Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституційне право України.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
167.42 Кб
Скачать

Строки військової служби:

  • до 12 місяців (Збройні Сили);

  • до 18 місяців (Військово-Морські Сили, Морська охорона прикордонної служби);

  • до 9 місяців – для осіб з вищою освітою (спеціаліст, магістр)

Альтернативна служба – це служба, яка запроваджується замість проходження строкової військової служби і має на меті виконання обов‘язку перед суспільством (Закон «Про альтернативну службу» - 12.121991 зі змінами і допов. На 2006)

Право на альтернативну службу мають громадяни України, якщо виконання військового обов‘язку суперечить їхнім релігійним переконанням і ці громадяни належать до діючих згідно з законодавством України релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю. Направляються на альтернативну службу громадяни, які підлягають призову на строкову військову службу і особисто заявили про неможливість її проходження як такої, що суперечить їхнім релігійним переконанням, документально або іншим чином підтвердили істинність переконань та стосовно яких прийнято відповідні рішення. Альтернативну службу проходять на підприємствах, в установах та організаціях, що перебувають у державній або комунальній власності, діяльність яких пов‘язана з соціальним захистом населення, охороною здоров‘я , захистом довкілля, будівництвом, комунальним і сільським господарством, в патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста країни. Строк альтернативної служби у півтора раза перевищує строк військової служби. Для осіб, які мають вищу освіту (спеціаліст, магістр) – строк у півтора раза перевищує строк військової служби, встановлений для осіб, які мають відповідний освітньо-кваліфікаційний рівень.

Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) – координаційний орган з питань безпеки і оборони при Президентові України. (Закон «Про Раду національної безпеки і оборони України – 05.03.1998)

15) АДВОКАТУРА – добровільне професійне громадське об‘єднання, забезпечує право на захист від обвинувачення, правову допомогу при розгляді справ у судах та ін. деревних органах. (Закон «Про адвокатуру» 19.12.1992)

Види діяльності:

  • консультації та роз’яснення з юридичних питань;

  • складання заяв, скарг та ін. документів правового характеру;

  • надання юридичної допомоги підприємствам, установам, організаціям;

  • виконання адвокатських обов’язків згідно з кримінально-процесуальним законодавством у процесі дізнання та попереднього слідства;

  • засвідчення копій документів у справах, які ведуться адвокатом тощо.

Умови, що дають право займатися адвокатською діяльністю:

- громадянство України, вища юридична освіта, стаж роботи за фахом юриста або помічника адвоката не менше 2-х років, складання кваліфікаційних іспитів, свідоцтво про право на адвокатську діяльність, прийняття присяг адвоката, відсутність судимості.

16). Нотаріат – система органів та посадових осіб. На яких покладено обов‘язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, вчиняти інші нотаріальні дії з метою надання їм юридичної вірогідності. (Закон «Про нотаріат» - 02.09.1993)