Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tematika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
242.18 Кб
Скачать

Питання для самостійного вивчення:

  1. Хімічна промисловість: структура та значення в народногос­подарському комплексі країни.

  2. Сировинна база хімічної промисловості України.

  3. Принципи розміщення підприємств хімічної промисловості.

  4. Сучасний рівень розвитку та особливості розміщення хіміч­ної промисловості України.

5. Основні проблеми розвитку хімічної промисловості України.

Т

?

ема: Легка промисловість України: особливості її розміщення та основні проблеми розвитку

Питання для самостійного вивчення:

  1. Легка промисловість: структура та значення в народногосподарському комплексі країни.

  2. Фактори, що впливають на розміщення і розвиток галузі. Принципи розміщення підприємств легкої промисловості.

  3. Сучасний рівень розвитку та розміщення галузей легкої промисловості України.

  4. Основні проблеми розвитку легкої промисловості України.

Т

?

ема: Харчова промисловість України: особливості її розміщення та основні проблеми розвитку

Питання для самостійного вивчення:

  1. Харчова промисловість: галузева структура, місце в АПК та народногосподарське значення.

  2. Принципи, умови і фактори, що визначають розміщення і розвиток галузей харчової промисловості.

  3. Сучасний рівень розвитку та особливості розміщення харчової промисловості України.

  4. Основні проблеми розвитку харчової промисловості України.

Т

?

ема: Будівельний комплекс України: особливості його розміщення та основні проблеми розвитку

Питання для самостійного вивчення:

  1. Будівельний комплекс: структура і народногосподарське значення.

  2. Принципи розміщення підприємств промисловості будівельних матеріалів.

  3. Сучасний рівень розвитку та розміщення промисловості будівельних матеріалів України.

  4. Будівництво України: сучасний рівень розвитку та особливості територіальної організації.

  5. Основні проблеми розвитку будівельного комплексу України.

Т

?

ема: Кольорова металургія України: особливості її розміщення та основні проблеми розвитку

Питання для самостійного вивчення:

  1. Кольорова металургія: структура та народногосподарське значення.

  2. Основні передумови розвитку галузі і принципи розміщення її підприємств.

  3. Сировинна база кольорової металургії України.

  4. Сучасний рівень розвитку та особливості розміщення галузей кольорової металургії України.

  5. Основні проблеми розвитку кольорової металургії України.

ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ ТА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ Д О ЇХ ВИКОНАННЯ

МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ

Відповідно до навчального плану студенти 1-го курсу виконують курсову роботу з дисципліни «Розміщення продуктивних сил». При підготовці до написання курсової роботи вони оволодівають навичками самостійного аналізу територіальної організації продуктивних сил, засвоюють основні методи цього аналізу, вчаться добирати необхідний матеріал з літературних, статистичних та інших джерел, систематизувати його й робити відповідні висновки.

У курсових роботах необхідно враховувати соціально-еконо­мічні зміни, які відбуваються в нашому суспільстві на сучасному етапі, нові підходи в економіці, в розміщенні виробництва, в системі управління народним господарством. Особливу увагу треба звертати на нові проблеми у зв’язку з проголошенням державної незалежності України та інших республік, знати закони, які регламентують їхній економічний розвиток.

З урахуванням цих змін слід акцентувати увагу на питаннях більш раціонального розміщення продуктивних сил України, удос­коналення зовнішніх економічних зв’язків, впливу економічних та інших факторів на ці процеси.

Основа курсової роботи — дослідження, що характеризують розміщення галузей народного господарства, народногосподарську спеціалізацію районів. Що стосується різних історичних екскурсів чи опису технологічних процесів, то ці питання повинні мати допоміжний характер. У курсовій на них треба відводити дві-три сторінки.

Кожен студент пише курсову роботу на одну з тем запропонованої тематики. Крім того, студент має право (з дозволу керівника) самостійно вибрати тему, яка не передбачена цими рекомендаціями.

ВИКОРИСТАННЯ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ

Важливий етап у роботі над обраною темою — ознайомлення з необхідною літературою.

Характеристика розвитку та розміщення будь-якої галузі народного господарства країни чи її окремого регіону, вивчення процесу формування економічних районів та характеристика їх розвитку неможливі без роботи над літературними джерелами — підручниками, навчальними посібниками, спеціальними моногра­фіями, статтями, статистичними довідниками тощо.

При доборі літератури потрібно навчитись користуватись каталогами бібліотек та різноманітними бібліографічними покажчиками. З бібліографічних покажчиків особливо рекомендуються «Книж­ковий літопис», «Літопис журнальних статей», «Літопис газетних статей», реферативні журнали. У «Літописах» є довідки про всі книжки, що вийшли за зазначений термін часу (за кожний місяць), про всі статті, що надруковані в журналах і галузях (за кожен місяць). Реферативні журнали містять довідки про видання з різних галузей народного господарства, що вийшли в Україні та за рубежем, тут можна одержати необхідну інформацію навіть у тому разі, коли з будь-яких причин неможливе користування тим чи іншим джерелом.

Працюючи над курсовою роботою, важливо також використовувати статистичні матеріали. Одне з найбільш доступних джерел інформації зі статистики різних галузей народного господарства України — статистичні довідники, більшість яких видається щорічно по республіці, областях та великих містах. У роботі доцільно використовувати довідники останнього року видання.

Для курсових, присвячених соціально-економічній характерис­тиці невеликого міста, адміністративного району, промислового підприємства, радгоспу, колгоспу, фермерського господарства, обов’язкові первинні відомчі матеріали, звіти, виробничі плани цього об’єкта. Добираючи їх, необхідно передбачити, які питання і як повинні розкриватися.

СКЛАДАННЯ КОНСПЕКТІВ ТА ОБРОБКА СТАТИСТИЧНИХ МАТЕРІАЛІВ

Під час вивчення наукової літератури, первинних та архівних матеріалів необхідно робити виписки на окремих картках чи аркушах паперу, зазначаючи усі вихідні дані використаної книжки чи статті (прізвище та ініціали автора, її повна назва, місце видання, видавництво, рік видання). Ці відомості заносять у спеціальний список, який ведуть з початку роботи над відібраними джерелами. Таким чином, разом з вивченням і конспектуванням літературних джерел поступово заповнюється список використаної літератури.

Якщо витяг з книжки чи статті буде наведений у курсовій роботі у вигляді цитати, запис роблять дослівно і вказують джерело та сторінку, звідки його взято.

На картці також можна робити копії графічних матеріалів, які є в джерелі, що конспектується (діаграми, схеми, графіки, таблиці). І в цьому випадку необхідно вказати джерело цього матеріалу. Карт­ки з виписками рекомендується згрупувати по розділах роботи.

При роботі з первинними матеріалами (річними звітами, виробничими планами підприємств тощо) слід також робити випис­ки на окремих картках чи на спеціально виготовлених бланках. Починаючи вивчення первинних матеріалів, студент повинен усвідомлювати, яка інформація йому потрібна. Тому важливо, щоб було достатнім загальне уявлення про зміст майбутньої роботи.

Приступаючи до розробки статистичних матеріалів, треба володіти методами їх аналізу. Наприклад, використовуючи звітні дані за кілька років, необхідно виявити динаміку розвитку вироб­ництва на даному підприємстві, зміни його структури, продук­тивності праці, собівартості продукції та ін. Аналізуючи звіти колгоспів, радгоспів, фермерських господарств, треба з’ясувати структуру його посівних площ, затрат праці, валової та товарної продукції, грошових витрат по галузях виробництва, місце сільськогосподарських культур у валовій та товарній продукції тощо. Порівнюючи загальний обсяг продукції, у тому числі по галузях виробництва, необхідно з’ясувати ступінь товарності кожної галузі. На основі довідок про обсяги сільськогосподарського вироб­ництва (посівних площ), валовий збір сільськогосподарських культур, про поголів’я худоби, продукцію тваринництва по району, області чи по конкретному господарству треба з’ясувати місце його в сільськогосподарському виробництві району чи області.

СКЛАДАННЯ ПЛАНУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

План необхідно скласти на початку роботи над темою після попереднього ознайомлення з літературними джерелами. При скла­данні плану треба врахувати, які питання і в якій послідовності мають бути розглянуті при розкритті даної теми, виявити основні проблеми, яким повинні бути підпорядковані всі інші питання плану. Головне питання в курсовій роботі — це характеристика розміщення продуктивних сил і з’ясування кола проблем та шляхів їх розв’язання. У кожній конкретній темі план повинен служити реалізації її головної ідеї. План роботи затверджує науковий керівник.

НАПИСАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ. ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ЇЇ ЗМІСТУ

Загальний обсяг роботи (текстової частини) повинен становити 25—30 стандартних аркушів. Значні відступи від цієї норми небажані.

Зміст роботи повинен відповідати таким основним вимогам:

1. В роботі необхідно відповісти не тільки на питання, як розвивається і розміщується та чи інша галузь виробництва, яка спеціалізація і комплексність господарства району (міста, підприємства, господарства), а й з’ясувати також, чому склалось таке роз­міщення, чим зумовлена така спеціалізація і галузева структура.

2. Необхідно дати характеристику сучасного стану галузей народного господарства чи господарського комплексу району (області, міста, господарства), яка повинна грунтуватись на найновіших статистичних матеріалах.

3. Соціально-економічну характеристику обраного об’єкта (галузі господарства, району, області, міста, підприємства) необхідно завершити аналізом основних проблем його розвитку та шляхів їх вирішення.

4. Виклад змісту всіх розділів роботи повинен бути логічним й послідовним. Слід уникати суперечностей та повторень.

5. Висновки й узагальнення мають бути аргументовані, враховувати досягнення науки та господарської практики у тісному зв’язку із завданням економічних реформ на сучасному етапі.

6. Обов’язковою умовою виконання курсової роботи є самос­тійне висвітлення питань теми. Якщо в роботі не забезпечено додержання цієї вимоги, курсова робота не може бути допущена до захисту.

ГРАФІЧНІ МАТЕРІАЛИ, ЇХ ПРИЗНАЧЕННЯ, ЗМІСТ ТА ОФОРМЛЕННЯ

Графічні матеріали (діаграми, графіки, картосхеми та ін.) — важлива складова частина курсової роботи. Використовуючи самостійно зроблені графічні матеріали, студент може значно збагатити текстову частину роботи, розкрити та виявити, якою мірою вона пов’язана з розміщенням інших галузей виробництва, природними ресурсами, шляхами сполучення, трудовими ресурсами тощо.

У роботах, присвячених характеристиці галузей промисловості, потрібно використати, наприклад, картосхеми розміщення підприємств, які входять до складу галузі, що характеризується, чи розміщення центрів даної галузі промисловості, районів видобутку сировини, яка використовується, напрямків вантажопотоків готової продукції, зв’язків з іншими галузями народного господарства по лінії постачання напівфабрикатів, палива, електро­енергії, сировини і т. ін.

У роботах по розміщенню сільського господарства можна передбачити картосхеми використання земель для сільськогосподарського виробництва, розміщення посівів основних сільськогос­подарських культур, діаграми структури земельного фонду, посів­них площ тощо.

Всі графічні матеріали та таблиці повинні мати правильні наз­ви, що відповідають їх змісту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]