Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodne_pravo_metod.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
674.3 Кб
Скачать

Тема 6. Право міжнародних організацій і конференцій План

  1. Поняття та види міжнародних організацій.

  2. Правосуб’єктність міжнародних організацій.

  3. Організація Об’єднаних Націй:

  4. Реґіональні міжнародні організації

  5. Міжнародні конференції.

Методичні рекомендації:

При підготовці до семінарського заняття необхідно насамперед визначити поняття мiжнародної opraнiзaції як структури, що має статус суб’єкта. Роль міжнародних органiзацiй в сучасних міжнародних відносинах; фактори, що обумовлюють зростання ролі міжнародних органiзацiй у вирiшеннi мiжнародних проблем. Iсторiя міжнародних органiзацiй.

Необхідно надати визначення мiжнародних конференцiй. Поняття мiжнародноi конференцii. Коло учасникiв, порядок роботи. Рішення мiжнародної конференцii.

Особливої уваги заслуговує волевиявлення держав щодо створення міжнародних органiзацiй. Значення міжнародних органiзацiй для підтримання миру та безпеки, захисту прав людини у свiтi та perioнi. Юридична природа мiжнародноi органiзацiї як договiр особливого виду. Основнi принципи дiяльностi мiжнародної органiзацiї. Похiдний та функцiональний характер правосуб’єктностi. Договiрна правосуб’єктнiсть. Привiлеї та iмунiтети мiжнародної органiзацiї. Постiйнi представництва держав при міжнародних органiзацiях.

Також необхідно визначити правові засади членства в міжнародних органiзацiях. Припинення членства. Порядок вступу. Призупинення членства.

Розглянути необхідно й мiждержавнi органiзації за напрямами галузевостi розвитку. ООН як одна з найзначніших міждержавних органiзацiй: структура та напрями дiяльностi. Регiональнi мiждержавнi opraнiзaції: Рада Європи, Спiвдружнiсть Незалежних Держав, Лiга арабських краiн та iн. МОП, МАГАТЕ, ВООЗ, ЮНЕСКО та iншi структури, що працюють за окремими напрямами.

Необхідно проаналізувати правові аспекти захисту прав людини за допомогою міжнародних громадських організацій (визнаних за класифікацією як недержавні). Регіональні міжнародні організації.

  • Теми рефератів:

  1. Міжнародні воєнні та політичні організації.

  2. Міжнародні конференції.

  3. Правовий статус ООН.

  4. Міжнародно-правовий статус СНД.

  • Перелік ключових термінів та понять:

міжнародна організація; універсальна міжнародна організація; реґіональна міжнародна організація; конґрес; нарада; мирна конференція; політична конференція; економічна конференція; дипломатична конференція; спеціалізована міжнародна організація; спеціалізована установа ООН; установчі документи; статут; предмет діяльності; місцезнаходження; конвенціональний базис; міжнародна правосуб'єктність міжнародної організації; міжнародні неурядові організації; припинення членства в організації; вихід з міжнародної організації; виключення з міжнародної організації; вищі (пленарні) органи; виконавчі органи; адміністративні органи; комітет зі спеціальних питань; комісія зі спеціальних питань; юридичні органи; компетенція міжнародної організації; система ООН; міжнародна конференція; генеральний комітет; комітет з повноважень; робочий комітет; редакційний комітет; резолюція; заключний акт; комюніке.

  • Тестові завдання

  • Виділіть спеціалізовані установи ООН:

  1. ЮНЕСКО, МАГАТЕ, ІКАО, ЮНКТАД, ВООЗ, МОП;

  2. НАТО, ОЧЕС, МВФ, ПАРЄ, СНД;

  3. ЕКОСОР, МАР, ВПС;

  4. Світовий банк, ЮНІСЕФ;

  5. ОБСЄ, ГА, МЕРКОСУР, НАФТА.

  • Виділіть органи СНД:

  1. Рада глав держав, Економічний суд;

  2. Орган галузевого співробітництва;

  3. Комісія з прав людини;

  4. Секретаріат, ЄЕП;

  5. Рада Безпеки.

  • Ситуаційні завдання

У 1982 р. Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію про мирне розв'язання міжнародних суперечок, у якій зверталася увага держав-членів «на можливості, надані Міжнародним судом для врегулювання спорів юридичного характеру». У Декларації також зазначалося, що такі суперечки повинні передаватися сто­ронами в Міжнародний суд відповідно до положень його Статуту.

Запитання до задачі

Які функції Міжнародного суду ООН?

Як Ви розумієте «обов'язкову юрисдикцію Міжнародного суду» відповідно до його Статуту і які умови її визнання?

  • Рекомендована література: основна [1;2;3;6;12;14;16]; додаткова [17;5;25;27].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]