент має найбільш високе значення електронегативності? Чому воно дорівнює?

3.9. Значення спорідненості до електрону атомів Берилію, Карбону, Оксигену та Флуору відповідно: +2,5 еВ, –1,27 еВ, –1,47 еВ, –3,34 еВ. Як зміниться спорідненість до електрону для елементів ІІ періоду? Чим це пояснюється? Побудуйте графік залежності спорідненості до електрону від атомного номера.

3.10. Який з елементів четвертого періоду  Ванадій або Арсен – має більш виражені неметалеві властивості?

3.11. У якого елемента четвертого періоду  Хрому або Селену – сильніше виражені металеві властивості?

3.12. Енергія, необхідна для видалення електрона з іона P4+, дорівнює 6270 кДж/моль, тоді як для видалення електрона з іона Si4+ потрібна енергія 16100 кДж/моль. Поясніть причину такої великої розбіжності.

3.13. Складіть формули оксидів і гідроксидів елементів третього періоду періодичної системи, що відповідають їх найвищім ступеням окиснення. Як змінюється хімічний характер цих сполук при переході від Натрію до Хлору?

3.14. Гідроксид елемента, що розташований у 4-му періоді ІІ групи, реагує з кислотою, яку утворив елемент, розташований у 3-му періоді VІІІ групи. Напишіть рівняння реакції в іонному та молекулярному вигляді.

3.15. Виходячи з положення металу в періодичній системі, дайте мотивовану відповідь на питання: який з двох гідроксидів є більш сильною основою – Ba(OH)2 або Mg(OH)2; Ca(OH)2 або Fe(OH)2; Cd(OH)2 або Sr(OH)2?

3.16. Який найнижчий і найвищий ступінь окиснення виявляють Карбон, Фосфор, Сульфур і Йод? Чому? Складіть формули сполук даних елементів, що відповідають цим ступеням окиснення.

3.17. Які елементи мають більш виражені неметалеві властивості? Вкажіть їх положення у періодичній системі.

3.18. Як змінюється стійкість вищих оксидів і гідроксидів у головних та побічних підгрупах із зростанням заряду атомних ядер елементів. Наведіть приклади.

3.19. Які хімічні властивості має штучно отриманий елемент із порядковим номером 87? З яким із елементів періодичної системи він найбільш схожий?

3.20. Чим пояснюється відмінність властивостей елементів 2-го періоду від властивостей їх електронних аналогів у наступних періодах?

3.21. З яким елементом більш схожий Молібден за властивостями – з Селеном чи з Хромом? Чим це пояснюється?

3.22. За яким принципом елементи об’єднуються в групи та підгрупи?