Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met7637-ElekLaRo_3-8_11_13-14_usi_protokoli.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
3.46 Mб
Скачать

5. Опрацювання дослідних даних

5.1. За даними першого, другого та третього дослідів:

      1. Знайдіть середньоарифметичні значення фазного струму Īф, лінійної Ūл і фазної Ūф напруг за формулами відповідно:

; (5.1)

; (5.2)

. (5.3)

      1. Обчисліть співвідношення КU між лінійною та фазною напругами:

. (5.4)

      1. Врахувавши, що за активного навантаження (лампи розжарювання, резистори) cos  = 1, визначте середнє значення загальної активної потужності P, Вт,

. (5.5)

5.2. Для усіх дослідів:

5.2.1. Використовуючи показання амперметра та вольтметра і врахувавши, що cos  = 1, обчисліть потужність окремих фаз відповідно:

; (5.6)

; (5.7)

. (5.8)

5.2.2. Обчисліть потужність кола за формулами:

; (5.9)

. (5.10)

5.2.3. Запишіть результати розрахунків у відповідні прографи таблиці.

5.3. Побудуйте за результатами дослідів топографічні векторні діаграми для дослідів 1, 3 і 4. При цьому зверніть увагу, що обмотки промислового генератора мають однакові комплекси повного опору (Za=Zb=Zc) і завжди з’єднані зіркою. Тому трифазна система напруг, від якої живляться споживачі, є симетричною і її лінійна напруга у разів більша за фазну, тобто Uл=Uф. У такому разі будувати суміщені векторні діаграми доцільно так, як показано на рис. 5.2.

5

a

.3.1. На площині у зручному масштабі побудуйте довільно розміщений рівнобічний трикутник лінійних напруг (рис.5.2, а, в, д) і знайдіть центр його ваги, який в даному разі відповідає нейтральній точці n споживача (для дослідів 1 і 3). З’єднавши цю точку з вершинами трикутника, знайдіть фазні напруги .

5.3.2. Оскільки навантаження фаз суто активне і відповідні вектори фазної напруги і фазного струму збігаються за фазою, то із точки n у зручному масштабі відкладіть: за напрямком — струм ; за напрямком — струм ; за напрямком — струм . Знайдіть геометричну суму фазних струмів, тобто струм у нейтральному проводі (). Зверніть увагу, якщо фазні струми виміряні та побудовані правильно, то дорівнює нулю (рис.5.2, б) або, у прийнятому масштабі, величині, виміряній РА2 (рис.5.2, г).

      1. Для досліду 4, виконавши пункт 5.3.1, з вершини А трикутника проведіть дугу радіусом, що дорівнює у прийнятому масштабі величині ; з вершини В – дугу радіусом, що дорівнює ; з вершини С — дугу радіусом, що дорівнює . Якщо вимірювання напруг та побудова діаграми проведені правильно, то усі три дуги будуть мати одну спільну точку перетину n, що відповідає нейтральній точці споживача. З’єднавши нейтральну точку генератора (центр ваги трикутника) n з точкою n, знайдіть напругу зміщення нейтралі .

      2. З точки n побудуйте вектори фазних струмів так, як зазначено у п.5.3.2 (рис. 5.2, е).