Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod dla prakt zanjat.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Журнал – ордер № за жовтень по кредиту рахунку 685 Розрахунки з іншими операціями

№ п/п

Креди-

тор

№ прибутко

вого

документ

та

Сальдо на початок місяця

В дебет рахунку 685 з кредиту рахунків

3 кредита рахунку 685 в

дебет рахунків

Сальдо на кінець місяця

Дата

забор

гова-ності

Д-т

К-т

Дата

Д-т

К-т

Таблиця 55

Зведений журнал-ордер за жовтень

Кредит

рах.

В дебет рахунків

Всього

по креди

ту

13

20

23

26

30

31

36

43

44

66

70

74

90

92

97

79

10

13

Таблиця 56

Відомість

обліку затрат на виробництво за жовтень

п/п

Зміст операції

Кредит

рахунків

Дебет рахунків

23 столи

23 стільці

26

Таблиця 57

Головна книга за жовтень

Рах.

Сальдо початкове

Із журналів–ордерів по кредиту рахунків

Обороти за жовтень

Сальдо кінцеве

Дт

Кт

30

31

63

685

Зведе-ного

Дт

Кь

Дт

Кт

При складанні балансу слід мати на увазі, що дані залишків за статтями в ньому наводяться заокруглені в тисячах, а в Головній книзі сальдо за синтетичними рахунками підраховують з точністю до 1 копійки. Тому потрібно уважно, у відповідності з існуючими правилами заокруглення цифр, проводити перенесення сальдо за рахунками в Головній книзі і запис їх як даних відповідних статей балансу. Інша особливість балансу в тому, що окремі статті в ньому об’єднують залишки декількох рахунків чи субрахунків.

Техніка складання балансу передбачає виконання таких етапів:

  1. Складання оборотних відомостей аналітичного обліку до відповідних рахунків синтетичного обліку з метою ідентичності залишків.

  2. Складання журналів 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 та відомостей до них.

  3. Перенесення записів з журналів у Головну книгу.

  4. Складання оборотної відомості простої чи шахової форми за синтетичними рахунками.

  5. Заповнення форми №1. „Баланс” на основі даних Головної книги, журналів та аналітичного обліку.

Головна книга призначена для синтетичного обліку за кожним рахунком і підрахунком оборотів, сальдо та загального підсумку за всіма рахунками щомісяця.

На кожний синтетичний рахунок у ній відкривається окремий розворот, в якому у відповідній графі відкривається сальдо на початок року.

З журналів-ордерів щомісяця переносять кредитовий оборот, який записують загальною сумою на рахунку та частковими сумами в дебет тих рахунків, з якими кореспондує вказаний рахунок на відповідних розворотах Головної книги. Після рознесення в Головній книзі кредитованих оборотів з усіх журналів-ордерів підраховують дебетові обороти за кожним синтетичним рахунком, виводять сальдо на кінець місяця і визначають підсумки дебетових і кредитових сальдо, які мають бути рівними на кінець місяця. Головну книгу відкривають на рік, для записів за кожний місяць відводять один рядок. Після визначення загальних дебетових оборотів за кожним синтетичним рахунком його звіряють з реєстрами обліку, де відображені записи за дебетом рахунку. На останньому розвороті Головної книги записують загальний підсумок дебетового і кредитового оборотів по всіх синтетичних рахунках за місяць і підсумок сальдо за ними.

Оборотна відомість складається щомісяця з метою виявлення помилок, допущених при заповнені журналів. Якщо збігаються суми дебетового і кредитового сальдо та оборотів, це свідчить про правильність ведення обліку.

Лише після складання оборотних відомостей можна заповнювати бухгалтерський баланс методом переносу залишків за рахунками на відповідні статті балансу.

Зміст, форма, загальні вимоги до розкриття статей балансу регламентовані стандартом бухгалтерського обліку №2 „Баланс” (додаток 2).

Є певні особливості запису залишків на окремих статтях. Зокрема, така стаття І розділу балансу як основні засоби (їх залишкова вартість) записується в наступному порядку. Спочатку на основі даних Головної книги вказують первісну вартість основних засобів, їхній знос на основі журналу №4 за субрахунком 131. Ці дані у валюту балансу не включають, але на їх основі визначають дані статті „Залишкова вартість” як різницю між первісною вартістю основних засобів та їхнім зносом.

В такому ж порядку визначають на підставі цих реєстрів за рахунком 12 „Нематеріальні активи” залишкову вартість нематеріальних активів.

Що ж стосується статті „Дебіторська заборгованість за товари, роботи і послуги”, то тут є певні особливості. Спочатку за даними відповідних аналітичних рахунків, що відкриті до синтетичного рахунку 36 „Розрахунки з покупцями і замовниками” визначають загальну суму дебіторської заборгованості, яку записують за статтею „Первісна вартість”. Далі визначають чи були перераховані резерви сумнівних боргів на таку заборгованість за даними відповідних аналітичних рахунків, що відкриті до синтетичного рахунку 38 „Резерви сумнівних боргів”. Тоді чиста реалізаційна вартість визначається як різниця між сумою поточної дебіторської заборгованості і сумою резерву сумнівних боргів. При цьому слід мати на увазі, що у підсумок ІІ розділу активу балансу, а також і у його валюту, входить лише стаття „Чиста реалізаційна вартість”, а статті „Первинна вартість” і „Резерв сумнівних боргів” є довідковими.

З метою полегшення роботи зі складання балансу та звіту про фінансові результати можна використати розробні таблиці (додатки 3, 5), де показано, з яких рахунків чи субрахунків потрібно взяти дані для заповнення статей балансу.

Ділові ігри

Ділова гра є одним із засобів моделювання професійної діяльності. Соціальна значимість ділової гри в тому, що в процесі вирішення певних завдань активізуються не тільки знання, але й розвиваються колективні форми спілкування, професійні якості особистості майбутнього фахівця, почуття любові до обраної спеціальності.

По-перше, гра - це потужний стимул навчання, це різнобічна і сильна мотивація.

По- друге, активізуються психічні процеси учасників ігрової діяльності: увага, уява, пам'ять, уміння аналізувати, порівнювати, робити висновки.

По-третє, гра емоційна за своєю природою, а тому дає можливість втягнути кожного в активну роботу, це форма, яка не залишає нікого пасивним.

По-четверте, в грі спрацьовує прагнення до нового, незвичного, до всього, що дає привід для розвитку уяви, реалізується прагнення посперечатися, позмагатися, можливість імпровізувати.

Ділові ігри допомагають формувати такі важливі кваліфікації керівників, як комунікативність, толерантність, уміння працювати в малих групах, самостійність мислення.

Ділова гра проводиться по темі: «Облік готової продукції та її реалізація» на прикладі господарських операцій Тернопільського радіозаводу «Оріон».

Мета ділової гри: закріпити практичні навички та вміння щодо застосування нормативно-законодавчих актів, та відображення господарських операцій з обліку реалізованої продукції на прикладі радіозаводу «Оріон» (дані умовні)

Для участі в діловій грі студент повинен знати:

    • нормативні документи по обліку готової продукції та її реалізації;

    • суть методів обліку реалізації продукції та порядок відображення їх на рахунках бухгалтерського обліку;

    • порядок складання журналу реєстрації господарських операцій по руху готової продукції та її реалізації.

Студент повинен вміти:

    • нарахувати суму податку на додану вартість, що включений у вартість продукції;

    • визначати фінансовий результат від реалізації продукції;

    • оформити податкову накладну (додаток 1).

Хід гри

У діловій грі беруть участь 3 студенти.

Зміст:

Тернопільській радіозавод «Оріон» за договором купівлі-продажу № 105 від 03.05.2010р. відвантажив 20.05.2010р., Укрзалізниці - Львівська філія радіостанцію РС - 6.3.2 вартістю 30000 грн., у тому числі ПДВ 20 %.

Собівартість радіостанції – 20000 грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]