Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патентування діяльності.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
344.58 Кб
Скачать
  1. До підприємтсв, установ і організацій застосовуються такі заходи безспірного стягнення недоплати:

а)списання у доход Державного бюджету України, бюджетів місцевого самоврядування, державних цільових фондів і позабюджетних фондів сум, які є на розрахунковому (поточному) рахунку неплатника в установі банку і на інших рахунках.

Списання сум, які є на рахунках недоплатника на погашення недоплати і пені проводиться установою банку на підставі розпорядження ДПО.

б)стягнення суми недоплати, що належить одержати недоплатникові від його дебіторів.

При цьому ДПО зобов’язані подати установі банку письмове підтвердження дебітором своєї забогованості недоплатнику (або платіжне доручення, поданого до установи банку дебітором на користь недоплатника).

Стягнуті з дебітора недоплатника суми зараховуються безпосереднто до бюджету, або на погашення недоплати по цільових фондах, обминаючи при цьому розрахунковий рахунок недоплатника.

При надходженні сум дебіторської заборгованості на погашення недоплати ДПО зобов’язані письмово повідомити про це недоплатника не пізніше дня наступного за днем одержання документів про зарахування цих сум у доход відповідного бюджету чи цільових фондів.

В окремих випадках платнику може бути надана відстрочка або розстрочка платежів.

Відстрочка платежу - перенесення н абільш пізній строк сплати платежу за рішенням відповідного фінансового органу.

Розстрочка платежу - розподіл платежу на декілька строків сплати за рішенням відповідного фінансового органу.

Відстрочку та розстрочку можуть надавати:

а)по платежах, що надходять до бюджетів місцевого самовоядування - місцеві фінансові органи на повну суму надходжень до відповідного бюджету (місцевого);

б)по загальнодержавних - МФУ та фінансові органи на місцях на повну суму надходжень до відповідного бюджету згідно з нормативами відрахувань, затвердженими ВРУ.

Крім цього, відстрочку і розстрочку по загальнодержавних платежах, що надходять до державного бюджету, можуть надавати в кожному окремому випадку:

а)районні, міські і районні у містах фіноргани - на суму не більше як 100,0 тис. грн.;

б)обласні фінансові управління - на суму не більше як 500,0 тис. грн.;

в)МФУ - на суму більше 500,0 тис.грн..

Відстрочка і розстрочка платежів надається на умовах податкового кредиту. Податковий кредит надається на суму недоплати, або на суму податків та платежів, (включаючи заборгованість), але не більше розміру податку та платежу, що підлягає сплаті.

Для того, щоб одержати відстрочку чи розстрочку плтник повинен подати заяву до фінансового органу за місцем реєстрації платника. фінорган на підставі висновку ДПО про фінансовий стан платника та про стан розрахунків з бюджетом згідно особових рахунків виносить у десятиденний термін рішення по ланій заяві.

Якщо суму платежу, відстроченого (розстроченого) на умовах податкового кредиту та плати за користування кредитом не повернуті у встановлені строки, або повернуті не повністю, то на суму відстроченого платежу нараховується пеня з дня, наступного по закінченні терміну відстрочки, у розмірах, передбачених чинним законодавством для окремих видів платежів.

У випадках, коли платник немає можливості сплатити платежі до бюджету через несвоєсасне бюджетне фінансування, фіноргани приймають рішення про взаєморозрахунок (без наявної сплати).