Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕОРІЯ ПРАВА І ДЕРЖАВИ 2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
489.98 Кб
Скачать

Тема 12. Правомірна та неправомірна поведінка

Соціальна відповідальність особистості і правова поведінка. Правомірна поведінка: поняття, структура, види. Правова активність громадян. Законослухняна поведінка. Звична поведінка. Конформістська та маргінальна поведінка.

Неправомірна поведінка та зловживання правом. Поняття зловживання правом.

Неправомірна поведінка і її види. Об'єктивно-протиправні дії. Поняття, ознаки та види правопорушень. Склад правопорушення, його елементи і види. Соціальна природа і причини правопорушень у суспільстві. Взаємозв'язок правопорушень з протиріччями і деформаціями в розвитку суспільства.

Тема 13. Юридична відповідальність

Поняття юридичної відповідальності. Юридична відповідальність як вид відповідальності соціальної. Свобода волевиявлення та відповідальність. Відмінність юридичної відповідальності від примусових заходів. Основні ознаки юридичної відповідальності та її функції. Позитивний і ретроспективний аспекти юридичної відповідальності. Дискусійні питання вчення про юридичну відповідальність.

Підстави та види юридичної відповідальності.

МОДУЛЬ III « ВЧЕННЯ ПРО ДЕРЖАВУ»

Тема 14. Поняття та ознаки держави.

Її сутність і функції

Держава як універсальна суверенна політична організація суспільства. Ознаки держави, які відрізняють її від інших організацій, об'єднань, утворень: наявність права, особлива публічна влада, суверенітет, територіальний устрій. Визначення поняття держави.

Соціальне призначення держави. Розв'язання спільних справ, що випливають з природи суспільства, і способи виразу та забезпечення інтересів особистості, соціальних груп, усього суспільства. Класовий і загальносоціальний підходи до визначення сутності держави. Держава як соціальне та правове явище в суспільстві.

Сутність держави. Держава як механізм управління справами суспільства. Державний примус.

Поняття та зміст функцій держави. Значення функцій у розв'язанні завдань соціального управління суспільством. Функції держави і її сутність. Методи, правові та організаційні форми здійснення функцій держави. Функції держави на різних етапах її розвитку.

Структура держави, що забезпечує виконання її функцій. Механізм держави та державний апарат. Поняття, ознаки державних органів. Їх класифікація і система. Співвідношення державних і суспільних структур у здійсненні функцій держави.

Принципи організації та діяльності державних органів. Поняття і сутність бюрократії, її місце та роль у здійсненні функцій держави. Поняття бюрократизму. Правові засоби боротьби з бюрократизмом у діяльності державних органів.

Тема 15. Форма держави

Поняття і значення форми держави, її відносна самостійність. Форма правління, національно-державний і адміністративно-територіальний устрій, політико-правовий режим як складові елементи форми держави.

Форма правління: поняття, види. Монархія і республіка, їх різновиди. Особливості монархічної та республіканської форм правління на різних етапах розвитку держави. Значення форми правління у визначенні форми держави.

Національно-державний і адміністративно-територіальний устрій. Унітарна держава, федерація і конфедерація. Міждержавні об'єднання і організації. Роль національно-територіального устрою у визначенні форми держави.

Поняття і види політико-правового режиму. Вплив політико-правового режиму на визначення загальної форми держави. Демократична і автократична держави. Демократія, авторитаризм, тоталітаризм. Соціальні інститути, що забезпечують політико-правовий режим у державі. Роль засобів масової інформації.