Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.2. Формування практичних умінь і навичок 2 рі...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
613.38 Кб
Скачать

Іі рік навчання

г) захист поранення від зараження. Забороняється доторкатися до рани руками і одя­гом. Одяг не скидається, у місці поранення він розрізається і таким чином здійснюється доступ до рани. Також забороняється промивати рану водою, оскільки до неї можуть потра­пити різні мікроби. Треба обробити рану розчином йоду, спиртом або одеколоном. Потім накласти чистий шматок марлі, бинта або ганчірки і зафіксувати його (ідеальний варіант — наявність стерильного індивідуального перев'язочного пакета). Не дозволяється вилучати з рани предмети, що потрапили до неї.

2. Практичне виконання учнями дій з техніки надання першої допомоги під час різних видів кровотеч і поранень. З цією метою можна створити декілька навчальних місць, біля кожного з яких доцільно розмістити наочні посібники у вигляді послідовності виконання дій (алгоритм) та необхідні засоби. Через встановлений час групи міняються навчальними місцями. Учитель здійснює загальне керівництво, вносить корективи, усуває помилки і не­точності, відзначає кращих учнів.

РОЗДІЛ 2.2. Організація внутрішньої та вартової служби

Тема (1 година): Сформувати навички алгоритму дій днювального під час прибуття в роту прямих на­чальників, чергового частини, у випадку тривоги або пожежі. Сформувати навички алгоритму дій днювального під час виносу майна із розташування роти. Сформувати уміння алгоритму дій днювального вільної зміни

Методика навчання: 1. Розповідь і показ (із використанням наявних наочних по­сібників) дій днювального під час прибуття в роту прямих начальників, чергового частини, у випадку тривоги або пожежі. Під час викладу матеріалу доцільно звернути увагу учнів на відповідні статті Статуту внутрішньої служби ЗСУ (ст. 313-314). Учитель повинен наголосити на основні дії, які виконує днювальний у випадку прибуття у роту прямих начальників (від командира роти і вище) і чергового частини. Необхідно подати команду "Струнко". Потім (якщо прибув прямий начальник) днювальний викликає встановленою командою чергового по роті, а після його прибуття доповідає: "Товаришу (пане) сержанте, у роту прибув коман­дир роти і перебуває в канцелярії роти".

У випадку тривоги днювальний оповіщає про це чергового роти і подає команду особо­вому складу, наприклад "Рота підйом. Тривога". При виникненні пожежі днювальний вста­новленою командою викликає чергового роти — вмикає пожежну сигналізацію — бере засоби пожежегасіння і починає гасіння вогню.

Якщо виносять майно із розташування роти, дії днювального передбачають команду (наприклад, "Рядовий Стефанко, зупиніться") - виклик (встановленою командою) чергово­го роти - доповідь черговому про причину виклику.

Дії днювального вільної зміни передбачають отримання вказівок від чергового роти — виконання обов'язків, передбачених Статутом (підтримувати чистоту і порядок у приміщен­нях роти , нікуди не виходити без дозволу чергового, надавати йому допомогу у наведенні порядку у разі порушення встановлених статутними правилами стосунків між військово­службовцями роти, залишаючись замість чергового роти, виконувати його обов'язки).

2. Практичне виконання учнями дій, передбачених завданнями заняття. Доцільно перед заняттям підготувати чотири навчальні місця (за кількістю запланованих завдань). На кожному такому місці необхідно підготувати наочний посібник із зазначенням основних

операцій та особливостей їх виконання. Перед виконанням учнями завдань учитель показує усі дії днювального, що будуть відпрацьовуватися на кожному навчальному місці. Зміна на­вчальних місць відбувається за командою учителя.