Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ОТИП.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Лабораторна робота №1.

Тема: Вивчення елементної бази пристроїв збору, обробки і передачі інформації за допомогою програмного пакету EWB 5.0.

Мета: знайомство з пакетом EWB 5.0 і його можливостями.

Завдання.

Створити новий документ у форматі *.ewb, зберегти його на диск і на дискету. Зібрати пробні схеми, приведені нижче на мал. 1.4-1.15.

Теоретичні відомості.

Додаток Electronics Workbench є засобом програмної розробки і імітації електричних ланцюгів. Інтерфейс користувача складається із меню, панелі інструментів і робочої області. меню складається з наступних компонент: меню роботи з файлами (File), меню редагування (Edit), меню роботи з ланцюгами (Circut), меню аналізу схем (Analysis), меню роботи з вікнами (Window), меню роботи з файлами довідок (Help). Панель інструментів складається з “швидких кнопок”, що мають аналоги в меню, кнопок запуску і припинення схем, набору радіоелектронних аналогових і цифрових деталей, індикаторів, елементів управління і інструментів.

Всі елементи зосереджені в 13 панелях, розділених на групи:

1. Аналогові елементи

2. Інтегральні схеми

3. Цифрові і логічні елементи

4. Індикаторні пристрої

5. Інструменти

Основні прийоми роботи.

Пакет Electronics Workbench запускається як будь-який інший додаток за допомогою ікони в START MENU.

Горизонтальне меню:

File - організація роботи з файлами. За допомогою цього розділу меню користувач здійснює роботу з файлами (відкриття, створення, друк файлів і інше).

Edit - за допомогою цього розділу користувач здійснює редагування і роботу з поточному документом. Опції розділу дозволяють копіювати, видаляти, переміщати елементи або блоки схеми. Крім того можлива настройка візуальних параметрів схеми (розташування і орієнтація елементів схеми, настройка кольорів і шрифту, пошук і інші стандартні функції).

Circuit - розділ, що дозволяє обертати, міняти властивості, наближати і віддаляти елементи схеми.

Analysis - розділ служить для проведення різного роду аналізів схем.

Window - розділ призначений для настройки екранних настройок при роботі з документами.

Help - розділ служить для доступу до довідкової системи Electronics Workbench.

Для того, щоб підготувати файл для роботи необхідно виконати наступні операції з меню: File/New і File/Save as. При виконанні операції Save as буде необхідно вказати ім'я файлу і каталог, в якому зберігатиметься схема.

Для того, щоб перенести необхідні елементи із заданої схеми на робочу область Electronics Workbench, необхідно вибрати розділ на панелі інструментів (Sources, Basic, Diodes, Transistors, Analog Ics, Mixed Ics, Digital Ics, Logic Gates, Digital, Indicators, Controls, Miscellaneous, Instruments), в якому знаходиться потрібний вам елемент, потім перенести його на робочу область (клацнути мишею на потрібному елементі і, не відпускаючи кнопки, перенести в потрібне місце схеми).

Workbench також надає можливість використовувати панель інструментів Favorites, що настроюється. Панель своя для кожного файлу схеми.

Рис.1.1. Вид панелі Favorites

Для додавання в панель елементу треба клацнути його зображення на панелі правою кнопкою і вибрати Add to Favorites. Щоб прибрати з панелі Favorites, клацнути правою кнопкою елемент на панелі Favorites і вибрати Remove from Favorites.

Для з'єднання двох контактів необхідно клацнути по одному з контактів основною кнопкою миші і, не відпускаючи клавішу, довести курсор до другого контакту. Натисненням на елементі правою кнопкою миші можна дістати швидкий доступ до простих операцій над положенням елементу, таким як обертання (rotate), розворот (flip), копіювання/вирізування (copy/cut) , вставка (paste), а також до його довідкової інформації(help).

Для того, щоб проставити необхідні номінали і властивості кожному елементу потрібно двічі клацнути мишею на елементі.

Рис.1.2. Вид вікна для налаштування параметрів

Коли схема зібрана і готова до запуску, натисніть кнопку включення живлення на панелі інструментів . У разі серйозної помилки в схемі (замикання елементу живлення накоротко, відсутність нульового потенціалу в схемі) буде видане попередження.

Провести аналіз схеми, використовуючи інструменти індикації, можна шляхом виведення терміналу - подвійним натисненням клавіші миші на елементі

Рис.1.3. Вид аналізатору

У разі потреби можна користуватися кнопкою Pause. При необхідності можна провести доступні аналізи в розділі меню Analysis.