Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011 НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА КУРСУ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
250.88 Кб
Скачать

Тема 4. Держава і право феодально роздробленої Русі

(1230-ті роки - ХІV ст.)

Причини зростання економічного й політичного значення місцевих феодальних центрів. Дроблення держави і поява окремих князівств – «земель». Політико-правове становище Русі у складі Золотої Орди.

Загальна характеристика суспільно-політичного ладу і права Галицько-Волинського князівства: зміни в соціальній структурі; особливості державного ладу. Загальна характеристика права Галицько-Волинського князівства: особливості становлення і джерельної бази, вплив польсько-литовського законодавства.

Тема 5. Українські землі у складі Литви і Польщі

(кінець ХІV ст. – перша половина ХVІІ ст.)

Подолання феодальної роздробленості й виникнення централізованих держав у Східній та Центральній Європі.

Українські землі у складі Великого князівства Литовського: суспільний лад, організація влади; еволюція форми правління.

Унії Литви і Польщі. Утворення Речі Посполитої. Еволюція суспільного ладу в українських землях: зміни у соціальній структурі та правовому становищі населення, формування феодальних станів українського суспільства.

Державний лад: еволюція форми правління; формування системи центральних і місцевих органів влади і управління в польсько-литовській державі та українських землях. Козацьке самоврядування та його значення в історії українського державотворення. Запорозька Січ.

Брестська церковна унія та її вплив на політико-правовий розвиток українських земель.

Джерела права. Звичаєве право. Польсько-литовське законодавство. Судебник Казимира. Литовські статути. Магдебурзьке право. Основні риси права: право власності, зобов’язальне право, спадкове право, сімейно-шлюбне право. Злочини і покарання. Судовий процес.

Тема 6. Формування української національної (козацької) держави та обмеження її суверенітету

(друга половина ХVІІ ст.)

Зміни в суспільних відносинах під час визвольної війни українського народу під проводом Б.Хмельницького. Нове у правовому становищі козацької старшини, української шляхти, що зберегла вірність православ’ю, українських міщан, селян та православного духовенства на визволених українських землях. Козацтво і його диференціація.

Ліквідація польського адміністративного апарату управління на звільнених українських землях. Створення української національної держави та її особливості. Система органів влади і управління. Збройні сили. Міжнародне визнання української національної держави.

Розширення зв’язків з Російською державою. Оформлення московсько-українського договору 1654 року. Політико-правовий статус України за умовами договору. Оцінка в науковій літературі факту входження України до складу Російської держави.

Політичне становище українських земель у добу Руїни. Гетьманські статті й політико-правовий статус Гетьманщини. Державний устрій Гетьманщини. Зміни правового становища православної церкви на Лівобережній Україні. Створення російської системи органів управління Гетьманщиною. Збройні сили Росії в Україні.

Джерела права. Українські джерела права. Договірні статті. Правові норми польсько-литовської доби. Законодавство Російської держави. Основні риси права. Право власності. Зобов’язальне право. Спадкове право. Сімейно-шлюбне право. Кримінальне право. Процесуальне право.