Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011 НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА КУРСУ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
250.88 Кб
Скачать

10. Суспільно-політичний лад і право України на початку XX ст. (1900 – 1916 роки)

Зміни в політичній системі Російської імперії наприкінці XIX – на початку XX ст. Початок формування політичних партій в Росії та Україні. Громадські об’єднання.

Оформлення конституційної монархії в Росії. Революція 1905 –1907 років у Росії та її вплив на розвиток подій в Україні. Російські та українські політичні партії й проблема української державності. Маніфест 17 жовтня 1905 року. Основні державні закони Російської імперії 1906 року. Становлення російського парламентаризму. Українська думська громада. Виникнення рад робітничих депутатів.

Перехід царату до терористичних методів правління. Режим надзвичайного стану. Військово-польові суди. Посилення терору та національного гноблення в Україні. Зміцнення поліцейських і жандармських органів самодержавства.

Зміни в державному апараті в роки Першої світової війни. Нові органи центрального міжвідомчого управління. Розвиток громадського самоврядування.

Джерела права. Кодифікаційні установи та результати їх функціонування. Цивільне і кримінальне законодавство. Надзвичайне законодавство періоду Першої світової війни. Зміни у судочинстві.

МОДУЛЬ ІІ

НОВІТНЯ ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА УКРАЇНИ

Тема 11. Суспільно-політичний і державно-правовий розвиток України в 1917 - 1920 роках

Лютнева революція 1917 року. Крах самодержавства в Росії. Початок формування нових політичних структур. Тимчасовий уряд Росії та його органи управління в Україні. Законодавство Тимчасового уряду в галузі цивільного і кримінального права.

Утворення Української Центральної Ради та її боротьба за відродження української державності. Універсали Центральної Ради. Проголошення УНР. Державний устрій і законодавство УНР: органи центральної влади, організація місцевої влади, судова система, спеціальні служби, проблема формування збройних сил, законодавча діяльність. Брест-Литовські переговори. Крах Центральної Ради. Політичні уроки.

Українська держава П.Скоропадського. Будівництво держави: організація влади, військове будівництво, створення правоохоронних органів, судової системи; дипломатична діяльність. Законодавство. Крах гетьманату.

Відродження УНР. Влада Директорії. Державне будівництво: вищі законодавчі органи влади, місцева влада, судові органи, правоохоронні органи, будівництво збройних сил. Законодавча діяльність. Держави Антанти і Директорія. Варшавський договір. Ризький мирний договір і доля УНР.

Проголошення ЗУНР. Державний устрій і законодавство ЗУНР: центральні органи влади і управління. Реформування місцевих органів влади. Судова реформа. Правоохоронні органи. Будівництво збройних сил. Законодавча діяльність. Паризька мирна конференція. Кінець ЗУНР. Значення досвіду ЗУНР.

Початок будівництва радянської держави в Україні. Перший Всеукраїнський (Харківський) з’їзд рад робітничих і солдатських депутатів. Проголошення Республіки Рад в Україні і створення центральних органів радянської влади та управління. Організація радянських органів влади на місцях. Надзвичайні органи радянської влади в Україні. Будівництво збройних сил радянської України.

Відновлення радянської влади в Україні наприкінці 1918 р. Новий етап будівництва радянської держави в Україні. Конституція УСРР 1919 року. Відновлення центральних і місцевих органів влади і управління. Надзвичайні органи влади. Судові органи. Реорганізація збройних сил Радянської України.

Налагодження федеративних зв’язків УСРР з РСФРР та іншими радянськими республіками. Воєнно-політичний союз.

Становлення радянського права в Україні. Основні риси цивільного, сімейного, колгоспного, трудового, кримінального, кримінально-процесуального і цивільно-процесуального права УСРР.