Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_posibnik енин.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Питання та завдання до самоконтролю

  1. Які принципи повинна мати виборча кампанія? Яким чином кандидат на виборчу посаду повинен готуватися до виборчої кампанії?

  2. Яких принципів поведінки на виборах повинен дотримуватися кандидат на виборчу посаду?

  3. Як планується стратегія виборчої кампанії? Як іміджеві, організаційно-політичні та спеціальні елементи стратегії зазвичай використовуються при цьому?

  4. Яку структуру має штатний персонал виборчої кампанії?

  5. Як повинна протікати робота з добровольцями? Яких помилок треба уникати у роботі з ними?

  6. Як проводяться спеціальні програми під час виборчої кампанії? Як відбувається програма «від двері до двері», та програма «активізації участі в день голосування»?

Питання для самостійного аналізу та написання творчих завдань

Підготуйте презентацію Вашої партії або кандидата на виборах, використовуючи елементи стратегії виборчої кампанії. Подумайте та детально пропишіть ПР-акції, які б, на Вашу думку, сприяли підвищенню їх популярності.

Література

  1. Бебик В. М. Менеджмент виборчої кампанії: ресурси, технології, маркетинг : Навч. – метод. посіб. / В. М. Бебик. – К. : МАУП, 2001. – С. 88 – 137.

  2. Королько В. Г. Основы паблик рилейшнз / В. Г. Королько. – М. : «Рефл-бук», К. : «Ваклер». – 2001. – С. 11 – 45.

  3. Королько В. Г. Политическая реклама: уроки выборов, проблемы / В. Г. Королько // Социология : теория, методы, маркетинг. – 1998. – № 6. – С. 53 – 65.

  4. Лукашев А. В., Пониделко А. В. Чёрный PR как способ овладения властью, или бомба для имиджмейкера. 3-е изд., испр. и доп. / А. В. Лукашев, А. В. Пониделко. – СПб. : Изд. дом «Бизнес-пресса», 2002. – 176 с.

  5. Почепцов Г. Г. Паблік рілейшнз : Навч. посіб. / Г. Г. Почепцов. – К. : Т-во «Знання», КОО, 2006. – С. 37 – 65; 225 – 237; 301 – 312.

  6. Соколова А. Черный PR в политике. Часть I. / А. Соколова // PR-менеджер. – 2012. – № 1. – С. 40 – 47.

  7. Соколова А. Черный PR в политике. Часть II. / А. Соколова // PR-менеджер. – 2012. – № 2. – С. 10 – 21.

Тема №4. PR-діяльність в просторі засобів масової інформації

  1. Форми взаємодії pr та змі. Підготовка і проведення прес-конференції

ЗМІ є найважливішим інструментом установлення необхідних зв'язків із громадськістю і, відповідно, формування суспільної думки. Тому робота зі ЗМІ – повсякденна практика більшості фахівців зі зв'язків із громадськістю. В усьому світі більше 65% послуг, пропонованих агентствами PR, відносяться до сфери виробництва й розміщення в ЗМІ різних публікацій, забезпечення зв'язків зі ЗМІ, підтримкою ЗМІ різних кампаній. Аксіома PR говорить: діяльність без висвітлення в пресі практично дорівнює нулю.

Єдиного визначення, чим же саме є діяльність «зв'язків з громадськістю», не існує, оскільки за останні шість десятиліть пропонувалося безліч самих різних тлумачень цього поняття. Різні автори сходяться в одному: природа PR складається в створенні сприятливих умов для діяльності організацій. По своєму визначенню PR-структури – структури по зв'язках із громадськістю, які покликані впливати на суспільну думку, і ставлять перед собою стратегічну мету – підтримку взаєморозуміння між організацією й громадськістю. До тактичних цілей можна віднести вироблення найбільш оптимальних взаємин, створення позитивного образа продукту, послуги, персони або організації в масовій свідомості, поліпшення іміджу структури або особистості.

Більшість мас-медіа й великих компаній мають спеціальні відділи по зв'язках із громадськістю. Найбільш великі корпорації, користуючись послугами професійних агентств, переслідують основні цілі:

- сприяти позитивному висвітленню діяльності компанії в мас-медіа;

- сприяти формуванню позитивного іміджу компанії;

- підтримка й організація різних заходів з метою залучення уваги до товару або послуг;

- впливати на посадових осіб і політиків;

Сьогодні одним з основних елементів успішної діяльності державних органів, політичних партій, підприємницьких і інших організацій виступає розробка розгорнутої програми зв'язків зі ЗМІ. В цьому завданні велику роль відіграє призначення керівника, PR-менеджера, відповідального за зв'язки із громадськістю. Ним повинна бути людина, що постійно шукає нові шляхи підвищення популярності організації, особливо завдяки контактам зі ЗМІ, що стежить за тим, щоб її авторитет ставав усе більше вагомим. У свою чергу прес-секретарі працюють на цей імідж зі ЗМІ, куди вони поставляють інформацію про компанію. У невеликих компаніях ці посади можуть бути поєднані.

На сьогоднішній день існують наступні форми взаємодії PR зі ЗМІ:

- брифінги – короткі наради працівників ЗМІ, на яких відбувається ознайомлення з позицією владних структур по якому-небудь питанню;

- презентації – зустрічі державних, суспільних або приватних структур із громадськістю, журналістами для ознайомлення з новим підприємством, продукцією, проектом і т.д.;

- прес-конференції – зустрічі державних і суспільних діячів, представників науки, культури, спорту з журналістами для інформування їх у зв'язку з актуальними подіями й для відповідей на їхні питання;

- прес-релізи – спеціальні звіт повідомлень для преси про істотні факти в тій або іншій сфері дійсності, створювані відповідними прес-службами;

- спеціалізовані інформаційні бюлетені про поточні події в тій або іншій діяльності, видавані інформаційними агентствами;

- повідомлення по факсу або електронній пошті, що надходять у ЗМІ від прес-секретарів, прес-служб та інформаційних агентств.

Всі перераховані форми взаємодії PR зі ЗМІ при професійному підході й використанні сприятливим образом позначаються на відносинах зі ЗМІ, реалізації тактичних і стратегічних цілей.

Зупинимося докладніше на механізмах підготовки й проведення окремих заходів.

Прес-конференція. Як уже було сказано, основне призначення прес-конференції полягає в адресному поширенні інформації (новин, документації) серед редакцій ЗМІ. Тому, щоб організувати прес-конференцію, необхідні привід, важлива тема, в якій у журналістів можуть виникнути питання. Як правило, прес-конференція стосується складних явищ або подій, з приводу яких можуть існувати різні думки або достатньо суперечливої політичної ситуації, що передбачає дискусію. Причиною її проведення можуть бути і екстраординарні події, якщо вони викликають суспільний інтерес або пов’язані з відомою персоною, а також прагнення наладити хороші стосунки з пресою. Організатор повинен передбачити офіційного представника, якому доведеться спілкуватися з журналістами, і, крім цього, спеціалістів-експертів за дискусійною темою.

Підготовка прес-конференції передбачає узгодження ряду організаційно-технічних і творчих питань. Насамперед, необхідно точно визначити день і точний час проведення зустрічі з журналістами з урахуванням існуючого графіка випуску у світ більшості газет. Обираються день і час, коли преса не завантажена іншими подіями, наприклад, регулярними заходами державних органів.

Запрошення на прес-конференцію розсилаються по редакціях, як правило, за тиждень, найчастіше по факсу. Якщо планується фуршет, у запрошенні прийняте про це згадувати. З журналістами поводяться гостинно. Для них готовлять прохолодні напої, каву, чай.

Пресі повідомляють про захід не пізніше, ніж за 48 годин. Нагадуючи про прес-конференції, представників преси переконують у важливості заходу, підказують їм, у якому аспекті краще розглядати ті новини, які стануть відомі на прес-конференції.

Кожна прес-конференція має свій план, свою структуру, що включає послідовність подій. Сценарій прес-конференції повинен містити перерахування всіх подій майбутньої зустрічі з вказівкою виконавців і часу (до хвилин), що відводиться на кожну із частин єдиного заходу: відкриття, виступи організаторів; вступне слово ведучого; виступу (інформаційні повідомлення); питання й відповіді; закриття; неофіційна частина. Загальна тривалість прес-конференції не повинна перевищувати 30-50 хв.

На підготовчому етапі прес-конференції важливо перевірити готовність всіх підрозділів, провести репетицію учасників. Репетиція особливо необхідна у випадку, якщо учасники прес-конференції новачки, що вперше виходять на зустріч із журналістами. Однак і для спокушених у цій справі фахівців потрібна репетиція, якщо намічається телевізійна трансляція. Під час репетиції перевіряється готовність засобів зв'язку, обираються режим висвітлення, площадки, інтер'єр, ракурси зйомок, мікрофони в залі та ін. Прес-конференція записується на магнітофон, щоб мати документальне свідчення й точно зафіксувати все, що було сказано.

Дуже важливо також провести репетицію питань і відповідей. Іноді про перелік питань, що задаються, можна домовитися, а також (при необхідності) виставити журналістові список заборонених тим, які не повинні обговорюватися. Не слід виключати і того, що вони можуть ці вимоги проігнорувати. Тому потрібно бути готовим до питань на інші теми.

Перед початком прес-конференції бажано забезпечити присутніх вихідним інформаційним матеріалом (прес-реліз, що містить витримки з майбутньої заяви кандидата), фотографіями, дати час познайомитися з демонстраційними матеріалами. Для журналістів це додатковий час, що дозволяє адаптувати лексику проблеми для аудиторії, особливо якщо проблематика обговорення буде непростою.

Прес-конференції є необхідним інструментом у спілкуванні зі ЗМІ, тому що подібна взаємодія прискорює надходження інформації в редакції, відрізняється авторитетністю джерел новин, вірогідністю відомостей.

Важливо не зловживати прес-конференціями й скликати їх тільки тоді, коли організаторам є що сказати. Серія інтерв'ю з репортерами, особисто або по телефону, може донести інформацію до преси і без прес-конференцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]