Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ек-ка студент.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
465.92 Кб
Скачать

Тема: Соціально – економічні системи, методи дослідження та моделювання

1. Соціально-економічні системи – це складні ймовірнісні динамічні системи, що охоплюють процеси виробництва, обміну, розподілу й споживання.

Основним методом дослідження систем є метод моделювання – спосіб теоретичних і практичних дій, спрямованих на створення та використання моделей. Моделювання - це метод наукового пізнання , який полягає в тому, що досліджуваний об’єкт або процес відтворюється за допомогою його найістотніших властивостей. Найбільш ефективними для вивчення економіки є економіко-математичні моделі-інструмент, дослідження закономірностей, математичне описання економічного процесу чи об’єкту. Цей метод ґрунтується на принципі аналогії – можливостях вивчення реального об’єкта не безпосередньо, а шляхом дослідження подібного йому й більш доступного дослідженню об’єкта – його моделі:

Модель – це уявний або реальний об’єкт, який у процесі свого вивчення замінює об’єкт – оригінал. Вона може повністю або частково відтворювати структуру модельованої системи та її функції.

Математична модель – це абстракція реальної дійсності, в якій відношення між реальними елементами замінюються відношеннями між математичними категоріями. Зазвичай ці відношення подаються у формі рівнянь або (і) нерівностей, логічних співвідношень, які характеризують функціонування реальної системи, що моделюється.

Економіко – математична модель включає в себе систему математичних та логічних співвідношень опису економічних процесів і явищ.

Особливістю нинішнього етапу розвитку української економіки в умовах переходу до ринкових відносин є збільшення інтересу фахівців до наукового вирішення проблем з використанням економіко – математичних методів і побудованих на їх основі моделей. Ці методи і моделі вимагають ретельного врахування всіх можливих ситуацій та альтернативних варіантів розв’язання проблем, що робить управлінські рішення науково – обґрунтованими, динамічними для забезпечення збалансованого та стійкого господарського механізму. Використання сучасних методів дослідження економічних процесів і явищ дозволяє повніше і глибше обґрунтовувати темпи і пропорції на макро – і мікрорівні, вибір оптимального серед альтернативних рішень.

Взагалі для наукового пізнання якогось процесу чи явища можна використовувати теоретичний аналіз, спостереження, наукові експерименти та моделювання. Економічні процеси, на відміну від фізичних, є достатньо тривалими (для теоретичного аналізу статистичного матеріалу часто необхідні десятки років), що ускладнює вияв діючих закономірностей та вплив багаточисельних факторів. А для достовірності та надійності економічний експеримент має бути тривалим і масштабним.

2. Математична модель економічного об’єкту

Математична модель економічного обєкту - це є спрощений образ реальної економічної системи поданий у вигляді математичних співвідношень за допомогою символів, математичних знаків, формул, логічних умов, які відображають властивості цього об’єкту.

Для побудови моделі потрібно виділити:

  • обєкт моделювання або дослідження (об’єктом буде все коло явищ, які треба вивчити);

  • предмет моделювання або дослідження - це зв’язки і залежності між всіма явищами;

  • мета дослідження – це кінцевий результат функціонування досліджуваної системи.