Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MB_ct_КР.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
666.62 Кб
Скачать

2 Програма та методичнi вказiвки до тем курсу

2.1 Вступ

Лiтература: [1] с.5-6; [2] с.7-13; [3] с.3; [4] с.4-9; [5] с.3-7, 17-20

Будiвельна механiка, її основнi принципи та методи. Значення курсу будiвельної механiки при розв'язаннi задач, пов’язаних із розрахунками будівельних конструкцій, будівель і споруд. Короткий iсторичний огляд розвитку будiвельної механiки. Задачi й методи будiвельної механiки як науки про розрахунки будiвель та споруд на мiцнiсть, жорсткiсть i стiйкiсть.

Методичнi вказiвки

Починаючи вивчення курсу будiвельної механiки, студент повинен ознайомитись iз загальними задачами зазначеної науки. Необхiдно повторити відповідні розділи з дисципліни "Опір матерiалiв", що стосуються таких питань, як мiцнiсть, жорсткiсть та стiйкiсть.

Студенту необхiдно знати, що основні методи визначення внутрiшнiх зусиль, які вивчалися в курсах теоретичної механіки та опору матерiалiв, використовуються i в будiвельнiй механiцi.

Питання для самоконтролю:

  1. Що називається будівельною механікою?

  2. Мета та задачі будівельної механіки?

  3. Методи будівельної механіки?

  4. Які дисципліни передують вивченню курсу будівельної механіки?

  5. Які дисципліни забезпечує будівельна механіка?

  6. Які вчені внесли значний вклад у розвиток будівельної механіки?

2.2 Розрахункова схема будівлі (споруди)

Лiтература: [1] с.6-21; [3] с.3-6; [4] с.9-12; [5] с.8-12

Поняття про розрахункову схему будівлі (споруди). Рiзноманiтнiсть розрахункових схем, їх залежнiсть вiд необхiдної точностi розрахунку i використання обчислювальної технiки. Основнi елементи будiвель та споруд: стрижнi, пластини, оболонки й масивнi тiла. Основнi способи з'єднання елементiв в єдину систему і закрiплення будiвель та споруд до основи (підвалин). Статичний i кiнематичний аналiз рiзних типiв в'язей і опор.

Методичнi вказiвки

Вивчаючи поняття про розрахункову схему, потрiбно засвоїти, що її вибiр є важливим етапом розрахунку будiвель та споруд. При цьому необхiдно знати, що вiд вдалого вибору розрахункової схеми споруди залежить трудомiсткiсть i точнiсть розрахунку. Розрахункова схема споруди тiсно зв'язана з допущеннями та передумовами, що у подальшому визначають метод розрахунку. При вивченнi теми про розрахункову схему будівлі (споруди) треба мати на увазі, що для однiєї i тiєї самої споруди у деяких випадках можливо запропонувати рiзнi її розрахунковi схеми, вибiр котрих, як правило, залежить вiд необхiдної точностi розрахунку. При цьому слід засвоїти: яким чином прикрiпляються несучі конструкції систем до основи i якi бувають види опор; що таке шарнiрнорухома, шарнiрнонерухома, затиснута та затиснуторухома опори, скiльки вони мають кiнематичних в'язей, а також що називається пружноподатливою опорою?

Питання для самоконтролю:

  1. Що називається розрахунковою схемою?

  2. Які спрощення властивостей несучих конструкцій приймаються при виборі їх розрахункових схем?

  3. Назвіть і накресліть види опор?

  4. Скільки кінематичних в’язей має кожен окремий вид опори?

  5. Що називається пружноподатливою опорою?

2.3 Кiнематичний аналiз розрахункових схем будівель (споруд)

Лiтература: [1] с.28-46; [2] с.16-26; [3] с.6-13; [4] с.12-32, 45-51; [5] с.12-17

Поняття про ступiнь свободи розрахункових схем будівель і споруд. Кiлькiсть ступенів свободи та зайвих в'язей для дискових (балкових) i шарнiрнострижневих систем. Формули для визначення ступенiв свободи й зайвих в'язей для дискових i шарнiрнострижневих систем. Аналiз геометричної структури розрахункових схем будівель та споруд. Правила створення незмiнних систем. Миттєва змiннiсть систем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]