Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekziy 1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
148.48 Кб
Скачать

1.4. Цілі і політика в галузі якості

Цілі в галузі якості - те, чого прагнуть, або до чого прямують у сфері якості. Цілі, як правило ґрунтуються на політиці організації у сфері якості і визначаються для відповідних функцій та рівнів в організації. Цілі сформовані керівництвом підприємства, визначають напрям діяльності підприємства протягом його існування. Їх не можна часто змінювати. Зазвичай вони змінюються коли організація приймає рішення про повну переорієнтацію своєї діяльності.

Ціль підприємства визначає керівник до початку господарської діяльності. Це є вершина піраміди планування і встановлення задачі діяльності, що визначається вищим керівництвом, а також тактику і стратегію, що формує керівництво середнього рівня.

Політика у галузі якості - загальні наміри та спрямованість організації, пов’язані з якістю, офіційно сформульовані найвищим керівництвом, до якого належать особа чи група осіб, які спрямовують та контролюють діяльність організації на найвищому рівні. Політика в галузі якості є офіційним документом організації, частиною загальної політики, основою функціонування всієї системи якості. Вона містить стратегічні цілі в галузі якості, сформульовані для досягнення цілей задачі підприємства і зобов’язання, особливо з боку керівництва. Політика має бути сформульована так, щоб зробити цілеспрямованою діяльність кожного співробітника. В ній повинно бути чітко визначено рівень стандартів якості роботи для даної організації чи підприємства і розглянуті усі аспекти системи забезпечення якості. Формулювання політики в галузі якості має бути коротким і доступним для сприйняття. Після затвердження політики вся діяльність підприємства направляється на її реалізацію (рис.1.5.).

Фахівці (Фомічов С.К., Старостіна А.А., Скрябін Н.І.) рекомендують таку структуру документа „Політика в галузі якості”: назва документа, лозунг, сутність політики, встановлені цілі, засоби реалізації політики, підпис керівника, печатка.

Схематичне зображення процесу управління якістю відтворює значущість точно визначеної політики в сфері якості, що впливає на забезпечення і вдосконалення якості системи яка діє на підприємстві; потребує постійного аналізу з боку керівництва, співробітників та незалежних аудиторів, а отже і періодичного вдосконалення та подальшого затвердження вищим керівництвом. Досвід багатьох організацій, які працюють відповідно розроблених систем якості свідчить про перегляд трактування політики в галузі якості не рідше ніж через рік від часу початкового формулювання та офіційного затвердження політики.

На політику в галузі якості впливають ряд факторів які можуть слугувати причиною для її оновлення (рис.1.6.).

Щорічний аналіз системи якості, а також її відповідність політиці в галузі якості, з боку вищого керівництва – є запорукою ефективного функціонування системи якості.

Провідним заходом виявляється аналіз системи якості з боку керівництва. Результати аудиту є найважливішими вхідними даними для аналізу з боку керівництва. Обов’язковою умовою динамічного розвитку організації – це вироблення керівництвом програми вдосконалення якості в результаті аналізу стану системи якості.

Контрольні запитання

  1. Чому проблема якості є фактором підвищення рівня життя, економічної, соціальної і екологічної безпеки? Чому не можливо розглядати якість ізольовано з позицій виробника і споживача?

  2. Яким нормативним документом регламентуються терміни з управління якістю?

  3. Дайте визначення терміну „якість”. Проаналізуйте різні підходи до поняття.

  4. Які фактори впливають на політику в галузі якості?

  5. На які заходи має бути спрямовано державне регулювання у галузі управління якістю?

  6. Які фактори впливають на політику підприємства в галузі якості?

  7. Чим відрізняються терміни: цілі в галузі якості від політики в галузі якості?

  8. Які фактори впливають на якість продукції?

19

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]