Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012 ТТ-3А автономное курсовой отопление.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
76.58 Кб
Скачать

1 Загальна частина

1.1 Х а р а к т е р и с т и к а будинку і району будівництва

В курсовому проекті передбачено від`єднання системи опалення квартири № від централізованої системи опалення житлового будинку за адресою…. Підставою для проектування є лист-замовлення від 2.12.2011р.

Даний проект розроблений з урахуванням вимог наступних нормативних документів: (перечислить)

Квартира розташована на …. поверху. Квартира складається з 3 житлових кімнат, кухні та санвузла. Кожна житлова кімната та кухня мають вікна - подвійне засклення, розміром .

Конструкція зовнішніх стін :

Панель з ніздрюватого бетону ρ = 1000 кг/м3 ; δ = 0.4 м ;

Цементно-піщана штукатурка ρ = 1800 кг/м3 ; δ = 0.02 м .

Конструкція горищного перекриття :

Стяжка з цементного розчину ρ = 1800 кг/м3 ; δ = 0.02 м

Гравій керамзитовий ρ = 600 кг/м3 ;

Руберойд ρ = 600 кг/м3 ; δ = 0.03 м ;

Залізобетонна плита ρ = 2500 кг/м3 ; δ = 0.22 м .

Житловий будинок …..поверховий розташований у житловому кварталі міста Маріуполь.

Розрахункова температура зовнішнього повітря для проектування опалення

tз =-19 оС [ , с. 28-29]

Розрахункова температура найбільш холодної доби

tн(0.92) = -20 оС [ , с. 28-29]

Тривалість опалювального періоду

nо = 167 діб [ , с. 28-29]

Середня температура зовнішнього повітря за опалювальний період

tо.п. =0,6 оС [ ,с. 28-29]

Висота одного поверху Н = 3 м.

В будинку є підвал. Для зовнішнього входу у будинок передбачені зовнішні двері і сходова клітина.

Температура повітря в житлових приміщеннях прийнята відповідно до вимог - в кімнатах tв = +20 оС;

  • в кухні tв = +18 оС;

  • на сходовій клітині tв = +16 оС.

Джерелом теплопостачання є районна котельна.

Температура теплоносія у подавальному трубопроводі теплової мережі τ1 = 150 °С, температура теплоносія у зворотному трубопроводі теплової мережі τ2 = 70 °С, температура теплоносія у системі опалення τ3 = 95 °С.

При обстеженні встановлено, що температура внутрішнього повітря у кімнатах не відповідає санітарним нормам. При огляді санітарно – технічних систем виявлено, що фізичний знос складає 85%, при цьому встановлено, що на деяких ділянках подальша експлуатація трубопроводів не можлива.

Житловий будинок головним фасадам орієнтовано на південний захід.

Швидкість вітру V, м/с за напрямками сторін світу наведена у таблиці [ , с. ]

    1. Обґрунтування прийнятої системи опалення ( 1 варіант)

Автономні системи опалення складають конкуренцію централізованому опаленню за умови застосування сучасних газових котлів з ККД понад 90 %. Низькоефективні котли, які працюють у складі нерегульованих систем опалення, - чинник істотної перевитрати палива порівняно з централізованим опаленням.

Правильно спроектовані системи децентралізованого теплопостачання з високоефективними газовими котлами і регульованою системою опалення здатні забезпечити зменшення втрат теплоти за рахунок більш повної відповідності між режимами виробництва тепла та його споживання, зменшення втрат теплоти завдяки від`єднанню від зовнішніх теплових мереж. Також при використанні автономної системи опалення скорочуються капітальні витрати порівняно з витратами, необхідними для будівництва нових мереж та їх ремонту.

Автономні системи опалення більш економічні ніж централізовані, тому їх слід впроваджувати там, де це доцільно.

Для зменшення тепловтрат приміщеннями при реконструкції виконується утеплення зовнішніх конструкцій будинку.

Існуюча система опалення централізована однотрубна з верхнім розподілом.

Подавальний трубопровід прокладено на горищі 6-ти поверхового будинку. У підвалі житлового будинку встановлено тепловий пункт. Схема приєднання системи опалення житлового будинку до теплової мережі –залежна з елеватором .

Опалювальними приладами у приміщеннях існуючого будинку є чавунні радіатори.. Приладні вузли виконано за проточною схемою .

Трубопроводи і опалювальні прилади системи опалення у межах квартири знаходяться у незадовільному стані.

Проектом передбачено виконати автономну систему опалення приміщень квартири. Проектом передбачається переведення квартири на автономну систему водяного опалення.

З цією метою передбачається у кухні квартири встановити газовий комбінований ( двоконтурний ) котел.

Система опалення прийнята з механічною циркуляцією теплоносія тому що в комплект котла включено циркуляційний насос ( помпа).

Для вилучення повітря із системи опалення при заповненні її водою та в процесі роботи, а також для злива води трубопроводи прокладаються не горизонтально, а з уклоном. Уклон прийнято рівним 0,003 (3 мм на 1 м) в сторону котла. Для вилучення повітря із системи опалення на котлі встановлюється повітрозбірник, а також на кожному опалювальному приладі передбачено встановити крани для випуску повітря . Опалювальні прилади залишаються встановленими у підвіконних нішах, перед проведенням монтажних робіт системи опалення радіатори М140-АО необхідно промити.

Трубопроводи системи опалення прийнято з поліпропіленових труб.

Опалювальні стояки (4 штуки), що проходять через квартиру обрізати вище перекриття квартири і під стелею нижче розташованої квартири (за згодою власників нижче і вище розташованих квартир). Вилучені сталеві ділянки трубопроводів (стояків) замінити на металопластикові. Ділянки трубопроводів, що перетинають перекриття, виконати у металевих гільзах. На стояках передбачити компенсатори П-подібного типу з установленням нерухомих опор. Виконати гідравлічний випробування системи опалення.

Транзитні ділянки стояків, що проходять через квартиру, ізолювати теплоізоляційним матеріалом «Термофлекс» і закрити декоративними приставними коробами.

Система опалення запроектована однотрубною тупиковою горизонтальною з ніжнім розподілом.

Для гідравлічної ув’язки магістралей системи опалення передбачено встановлення ручних вентилів .

Для забезпечення потрібної температури повітря у приміщеннях радіатори укомплектовані автоматичними терморегуляторами .

Температурні подовження трубопроводів компенсуються за рахунок кутів повороту. У якості опалювальних приладів у всіх приміщеннях встановленні стальні радіатори "ПРЕС". Опалювальні прилади встановлюються на відстані 150 мм від поверхні підлоги.

Температура повітря у приміщеннях прийнята відповідно до функціонального призначення приміщення і відповідає вимогам нормативної літератури.

Система монтується з поліпропіленових труб "Aquatherm".

Система опалення перед пуском в експлуатацію повинна бути ретельно промита.

Стояки централізованої системи опалення з сталевих труб демонтуються і замінюються на поліпропіленові труби "Aquatherm" з ізоляцією .

Для забезпечення потрібного термічного опору зовнішніх огороджувальних конструкцій передбачено під час реконструкції утеплення. Для утеплення застосовуються теплоізоляційні перлітові стенові панелі.

На зовнішній стіни теплову ізоляцію передбачено нанести зовні з наступним штукатуренням поверхні відповідно до технології з її застосуванням .

На горищне перекриття теплова ізоляція наноситься з боку горища, щоб не зменшувати висоту приміщень.

Джерелом теплопостачання після реконструкції є газовий котел…., теплоносієм є гаряча вода.

Проектується автономна система опалення квартири з температурою води в подавальному трубопроводі τ1 = 90 оС, та в зворотному трубопроводі τ2 = 70 оС.