Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2. Сталий розвиток і ФСД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
124.42 Кб
Скачать

3. Відповідальне інвестування та корпоративна соціальна відповідальність (ксв, csr)

Корпоративна соціальна відповідальність як поняття бізнес-етики існує вже давно, однак останнім часом з'явилося нове значення цього терміна. Товари, вироблені мультинациональными корпораціями в країнах, що розвиваються, не відбивали екологічні й соціальні витрати у своїх цінах. Індустріалізовані країни прийняли необхідні екологічні закони й по більшій частині вони заробили, однак у країнах, що розвиваються, цього не відбулося й привело до того, що некоторые корпорації стали використати цю ситуацію у своїх цілях, переносячи свою діяльність у країни, що розвиваються, і знижуючи її стандарти.

З погляду глобального інвестиційного співтовариства, сталий розвиток розуміється як відповідальне інвестування, або прийняття до уваги екологічних, соціальних й управлінських (ЕСУ) проблем при прийнятті інвестиційних рішень. КСВ стала мэйнстримовой системою цінностей для все більшого числа корпорацій, що припускає, що ці компанії йдуть далеко вперед тих вимог, які диктує законодавство в питаннях керування екологічним і соціальним аспектами бізнесу. Сущностно, стійкий розвиток виходить, що компанії, особливо мультинациональные корпорації, повинні вести свою діяльність за рубежем так само, як ведуть неї в себе будинку, відбиваючи екологічні й соціальні витрати в ціні своєї продукції. Це у свою чергу означає, що вони повинні брати до уваги питання ЕСУ у своїй діяльності так само, як вони приймали б в увагу будь-який інший прямий фінансовий ризик, навіть із огляду на, що ринок не враховує й не сприймає цю діяльність безпосередньо, або тільки лише починає реагувати й коммерциализировать її (наприклад, кредити в рамках Кіотського протоколу).

У цьому контексті зміну клімату часто вважають найбільшою помилкою ринку за весь час його існування.

Інституціональні інвестори займалися етичними інвестиціями або соціально відповідальними інвестиціями задовго до того, як значні засоби стали доступні приватним особам. Вирішуючи питання ЕСУ, вони наполягали, щоб компанії розкривали інформацію про те, як вони враховують ЕСУ у своїй діяльності, адже ці питання, навіть якщо й посередньо, частково відбиваються на показниках підприємства. Все більша частина бізнес співтовариства починає ставитися до питань ЕСУ як до питань довгострокового бізнесу, а не як до етичної проблеми, а дебати про важливість ЕСУ перейшли з філантропічної площини в площину особистої зацікавленості. Зокрема , для довгострокового інвестора дуже важливо уникнути негативних економічних наслідків, наприклад, кліматичних змін. Зміни клімату спричинять фізичні, регуляторні й правові ризики для підприємств. Фізичні ризики можуть виникнути через затоплення інфраструктури, недостачі води, або захворювань робочої сили, безпосередньо впливаючи на фінансові показники діяльності фірм.

Вирішуючи питання зміни клімату, корпорації зм'якшують вплив фінансових ризиків або принаймні враховують їх. Кліматичні ризики можуть потенційно впливати на інвестиції ФСБ у довгостроковому періоді. Крім того, ФСБ повинні враховувати загублені можливості по не інвестуванню в энергоэффективность, що могло б понизити витрати й створити доход для корпорацій. Всі ці елементи будуть впливати на віддачу від інвестицій, а виходить, стають усе більше важливим аспектом у процесі прийняття інвестиційних рішень ФСБ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]