Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met7637-ElekLaRo_3-8_11_13-14_usi_protokoli.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
3.46 Mб
Скачать

Характеристика електровимірювальних приладів

(приклад заповнення таблиці)

Назва

приладу

Марка

Система

Клас

точності

Межа

вимірювання

Ціна

поділки

Заводський

номер

Вольтметр

Э545

Електромагнітна

0,5

0-150-300

2 В/под.

№…….

Амперметр

Э539

Електромагнітна

0,5

0-1-2

0,02 А/под.

№…….

Ватметр

Д535

Електродинамічна

0,2

0-75-150-300 В

0-2,5-5 А

2,5 Вт/под.

№…….

3.4. Зберіть блок вимірювальних приладів у такій послідовності: з’єднайте навантажувальний затискач “І” ватметра pW з однією з клем амперметра pA1, а до іншої його клеми приєднайте вивід XP3 штепсельної вилки. Вивід XP4 цієї вилки приєднайте до заздалегідь об’єднаних між собою генераторних затискачів pW. Навантажувальний затискач “U” ватметра з’єднайте з нейтраллю споживача n. Приєднайте до клем вольтметра РV щупи з ізольованими рукоятками XP1 і XP2.

4. Хід виконання роботи

4.1. Проведіть дослід — симетричне навантаження фаз з нульовим проводом. Для цього виконайте такі дії:

4.1.1. Увімкніть перемикачі S1, S2, S3 і S4. Після перевірки схеми викладачем Увімкніть вимикач QF і, вмикаючи по черзі перемикачі SA1 — SA6, встановіть симетричне навантаження фаз – стрілка амперметра PA2 повинна стати на нульову позначку шкали. Запишіть показання амперметра у відповідну прографи таблиці.

4.1.2. Притиснувши щуп, наприклад XP2, до вузла n, а щуп XP1 по черзі до початку фаз a, b і c відповідно, виміряйте та запишіть у таблицю значення (у поділках) фазних напруг Ua,Ub, Uc. Аналогічно виміряйте та запишіть у ту саму таблицю величини напруг між початками фаз, тобто лінійні: Uab, Ubc і Uca.

4.1.3. Для вимірювання струму і потужності фази А ввімкніть контакти XP3—XP4 у розетку ХS1 і переведіть шунтувальний перемикач S1 у положення «Вимкнено». При цьому струмова котушка pW, котушка PA1 та навантаження фази EL1—EL2 утворюють послідовне коло для проходження фазного струму Іа, а котушка напруги pW, що вмикається паралельно до навантаження фази, — коло фазної напруги Ua. Запишіть показання РА1 і pW у таблицю. Переведіть перемикач SA1 у положення «Ввімкнено».

Результати дослідження та розрахунків кола трифазного змінного струму при з'єднанні споживачів зіркою

Режим роботи кола

Показання приладів

Результати обчислень

Вольтметр

Амперметр

Ватметр

=Uл/Uф

=√3 Uл Iл cos 

=Ua Ia cos a

=Ua Ia cos a

=Ua Ia cos a

=Pa+Pb+Pc

=PWa+PWb+PWc

CV=……..В/под.

CA=………..А/под.

CA=………..А/под.

CW=……..Вт/под.

Напруга

Струм

Фазна потужність

фазна

лінійна

фазний

у НП

Ua

Ub

Uc

Uab

Ubc

Uca

Ia

Ib

Ic

IN

PWa

PWb

PWc

KU

Pк

Pa

Pb

Pc

P'

P"

Под

В

Под

В

Под

В

Под

В

Под

В

Под

В

Под

А

Под

А

Под

А

Под

А

Под

Вт

Под

Вт

Под

Вт

-

Вт

Симетричне навантаження фаз з нульовим провідником (НП)

Те саме без НП

Несиметричне навантаження фаз з НП

Те саме без НП

-

Розвантажена одна фаза, дві інші однаково навантажені з НП

Те саме без НП

-

Однакове на-вантаження фаз, обрив лінійного провідника з НП

-

Те саме без НП

-

4.1.4. Переставте вилку з розетки ХS1 у розетку XS2 і, діючи аналогічно п. 4.1.3, виміряйте та запишіть у табл.5.1 струм і потужність фази В. Так само виміряйте струм та потужність у фазі С.

4.2. Проведіть дослід 2 симетричне навантаження фаз без нульового проводу. Для цього у колі для досліду 1 вимкніть перемикач S4 і проведіть вимірювання згідно з пунктами 4.1.2 — 4.1.4.

4.3. Проведіть дослід 3 несиметричне навантаження фаз з нульовим проводом. Для цього ввімкніть перемикач S4, вимкніть перемикачі, наприклад, SA4 і SA5, та виміряйте згідно з пунктами 4.1.2 — 4.1.4. Зверніть увагу, що за несиметричного навантаження фаз струм у нейтральному проводі не дорівнює нулю. Запишіть показання РА2 у таблицю.

4.4. Проведіть дослід 4 — несиметричне навантаження фаз без нульового проводу. Для цього вимкніть перемикач S4, і, залишивши вимкнутими перемикачі, наприклад SA4 і SA5, виміряйте згідно з пунктами 4.1.2 — 4.1.4. Зверніть увагу, що за несиметричного навантаження фаз без нульового проводу фазні напруги мають різну величину, тобто відбувається зміщення нейтралі споживача (перекос фазних напруг).

4.5. Проведіть дослід 5 — розвантажена одна фаза, дві інші рівномірно навантажені, нульовий провід є. Для цього ввімкніть перемикач S4, вимкніть перемикачі, наприклад SA3 і SA4, і виміряйте згідно пунктами 4.1.2 — 4.1.4. Зверніть увагу, що за такого навантаження фаз струм у нейтральному проводі не дорівнює нулю. Запишіть показання РА2 у таблицю.

4.6. Проведіть дослід 6 розвантажена одна фаза, дві інші рівномірно навантажені, нульового проводу немає. Для цього при вимкнутих перемикачах, наприклад SA3 і SA4, вимкніть перемикач S4 і проведіть вимірювання згідно з пунктами 4.1.2 і 4.1.4.

4.7. Проведіть дослід 7 обрив лінійного провідника, всі фази рівномірно навантажені, нульовий провід є. Для цього вимкніть вимикач QF, від’єднайте лінійний провід (перемичку), наприклад фази С, між затискачем вимикача QF джерела напруги та навантаженням, ввімкніть перемикачі S4 і SA1—SA6. Після перевірки схеми викладачем увімкніть вимикач QF і проведіть вимірювання згідно з пунктами 4.1.2 — 4.1.4. Зверніть увагу, що в такому режимі роботи кола струм у нейтральному проводі не дорівнює нулю. Запишіть показання РА2 у таблицю.

4.12. Проведіть дослід 8 обрив лінійного провідника, всі фази рівномірно навантажені, нульового проводу немає. Для цього вимкніть перемикач S4 і проведіть вимірювання згідно з пунктами 4.1.2 — 4.1.4.

4.13. Закінчивши досліди, вимкніть вимикач QF та, врахувавши ціни поділок відповідних приладів, визначте і запишіть у таблицю діючі значення фазних і лінійних напруг, фазних струмів і активних потужностей. Подайте результати вимірювань викладачеві на затвердження і з його дозволу розберіть схему установки.