Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodne_pravo_metod.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
674.3 Кб
Скачать

Тема 5. Міжнародне право прав людини План

  1. Поняття міжнародного права прав людини та його співвідношення з гуманітарним.

  2. Основні міжнародно-правові акти про права людини та їх класифікація.

  3. Міжнародні органи із захисту прав людини.

  4. Міжнародно-правове забезпечення та захист прав людини у мирний час та у період збройних конфліктів.

  5. Міжнародно-правовий статус населення:

Методичні рекомендації:

При підготовці до семінарського заняття присвяченого правам людини необхідно розглянути концепцію. прав людини та її втілення у міжнародному праві; міжнародне співробітництво з питань прав людини.

Серед основних нормативних актів в галузі прав людини варто визначити природу прав людини. Бiблiя i права людини. Права людини в працях римських фiлософiв. Англійська петиція про права 1628 р., англiйський Біль про права 1689 р., американська Декларація про Незалежність 1776 р. Розвиток прав людини в ХХ ст. Загальна декларація прав людини 1948 р., Мiжнароднi пакти 1966 р., Європейська конвенція про захист прав людини та основних свобод 1950 р. Права людини у традиціях українського народу. Класифiкацiя прав людини.

При розгляді міжнародної системи захисту прав людини розгляньте всесвітню та регіональну системи. Мiжнародно-правовi акти з прав людини. Мiжнародно-правовi органи контролю за дотриманням та захистом прав людини. Статут ООН 1945 р. Міжнародна Хартія прав людини.

Вивчаючи механізми захисту прав людини в рамках ООН необхідно розглянути Генеральну Асамблею та допомiжнi органи. Економiчну та Соцiальну Раду, її допомiжнi органи. Комiсiю з прав людини. Пiдкомiсiю з попередження дискримiнацiї i захисту нацiональних меншин. Юридичні органи. Комiтет з прав людини. Комiтет з лiквiдацiї расової дискримiнацiї. Комітет з економічних, соціальних, культурних прав. Центр з прав людини. Верховний комісар ООН з прав людини.

Розглядаючи механізми захисту прав людини в рамках Ради Європи. особливої уваги потребує Європейський суд з прав людини. Порівняння процедур подання iндивiдуальних скарг згідно з Європейською конвенцiєю з прав людини та Факультативним протоколом до Міжнародного пакту про громадянські та полiтицнi права. Американська система захисту прав людини.

Також при підготовці до семінарського заняття необхідно визначити роль міжнародного карного права у захисті прав людини. Мiжнароднi карні трибунали.Реґіональна співпраця в галузі прав людини. Захист прав жінок і дітей; співробітництво держав в рамках спеціалізованих установ 00Н; міжнародно-правові питання громадянства; придбання і втрата громадянства; біпатриди і апатриди; правове положення іноземців; право притулку і правовий статус біженців. Міжнародні механізми контролю за додержанням прав людини; міжнародно-правовий статус населення.

  • Теми рефератів:

  1. Контрольні функції ООН в сфері прав людини

  2. Європейська система захисту прав людини

  3. Правовий статус біпатридів та апатридів;

  4. Міжнародно-правові аспекти проблеми прав негромадян.

  • Ситуаційні завдання

До Європейського суду з прав людини звернулася Л., піддана Іспанії, зі скаргою проти уряду Іспанії. Суть скарги у тому, що протягом п'яти років поблизу її будинку працювало підприєм­ство з переробки відходів, яке своєю діяльністю завдавало шкоди здоров'ю місцевого населення. Заявниця неодноразово зверталася в судові й інші державні органи влади своєї країни із заявами про протиправні дій підприємства, але безуспішно. На думку заяв­ниці, має місце порушення ст. 8 Європейської конвенції про за­хист прав та основних свобод людини.

Запитання

Чи обґрунтована скарга потерпілої?

Яку позицію повинен зайняти суд при розгляді справи?

  • Рекомендована література: основна [1;2;3;11;13;16;19]; додаткова [8;15;24;30].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]