Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕОРІЯ ПРАВА І ДЕРЖАВИ 2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
489.98 Кб
Скачать

Тема 16. Громадянське суспільство і його політична організація

Громадянське суспільство як основа формування і функціонування правової держави. Громадянська згода і соціальна захищеність суспільства і його членів як найважливіший принцип діяльності правової держави і її органів. Поняття та зміст (структура) громадянського суспільства. Система національних і суспільних установ, сформованих громадянським суспільством, і система державних інститутів. Правова система в громадянському суспільстві і система права в державі. Людина і суспільство, громадянин і держава.

Поняття, значення і структура політичної системи суспільства. Суб'єкти політичної системи. Держава, громадські організації, організації суспільної самодіяльності. Роль класів, націй, особистості в політичній системі суспільства. Політична система суспільства і його соціальна та національна структури.

Держава як суб'єкт політичної системи суспільства. Взаємодія держави з іншими суб'єктами політичної системи. Політична система, державна влада і політико-правовий режим. Подолання етатистських прагнень держави.

Політичні партії в суспільстві. Багатопартійна і однопартійна системи. Партія і управління державою. Правляча партія. Парламентська партія.

Інші громадські організації як суб'єкти політичної системи суспільства. Роль церкви та інших релігійних організацій у формуванні духовних цінностей суспільства: їх взаємовідносини з державою.

Політична система, державне управління і самоврядування. Їх співвідношення та взаємодія.

Політична система суспільства і його соціальна та національна структури.

Тема 17. Правова держава. Поняття, система і захист прав людини

Поняття та значення правової держави. Держава заради громадян, для громадян і через громадян. Правова держава і соціальне життя суспільства.

Ідея правової держави в історії політико-правової думки та практика її втілення. Значення закону, роздільного та автономного існування влади, захисту прав громадян для нормального функціонування держави в працях видатних мислителів стародавності та сучасного їм державного життя. Значення політико-правових поглядів Дж. Локка, Ш. Монтеск'є, Г. Гроція, І. Канта та інших відомих філософів і юристів для обґрунтування правової держави.

Вчення про правову державу в юридичній науці і демократичному русі Росії кінця XIX - початку XX ст. Політичні програми земства і правова держава. Внесок російських вчених у розробку теорії правової держави. Конституціоналізм і парламентаризм.

Концепція правової держави в сучасній юридичній доктрині. Ознаки правової держави. Примат права над розсудом держави, верховенство і панування закону як найважливіша ознака правової держави. Поділ влади, їх автономність і взаємодія в правовій державі. Пріоритет особистості як вищої цінності в суспільстві.

Права і свободи людини і громадянина, їх гарантії та механізм захисту. Правовий статус особистості. Взаємні обов'язки і відповідальність громадянина та держави. Система захисту прав людини. Значення інституту омбудсмена. Захист прав людини в умовах функціонування Європейського Союзу.