Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met7637-ElekLaRo_3-8_11_13-14_usi_protokoli.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
3.46 Mб
Скачать

6. Висновки за результатами роботи

6.1. Порівняйте:

      1. Результати розрахунків коефіцієнта за формулою (5.1) з теоретичним значенням.

      2. Результати розрахунків потужності за формулами (5.5), (5.9) і (5.10).

6.2. Коротко охарактеризуйте побудовані векторні діаграми.

6.3. Поясніть вплив обриву нейтрального або лінійного провідника на роботу окремих електроприймачів.

Запитання для самоперевірки та тестового контролю

1. Які особливості будови та з’єднання обмоток промислового генератора трифазної системи?

2. Які напруги та струми трифазної мережі живлення називають фазними, а які лінійними?

3. Як виконати з’єднання зіркою споживачів трифазного змінного струму?

4. Яка існує залежність між фазними і лінійними напругами у разі з’єднання споживачів зіркою і симетричному навантаженні фаз?

5. Як змінюються фазні напруги у трифазному колі у разі з’єднання споживачів зіркою і порушення симетрії навантаження за умови наявності або відсутності нейтрального проводу?

6. Яка залежність між лінійними і фазними струмами у разі з’єднання споживачів зіркою?

7. Які методи вимірювання активної потужності споживачів трифазного змінного струму, що з’єднані зіркою, використовують за симетричного і несиметричного навантаження фаз?

8. У яких випадках використовують чотирипровідну лінію електропостачання споживачів?

9. Які переваги симетричного навантаження фаз перед несиметричним?

10. Коли доцільно застосувати трипровідну лінію живлення споживачів?

11. Яке призначення нейтрального проводу?

12. Чому у нейтральному проводі забороняється ставити запобіжник, амперметр, вимикач тощо?

Література: 17, 4.1—4.4, 4.7—4.10; 13, 4.1—4.4, 4.7; 12, 5.1—5.3, 5.5, 5.6; 8, 3.1—3.2, 3.4—3.8; 11, с.76 — 78, с.80; 9, 5.1—5.3, 5.5—5.6.

Лабораторна робота № 6

Дослідження кола трифазного змінного струму при з’єднанні споживачів трикутником

Мета роботи – вивчити методики вимірювання та розрахунку параметрів кола трифазного змінного струму, споживачі в якому з’єднані трикутником.

1. Завдання на виконання роботи

Вивчити особливості з’єднання споживачів трикутником і методику вимірювання напруг, струмів і потужностей в колі трифазного змінного струму.

Дослідити роботу кола трифазного змінного струму, споживачі в якому з’єднанні трикутником, за рівномірного і нерівномірного навантаження фаз.

Визначити за результатами дослідів співвідношення між лінійними і фазними струмами за симетричного навантаження фаз.

Вивчити методику розрахунку активної потужності окремих фаз і системи в цілому за показаннями двох ватметрів та вольтметра й амперметра.

Порівняти результати визначення потужностей за показаннями ватметрів з розрахованими за показаннями амперметра та вольтметра.

Побудувати за дослідними даними векторні й топографічні діаграми напруг і струмів трифазного кола для симетричного і несиметричного навантаження фаз.

3. 2. Лабораторна установка та її електрична схема

Дослідженню підлягає трифазне коло з активним споживачами, з’єднаними за схемою трикутник. Функціональна схема дослідної установки для визначення параметрів кола трифазного змінного струму, споживачі в якому з’єднані трикутником, показана на рис.6.1. Дослідна установка збирається з елементів кола, рекомендований перелік яких наведено в дод. 4.

Споживач – це реостат, що має дві вітки активного навантаження (лампи розжарювання або резистори) EL і перемикачі SA. До триполюсного вимикача QF джерела трифазної симетричної напруги реостати приєднують через комутаційні блоки XS1—S1 — XS3—S3. Крім того, аналогічні комутаційні блоки XS4—S4 — XS6—S6 є у кожній фазі споживача.

Комутаційний блок – це розетка XS з шунтувальним перемикачем S, робоча позиція якого — "Ввімкнено". Наявність цих комутаційних блоків дає можливість використовувати для вимірювання струмів (фазних і лінійних відповідно) один амперметр РА, до виводів обмотки якого приєднана штепсельна вилка ХР3—ХР4.

Для вимірювання лінійних (вони ж фазні) напруг використовують вольтметр pV, до виводів котушки якого приєднуються щупи ХР1—ХР2 з ізольованими рукоятками.

Вимірювання активної потужності трифазної системи проводиться за допомогою двох ватметрів рW1 і рW2. Враховуючи схему їх ввімкнення (див.рис.6.1), бажано, щоб обидва ватметри були однотипні та мали однакові метрологічні характеристики і номінальні параметри. Розміщення вимірювальних приладів, затискачів вимикача QF трифазної напруги, реостатів активного навантаження EL1—EL6 з вимикачами SA1—SA6, комутаційних блоків XS1—XS4 з вимикачами S1—S4, змонтованими на відповідній ділянці універсального лабораторного стола, на схемі показано умовно. Між собою елементи кола з’єднуються за допомогою контактних перемичок (на схемі показані потовщеними лініями) і провідників з наконечниками. Зібрана таким чином схема надає можливість використовувати мінімальну кількість приладів і збільшити наочність вимірювань.