Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodne_pravo_metod.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
674.3 Кб
Скачать

Завдання №1

Під час збройного конфлікту одна жінка звернулася до місце­вої адміністрації Червоного Хреста з проханням переслати лист її батькам, які живуть на території держави противника, оскільки пошта відмовилася прийняти її лист.

Запитання

Чи може Червоний Хрест виконувати поштові функції? Який порядок передачі сімейних послань передбачено у Же­невських конвенціях?

Завдання №2

Збройні сили держави А. вторглись на територію держави Б. При завданні бомбових ударів по об'єктах держави Б. викорис­товувалися авіабази держави В. Вони були надані на прохання З держави А. Держава Б. кваліфікувала дії держави А. і В. як здій­снення агресії і звернулася до Рада Безпеки ООН з проханням за­стосувати санкції до цих держав.

Держава В. заявила, що порушення питання про санкції сто­совно неї неправомірне, оскільки її збройні сили у воєнних опера­ціях проти держави Б. участі не брали.

Завдання і запитання

Дайте правову оцінку діям усіх держав.

Чи порушуються діями держав А. і В. основні принципи між­народного права?

Яким чином участь ООН впливає на правомірність збройного колективного придушення агресії?

Розкрийте механізм застосування збройної сили за рішенням Ради Безпеки.

Що таке агресія, самооборона, колективна самооборона?

Завдання №3

У державі А. відбуваються збройні зіткнення між сепаратис­тами й урядовими збройними силами. Сепаратисти контролю­ють північну територію держави і вимагають відокремлення для створення незалежної держави. Вони звернулися до міжнарод­ного співтовариства з проханням надати допомогу в їх боротьбі і заявили про свою готовність об'єднатися в союз з будь-якою дер­жавою для протистояння збройним силам держави А. У відповідь на заяву відгукнулася сусідня держава В., надала сепаратистам зброю і пообіцяла фінансування збройної боротьби сепаратистів з урядовими силами.

Завдання і запитання

Оцініть дії держави В. стосовно їх відповідності міжнародному праву.

Чи застосовані у згаданій ситуації положення ст. З Женев­ських конвенцій 1949 р. і II Додаткового протоколу до них?

Рекомендована література: основна [2;5;9;10;12;14;15;16]; додаткова [2;24;29].

Тема 14. Мирні засоби розв’язання міжнародних суперечок План

  1. Мирні засоби загальновизнаний, правомірний засіб вирішення суперечок між державами.

  2. Безпосередні дипломатичні переговори як основна форма вирішення міжнародних суперечок. Консультації і наради на вищому рівні.

  3. Добрі послуги і посередництво. Слідчі і погоджувальні комісії.

  4. Міжнародний судовий розгляд і вирішення суперечок. Міжнародний арбітраж (третейський суд). Міжнародний суд 00Н.

Методичні рекомендації:

При підготовці до семінарського заняття необхідно насамперед розглянути процес становлення та розвиток принципу мирного вирішення міжнародних спорів. Основні міжнародно–правові акти, які відображають його зміст. Поняття “ситуація” та “спір”.

Необхідно надати визначення поняттю та джерелам права мирного вирішення міжнародних спорів. визначити види міжнародних спорів. Поняття і види мирних засобів їх вирішення. Міжнародні спори політичного і юридичного характеру та відповідні засоби їх вирішення.

Особливої уваги заслуговує правовий аналіз безпосередніх переговорів як головного початковий засіб вирішення міжнародних спорів. Переговори на вищому рівні і на міжнародних конференціях. Консультація як особлива форма переговорів.

Надати визначення поняттю добрі послуги та посередництво, спільне і відмінне між ними.

Визначити міжнародну слідчу процедуру. Узгоджувальні комісії. Порядок їх формування, порядок прийняття рішень. Міжнародні угоди про примирну процедуру. Судові засоби, їх загальна характеристика.

Правовий аналіз Міжнародні третейські суди (арбітражі). Історія розвитку і процедура діяльності третейських судів. Постійна палата Третейського суду в Гаазі. Арбітражна процедур і правила арбітражного процесу. Міжнародний суд ООН. Юрисдикція, рішення, консультативні висновки і постанови Міжнародного суду ООН.

Самостійно проаналізувати процес вирішення спорів міжнародними організаціями ООН. Суд Європейського Союзу. Європейський суд з прав людини.

  • Теми рефератів:

  1. Міжнародний суд ООН: склад, повноваження, судова процедура.

  2. Правові засоби розв’язання міжнародних спорів.

  3. Схожість та відмінність арбітражної та судової процедур мирного вирішення міжнародних спорів.

  4. Наслідки визнання обов’язкової юрисдикції Міжнародного суду ООН.

  • Перелік ключових термінів та понять:

міжнародний спір, ситуація, спір, переговори, обстеження, добрі послуги, посередництво, погоджувальна комісія, арбітраж, примирення, судовий розгляд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]