Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.2. Формування практичних умінь і навичок 2 рі...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
613.38 Кб
Скачать

Тема (1 година): Сформувати уміння виконувати стройові прийоми з автоматом: "Ремінь послабити (підтягти)", "Автомат на груди", "На ремінь", "Зброю за спину", "Покласти зброю", "До зброї", "За зброю"

Методика навчання: 1. Розповідь і показ (із використанням наявних наочних посібників) доцільно розпочинати з техніки носіння автомата у положенні "на ремінь", "на груди", "за спину". Під час показу учитель звертає увагу учнів на основні рухи, що виконуються у процесі відтворення кожного положення, а саме: на ремінь — автомат береться під час шикування, чатовим на посту, на марші пішим чином; на груди - автомат носять під час урочистого маршу і вартові почесної варти; за спину — автомат носять на марші пішим чином або під час виконання роботи.

2. Практичне виконання учнями прийомів з автоматом. Учитель звертає увагу на пра­вильне положення тіла учнів під час виконання прийому "автомат на груди". Дія вивчається за командою "автомат — на груди"; роздільно: "роби — раз, роби — два, роби — три".

На рахунок "раз" права рука за ременем подається трохи вгору, автомат скидається з плеча, підхоплюється лівою рукою за ложе і дулову накладку. У такому положенні автомат вертикально утримується перед собою, магазин знаходиться ліворуч, дуловий зріз — на ви­соті підборіддя. На рахунок "два" правою рукою ремінь відводиться праворуч і перехоплюється доло­нею знизу так, щоб пальці були напівзігнуті та повернуті на себе, одночасно просувається лікоть правої руки під ремінь.

На рахунок "три" ремінь закидається за голову, автомат береться правою рукою за шийку приклада; ліва рука при цьому швидко опускається вниз уздовж тулуба. Під час вико­нання дії за третім рахунком учні, закидаючи ремінь за голову, повинні праву руку із ременем тримати якомога вище, а після виконання дії швидко перенести руку на шийку приклада. У цей час ліва рука підтримує автомат до моменту, поки він не повисне на ремені, після чого руку швидко опустити вниз.

Після оволодіння прийомом "автомат на груди" доцільно перейти до вивчення прийому "автомат на ремінь". Для виконання прийому надається команда "автомат — на ремінь", роздільно: "роби - раз, роби - два, роби - три". За цією командою на рахунок "роби - раз" лівою рукою береться автомат за ложе і дулову накладку знизу, подається його уперед-вгору і вивільняється права рука з-під ременя. Потім охоплюється цією ж рукою шийка приклада і тримається автомат.

На рахунок "роби—два" піднімається автомат угору і перекидається ремінь через голо­ву, зброя тримається вертикально перед собою (магазин ліворуч, дуловий зріз на висоті підбо­ріддя).

На рахунок "роби — три" правою рукою береться ремінь за верхню частину і закидаєть­ся зброя за праве плече у положення "автомат на ремінь". Ліва рука одночасно швидко опус­кається вниз.

Після цього вивчення обох прийомів здійснюється одночасно.

3. Практичне виконання учнями прийомів з автоматом "зброю за спину". Вивчення прийому розпочинають із оволодіння окремими елементами. Для вивчення прийому по­дається команда "зброю — за спину"; роздільно: "роби — раз, роби — два". На перший раху­нок лівою рукою беруть ремінь трохи нижче правого плеча, а правою — за приклад. На раху­нок "роби — два" правою рукою трохи піднімають зброю вгору, а лівою закидають ремінь за голову на ліве плече. Після цього зброю іа руки швидко опускають униз.

4. Розповідь і показ прийомів "Відділення, покласти зброю", "Відділення, до зброї", "За зброєю" в цілому та з одночасним поясненням послідовності дій. Перший прийом вико­нується за командою "відділення, покласти зброю". Після слів "відділення, покласти..." учні беруть автомати у праву руку. Після слова "зброю" перша шеренга робить два кроки уперед, потім обидві шеренги одночасно — крок лівою ногою, кладуть зброю на землю (руч­кою замкової рами вниз, затильником приклада біля носка правої ноги) і приставляють ліву ногу до правої. Якщо стрій утворений з однієї шеренги, тоді виконується лише дві останні дії (крок уперед лівою ногою і покласти зброю).

Виконання команди "до зброї" відбувається таким чином: учень знаходиться ліворуч від зброї у стройовому положенні, носок правої ноги знаходиться на лінії затильника при­клада. За командою він нахиляється і бере зброю, приставляє ліву ногу до правої і випросто-вується, після чого виконує дію "автомат на ремінь".

5. Практичне виконання учнями прийомів. Вивчення починається за командою -"покласти зброю" на рахунок: "роби - раз", "роби -два", "роби -три". Відповідно: "раз" -беруть автомат у праву руку за дулову накладку і тримають біля правої ноги; "два" — роблять крок лівою ногою уперед, нахиляються і кладуть зброю на землю; "три" — стають прямо, приставляють ліву ногу до правої й прийняти стройову стійку.

Вивчення команди "за зброю" спочатку здійснюється частинами, на три рахунки: "раз" — роблять крок лівою ногою уперед і, нахилившись, беруть зброю правою рукою (права

нога не згинається у колінному суглобі); "два" — випростовуються та приставити ліву ногу до правої, а зброю утримують в прямій руці біля ноги; "три" — беруть зброю в положення "на ремінь" і стають у стройову стойку. Після вивчення дії частинами, учні переходять до її виконання в цілому.

На останньому етапі учитель пропонує учням виконати усі команди єдиним комплексом.

РОЗДІЛ 2.4. Строї відділення

Тема (1 година): Сформувати уміння учнів виконувати у складі відділення: шикування у розгорнутий і похідний стрій; розмикання і змикання; перешикування з однієї шеренги у дві і навпаки, перешикування з розгорнутого строю у похідний; рух стройовим і похідним кроком; перешикування у русі з колони по одному в колону по два і навпаки; відповідь на при­вітання та поздоровлення

Методика навчання: 1. Розповідь і показ техніки виконання дій у складі відділення. Шикування відділення у розгорнутий стрій. Учитель пояснює, що Статутом передбачені роз­горнутий і похідний строї. Після визначення учнями змісту таких видів строю учитель вказує на команди, що супроводжують шикування відділення. Так, в одношеренговий (двошеренговий) стрій відділення шикується за командою "Відділення, в одну (дві) шеренгу (-и) — ставай". Після слова "відділення" усі учні негайно повертаються обличчям до учителя, прий­мають стройове положення і чекають наступної команди (команда подається учителем, коли він знаходиться обличчям до учнів). Після команди на шикування, учитель швидко повер­тається у бік фронту, залишаючись при цьому у положенні "струнко".

Після слова "ставай" учні швидко займають своє місце у строю. У строю учні повинні стояти у стройовому положенні до тих пір, поки не буде виголошена команда "вільно". За нею, зазвичай, подається команда "розійдись", після якої учням дозволяється покинути стрій.

2. Практичне виконання учнями команд. Під час відпрацювання зазначених команд доцільно кожного разу змінювати фронт шикування відділення. На початку вправ учитель виходить зі строю і стежить за правильністю шикування відділення (організованістю дій учнів, правильним місцезнаходженням кожного учня устрою, інтервалом, дистанцією, по­ложенням носків ніг). Удосконалення техніки дій відбувається до моменту правильного і чіткого їх виконання учнями.

3. Розповідь і показ техніки шикування у похідний стрій. Учитель пояснює учням, що похідний стрій використовується для пересування підрозділів. Згідно зі Статутом виокрем­люють похідний стрій у колону по одному і колону по два (відділення, що складається з чотирьох і менше осіб, завжди пересувається у колоні по одному). Шикування відділення у похідний стрій виконується за командою "Відділення, в колону по одному (два) — Ставай".

4. Практичне виконання учнями команди.

5. Розповідь і показ техніки розмикання і змикання відділення. Викладач шикує учнів у розгорнутий одношеренговий стрій і пояснює, що часто виникає потреба збільшити інтер­вал в строю, наприклад, під час вивчення стройових прийомів зі зброєю. У таких випадках Статутом передбачено розмикання та змикання відділення. Розмикання відділення на один і більше кроків здійснюється за командою — "Відділення, вправо (вліво; від середини) розі-мкнись" або за командою "Відділення, вправо (вліво; від середини) на стільки-то кроків розімкнись (бігом розімкнись)". Якщо у команді інтервал не вказується, тоді розмикання виконується на один крок (у випадку, коли розмикання здійснюється від середини, вказують, хто середній. Учень, який є середнім, почувши своє прізвище, відповідає "Я", випростовує уперед ліву руку, а потім опускає її).

Навчання змикання відбувається одночасно з навчанням розмикання. Для змикання подається відповідна команда "Відділення, вправо (вліво, до середини) зім-кнись (бігом зім­кнись)".

6. Практичне виконання учнями команд. Під час практичної роботи доцільно розми­кання на місці починати на три рахунка: "роби — раз" — виконати повороту зазначену сторо­ну (ногу, що позаду, не приставляти); "роби — два" — приставити ногу, що позаду, і одночасно повернути голову в бік фронту строю (голова повернута настільки, щоб бачити через плече учня, який стоїть позаду); "роби — три" — йти прискореним кроком (бігом), дивитися через плече на товариша, який знаходиться позаду, та дотримуватися інтервалу. Після зупинки учня, який йде позаду, інший (що йде попереду) виконує стільки кроків, скільки визначено командою, після чого повертається ліворуч (праворуч).

Наступна команда виконується на два рахунки: "роби — раз" — усі учні, за винятком того, до якого відбуватиметься змикання, повертаються у напрямку змикання; "роби — два" — прискореним напівкроком (бігом) учні підходять на визначений для змикання інтервал, потім самостійно зупиняються, повертаються у бік фронту строю, приймають стройове по­ложення.

7. Розповідь і показ техніки перешикування відділення з однієї шеренги у дві і навпаки. Для перешикування відділення з однієї шеренги у дві попередньо здійснюється розподіл на пер­шого і другого із використанням команди "Відділення, на перший, другий — розрахуйся". Учитель пояснює наступні дії і зазначає, що стройовий прийом виконується за командою "Відділення, у дві шеренги — шикуйсь". Наголосити, що рух руками при перешикуванні не здійснюється і після перешикування у дві шеренги при вирівнюванні інтервали між рядами зберігаються. Потім він показує зразкове виконання техніки прийому і переходить до прак­тичної частини.

8. Практичне виконання учнями завдання. На початковому етапі навчання учитель ставить одного учня поряд із собою (з правоого боку) і показує дії другого номера під час шикування у дві шеренги. Потім пропонується аналогічні дії виконати учням. Прийом вико­нується роздільно, використовується команда на три рахунки: "роби — раз" — другі номери виконують крок лівою ногою назад, праву ногу при цьому не приставляють; "роби — два" — другі номери виконують постановку правої ноги найкоротшим шляхом на крок вправо; "роби -три" — приставляють ліву ногу до правої, приймають стройове положення.

Після цього учні виконують зворотні дії другого номера у перешикуванні з двошеренгового в одношеренговий стрій. Воно здійснюється на три рахунки: "роби — раз" — учні лівою ногою виконують крок ліворуч; "роби — два" - не приставляючи правої ноги, переносять її найкоротшим шляхом уперед, ставлять налінію першого номера; "роби — три" — пристав­ляють ліву ногу до правої.

9. Розповідь і показ техніки виконання перешикування відділення із розгорнутого строю у колону. Воно відбувається за командою "Відділення, право-руч".

10. Практичне виконання учнями завдання. Доцільно починати вивчення техніки прийому із визначення місця кожного учня у похідному строю (у колоні по одному та колоні по два). Спочатку учнів шикують в одношеренговий стрій. Потім виконується перешикуван­ня із одношеренгового строю в двошеренговий, після чого подається команда "Право-руч" і таким чином відбувається формування строю в колону по два (учні повинні запам'ятати своє місце у похідному строю і дотримуватися дистанції — стояти один від одного на відстані одного кроку). Під час повороту двошеренгового строю командир відділення ступає півкроку вправо. Після розучування прийому частинами, учитель переходить до вивчення дії в цілому.

РОЗДІЛ 3.3. Ведення вогню з місця по нерухомих цілях і цілях, що з'являються

Тема (1 година): Сформувати навички алгоритму дій здійснення заходів безпеки під час проведення стрільб у тирі, на військовому стрільбищі. Сформувати уміння алгоритму дій з органі­зації та проведення стрільби з малокаліберної гвинтівки (автомата)

Методика навчання: 1. Розповідь і показ (із використанням наявних наочних посібників) дій учнів під час проведення стрільб. Учителю необхідно акцентувати увагу учнів на тому, що безпека у поводженні зі зброєю під час стрільб може бути забезпечена лише завдяки її чіткій організації, високій дисциплінованості усіх учасників стрільби, точним дотриманням вста­новлених правил поведінки на стрільбищах та у тирах. Доцільно навести приклади таких правил поведінки. Розглядаються основні дії учнів під час організації і проведення стрільби (всі інструкції начальника стрільб треба чітко виконувати):

- перед початком стрільб перевірити зброю, чи вона не заряджена; чи немає у стволі сторонніх предметів;

- в жодному разі не залишати зброю без догляду, передавати її іншим особам без дозволу керівника стрільб;

- категорично забороняється направляти зброю на людей у будь-якому випадку (за­ряджена вона чи ні);

- обережно поводитися з бойовими патронами (не можна їх розбирати, вдаряти, чіпати капсуль);

- перед виконанням стрільб провести огляд гвинтівки (автомата);

- виконувати усі дії лише за відповідними командами (за якими здійснюється заряд­ження і розрядження гвинтівки).

2. Практичне виконання учнями завдань уроку. Доцільно створити декілька навчаль­них місць, на кожному з яких допомогу учителю надає помічник. Наприклад, перше на­вчальне місце - "можливі затримки під час стрільби та способи їх усунення; друге — "особли­вості підготовки до стрільби, порядок заряджання і розряджання гвинтівки; третє — "послідовність дій під час підготовки і проведення стрільб".