Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП Технология судостроения.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
115.71 Кб
Скачать

9.2. Технологічний процес збирання та зварювання секцій повздовжніх перегородок відстійних танків

9.2.1. Підготувати стенд : видалити тимчасові кріплення, місця встановлень кріплень зачистити турбінками, перевірити горизонтальність стенду.

Укласти краном на стенд частини полотнищ обшивки та листи, які йдуть на секцію розсип`ю. Визначити положення нижнього пазу за плазовими ординатами, закріпити закладені листи до стенду. Пристикувати з підгонкою наступні листи до раніш встановлених, взяти на електроприхватки між собою. При встановленні верхнього поясу секції виконати контроль його положення, прирізку листів по пазу та стику проводити за рахунок внутрисекційного припуску. При підгонці, прикреслюванні та прирізці листів полотнища не допускати утворювання фасок зі сторони борту.

9 .2.2. Обжати листи полотнища вантажами за допомогої крана, закріпити через планки до стенду на електроприхватках. При куті полотнища >150 врахувати вимоги ОСТ 5.9566-83. Укласти навколо секції перехідні площадки, виготовлені за ескізами БТПB цеха.

9.2.3. Виконати зварення швів з першої сторони полотнища, спочатку стики, потім пази у напрямку від середини до країв відповідно вимогам ГОСТ 11533-75 при напівавтоматичному зварюванні та напрохід при автоматичному зварюванні згідно з ГОСТ 8713-79. Виконати контроль якості зварних шів згідно ОСТ 5.5689-75. Сдати зварення полотнища відділу технічного контролю (ВТК).

9.2.4. За плазовим ескізом або за складально-плазовими кресленнями розмітити за допомогою рулетки, креслярки та крейдової нитки місця встановлення набору (повздовжніх ребер жорсткості). Місця встановлення накенити. За допомогою шлангового ватерпасу перевірити за таблицями з плазу повздовжньо - поперечне обведення полотнища.

9.2.5. За допомогою крана укласти , а згодом встановити за розміченням повздовжні ребра жорсткості, за допомогою гідродомкратів обжати ребра жорсткості до полотнища, закріпити за допомогою електроприхваток , водночас контролюючи за допомогою малочника кут встановлення ребер жорсткості. Для утримання малки в районі монтажних стиків, пазів набір зафіксувати за допомогою планок. При наявності у конструкції розрізних стрингерів допускається початково встановити та закріпити на електроприхватках стрингера, перевірити за допомогою малочника у місцях притикання набору, кут його встановлення до полотнища, а потім за допомогою крана встановити у "щілини" основной набір. Обтиск проводити за допомогою гідродомкратів.

9.2.6. За допомогою крана встановити вузли діафрагм, за допомогою малочника контролювати кути їх встановлення на полотнищі секції. Обтиснути за допомогою гідродомкратів, закріпити за допомогою електроприхваток до суміжних конструкцій.

9.2.7. За допомогою крана встановити діафрагми платформ перегородки, контроль кута встановлення проводити за допомогою малочника, при висоті діафрагми більше 1000 мм контроль проводити за допомогою шаблонів. Закріпити діафрагми до суміжних конструкцій за допомогою електроприхваток.

9.2.8. Встановити книці, закладення та інші деталі передбаченні кресленням, закріпити до суміжних конструкцій за допомогою електроприхваток. Встановити вузли каналів трубопроводів та трас електрокабелів. Якщо канали заважають зварюванню, допускається виконати їх встановлення після зварюванні секціі на стенді.

9.2.9. Розмістити та встановити згідно креслень деталі насичення, закріпити їх за допомогою електроприхваток. Розмітку насичення сдати вітділу технічного контролю.

9.2.10. Розмітити та встановити згідно креслень деталі кантовочно-транспортувального оснащення, закріпити до секції за допомогою електроприхваток. Операцію сдати ВТК.

9.2.11 Представити складену секцію під зварення ВТК.

9.2.12 Заварити згідно вимог креслення набір між собою напівавтоматом згідно вимог ГОСТ 8713-79 та до суміжних конструкцій, а тільки потім виконувати зварення до полотнища . Виконати контроль якості зварених швів згідно ОСТ 5.5689-75. Зварення секції на стенді представити ВТК.

9.2.13 До віддачі секції від стенду виконати вимоги по контролю згину та скручування секції. Допускається не виконувати цей пункт, якщо у техпроцесі про це сказано окремо.

      1. Визволити" секцію від стенду, представити ВТК роботи даного техпроцесу.

9.2.15 За допомогою крану транспортувати секцію на кантовочну площадку, перекантувати згідно вимогам схеми КБО, козли по можливості повинні стояти у районі встановлення транспортувальних обухів. До початку виконання робіт майстру ділянки переконатися, що секція знаходиться в стійкому стані, маються трапи для підіймання та леєрна огорожа, якщо кантувальна площадка знаходиться на висоті від підлоги більше 1,5м.

9.2.16 До виконання робіт з лицевої сторони полотнища виконати вимоги п. 2.5. Встановлення секції піля кантування представити ВТК.

9.2.17 Прострогати пази та стики полотнища, зачистити та підварити прихватки, заварити стики та пази. Нанести, закернити та обвести фарбою контрольні лінії згідно інструкції з нанесення контрольно-встановочних ліній. Виконання робіт з лицевої сторони полотнища представити ВТК.

9.2.18 Закінчити роботи з подварювання стеляних швів при положенні секції вниз набором.

9.2.19 Заґрунтувати полотнище з лицевої сторони згідно ОСТ 5.9599-83.

9.2.20 Провести демонтаж леєрної огорожі, місця його приварення зачистити та заґрунтувати.

9.2.21 Перекантувати краном секцію набором догори. Зкінчити усі зварювальні роботи. Представити секцію на комплектовність та якість ВТК, а також згин секції, оформити паспорт та таблицю замірювань.

9.2.22 Випробувати секцію на непроникливість згідно техпроцесу ТТПК2 - 151-84 [28].

9.2.23 Загрунтувати секцію згідно ОСТ 5.9566-83. Якщо секція ґрунтується за межами цеху, п. 2.20 та 2.24 не виконувати.

9.2.24 Замаркірувати секцію білою фарбою зі вказанням номеру заказу, номеру секції та маси, дати завдання ПРБ на відвантаження секції.

9.2.25 Оформити паспорт секції, додати таблицю замірів.