Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekziy 1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
148.48 Кб
Скачать

Управління якістю

Частина 1. РОЗВИТОК СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

Розділ 1. Основні поняття та категорії управління якістю

Література:

Ключові слова: якість, конкурентоспроможність продукції; модель досконалості, інтегрована система, система якості, управління якістю, послуги, мета управління, філософія безперервних вдосконалень і поліпшень.

  1. Напрями управління якістю продукції в Україні

Багато міжнародних організацій назвали ХХІ ст. століттям якості, оскільки якість продукції сьогодні стала основним фактором, що забезпечує переваги на товарному ринку і перетворилась на нове джерело зростання національного багатства. Обов’язковою умовою, підчас укладання контрактів визнаних у світі товаровиробників зі своїми субпідрядниками, є наявність сертифікованої системи якості.

Наша держава стоїть перед вибором шляху в майбутнє. У нас є ще багато труднощів, пов’язаних із пошуком шляху, розвитку свого стилю, відповідною підготовкою кваліфікованих фахівців, продукуванням нових ідей для виборювання першості серед країн Центральної та Східної Європи, реалізації нових планів та ідей. Немає іншого шляху крім потужного розширення свого потенціалу, який безперечно маємо в Україні. Цим потенціалом є наше студентство. Отже, маємо змогу достойно рухатися у майбутнє, використовуючи сучасні та визнані способи розвитку в усьому світі.

Від того наскільки оперативно зможемо вирішити завдання, що стоять перед країною, визначить якою буде наша країна - серед перших, чи серед останніх (як є сьогодні).

Важливим є виборювання місця України в тому рельєфі найкращих країн світу, де буде якість товарів і досконалість управління, а найважливіше, якість життя громадян.

Складається зовсім нова ситуація як в економіці, так і в людських стосунках. На думку одного із самих авторитетних спеціалістів з якості А.Фейгенбаума (США), ця ситуація стимулюється такою силою, як відкритий світовий конкурентний ринок. Цей ринок сьогодні не може не зупинити, не обмежити жоден уряд. На цьому ринку більше одного мілліарда покупців, і повинна діяти тільки реалістична школа оцінки продукції і підприємств. Конкуренція стала загальною, в ній будуть приймати участь усі підприємства. І щоб досягти успіху, потрібно підвищити якість і виробництво.

Саме тому в Україні кроки, що пов’язані з міжнародною інтеграцією знаходять підтримку різних державних і громадських організацій: парламентська комісія; Український центр міжнародної інтеграції; рух „Україна в майбутнє”; інтеграція України до СОТ та багато інших. Є практика формування руху за якість, як вирішальний напрямок діяльності для вдосконалення життя країни.

В Україні 18 років тому була створена Українська Асоціація Якості (УАЯ). УАЯ – перша в Радянському Союзі національна неурядова професійна громадська організація з якості. Можна сказати „з повітря”, з нічого, з якихось професійних знань, бачень, цілеспрямованості, бажання об’єднати сильних керівників, які без тиску „зверху”, а отже, з власного бажання і без важелів - розуміють необхідність змін, об’єднавши разом зусилля.

Які б не були здійснені заходи з боку державних установ: Кабінету Міністрів України, та інших, але не змінивши ситуацію стосовно філософії і психології людей, їх взаємовідносин, управління, не змінивши та не перебудувавши культуру населення щодо якості – ніщо не зможемо досягнути. Це дуже важливо усвідомити для новітніх будівників нашої країни.

Від нас – викладачів, та вас – майбутніх фахівців, в значній мірі залежать процеси формування нової „філософії якості”, яку умовно можна поділити на 6 ключових етапів:

  • реабілітація слова „якість” і відновлення в суспільстві розуміння важливості якості продукції;

  • якість не лише для продукції (введення стандартів ІSО серії 9000);

  • якість не лише в розумінні стандартів, а введення концепції ТQM і моделі досконалості;

  • якість – не лише частина бізнесу, але і шлях для виконання будь-якої діяльності загалом;

  • введення інтегрованої системи управління;

  • цілеспрямована діяльність з розвитку в суспільстві „філософії безперервних вдосконалень і поліпшень”.

Для змін потрібна мотивація:

  • для підприємств це: залишитися на ринку і не існувати, а процвітати;

  • зрівняти законодавчі початки в торгівельно-економічному просторі;

  • підготувати законодавчу базу до умов СОТ та інтеграції в ЄС, тоді прийдуть в Україну ті інвестори, що не йдуть сьогодні;

  • у світі відбувається „розмивання кордонів” (не буде розмежування понять зовнішній ринок і внутрішній ринок, а буде просто ринок. Зазирніть за горизонт і побачите переваги, які не бачить ніхто – це і буде те, що треба враховувати);

  • порівняти свою роботу з найкращою фірмою, організацією, підприємством;

  • конкурентів зробити спільниками.

Основні зрушення – це зрушення в свідомості для українців. Підтримка „зверху” – ТАК! Всіляке сприяння – ТАК! Але кожен має сам вирішувати для себе: чи воно буде і яке воно буде це нове життя?

Саме на харчовому ринку почались усі нові зрушення: нові конкурси, нові технології, нові нагороди.

Продовольчі товари щодня необхідні людині. Коли українська продукція була „зсунута” з українського ринку, то вона мусила починати „поважати споживача”, мусила змінювати упаковку і т. ін., мусила кардинально змінюватися. Першими досягли високого рівня якості продукції: завод „Оболонь”, „Сандора”, „Завод вуглекислоти”, „Росинка” і т.д. Вони є зразком для наслідування не лише вітчизняних але і підприємств Східної і Центральної Європи.

Крім промислових підприємств почали вдосконалювати системи якості і непромислові підприємства та організації (мерія м. Комсомольська, Полтавської області; Кабінет Міністрів України - хочуть запровадити стандарти ІSО серії 9000 з елементами ТQM.

В Україні створюється Координаційна Рада – громадський рух якості, який має на меті стати національним у країнах Центральної та Східної Європи. Координаційна Рада буде обговорювати напрями діяльності, концепції. Але, найважливішим, вважають спеціалісти, є „рух знизу”. Це те, що не зроблять жодні „настанови згори”. Так було в Японії, в Туреччині, в Угорщині. Коли таким рухом (чи процесом) захоплюються керівники, персонал, підлеглі, то через певний час (6-7 років) в звичайній країні, як Туреччина, починають витіснятися фірми розвинутих країн вітчизняними. В Україні рух також починається знизу, люди потребують вдосконалення за своєю природою. А задля цього необхідно вивчати практику усього світу, інше стимулююче управління. Це є колосальна практика – як ставати кращими.

У Координаційній Раді можуть бути найкращі спеціалісти – „гуру якості”. Отже, виникають наступні завдання:

  • використання досвіду набутого на місцях;

  • експортування „своєї ідеології”;

  • вхід в найближчі країни з метою накопичення їх досвіду для втілення кращого досвіду в нас;

  • увійти пізнавши в „атмосферу цього руху”, його позитивності;

  • отримати підтримку Європейської економічної комісії ООН.

Організація, яка має національний статус представника країни, акредитована міжнародним співтовариством має право видавати сертифікати відповідності на системи якості. Українська асоціація якості має унікальні повноваження, що важливо для вітчизняної промисловості і економіки. Це особливо важливо в час поєднання з ЄС і СОТ. Загальновідомо, що Міжнародні стандарти ІSО – є добровільними, Державні – обов’язковими, а Національні – мають вищий статус міжнародних і державних. В такому випадку національні стандарти будуть конкурентоспроможні. Українські стандарти повинні досягти і перевищити рівень міжнародних стандартів, а отже і рівень кращих зразків. А держава, в свою чергу, має: забезпечити технічне регулювання, створити умови за яких споживачі можуть законодавчо захистити свої інтереси та створити умови для розвитку громадських рухів за якість.

Але, вдосконалення не може бути об’єктом регулювання, державні структури мають не втручатися, а лише сприяти і стимулювати вдосконалення. Україна єднає в пострадянському просторі та має повноваження в Європейському фонді управління якістю (ЄФУЯ). Європейські структури ЄФУЯ засновані кращими фірмами Європи (Вольво, Опель, Нокія) в 1989 році. Фонд об’єднує більше 800 кращих фірм Європи, законодавців мод моделей досконалості. Керівники фонду пишуть, що знають Україну, як одну із найуспішніших у Східній Європі в частині моделей вдосконалення європейського професійного рівня. 13 українських підприємств отримали професійне визнання на європейському рівні, коли російські підприємства лише одне. Два підприємства протягом трьох років отримували статус фіналістів Європейської Нагороди якості. Усі ці підприємства проклали шлях в наших умовах, робили це самостійно, прагнучи стати найкращими, опанувати кращий унікальний досвід, який сьогодні є і стали визнаними в Європі. Саме вони розуміють, що таке конкурентна боротьба за лідерство.

Загальновідомо, щоб стало краще, необхідно просувати навчання – на всіх рівнях: Кабінеті Міністрів, Міністерств і відомств, регіональних адміністрацій, підприємств, організацій. В Україні розроблено Кодекс Честі добропорядного виробника України, який базується на європейській моделі вдосконалення на базі УАЯ. Створено Європейський центр підтримки рухів за якість, Рада лідерів рухів за якість країн Центральної і Східної Європи. Отже, Україна може стати однією з кращих країн Європи. Має Національну програму якості, Національні нагороди з якості. Усе це інструменти розвитку рухів за якість. В Україні створено:

  • Національну раду з питань якості, конкурентоспроможності і експертного потенціалу при Кабінеті Міністрів України;

  • Національну програму створення сприятливих умов для поліпшення якості і підвищення досконалості підприємств і організацій;

  • Міжнародна творча лабораторія з вивчення кращої практики в країнах світу, узагальнення досвіду, поширення в Центральній та Східній Європі з метою:

  1. сформувати в майбутніх спеціалістів знання щодо базових принципів, методів, інструментів управління якістю в сучасних компаніях;

  2. узагальнити основні досягнення теорії та практики в галузі управління якістю (УЯ);

  3. показати необхідність використання цих досягнень у всіх сферах діяльності організації незалежно від галузевої належності.

На сьогодні інструментами забезпечення якості є міжнародні стандарти управління і забезпечення якості, міжнародна система сертифікації систем якості ISO серії 9000, міжнародний реєстр сертифікованих аудиторів систем якості та інші. Концепція „тотального управління якістю” стає провідним інструментом менеджменту підприємств та організацій.

Система стандартизації та сертифікації в Україні не повною мірою відповідає міжнародній та європейській практиці, недостатньо ефективно сприяє захисту прав споживачів, підвищенню конкурентоспроможності продукції і розвитку підприємницької діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]