Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
281.09 Кб
Скачать

2. Соціометричне дослідження

Під час підготовки психологічної характеристики класу обов’язковим є дослідження міжособистісних стосунків у класі за соціометрією .

Результативність соціометрії багато в чому залежить від психологічної підготовки учнів до опитування. Тому до проведення експерименту необхідно приступати не раніше, ніж через два тижні після початку практики, коли студент-практикант і клас звикнуть один до одного. Щоб уникнути відмови учнів від участі в дослідженні, слід популярно викласти учням завдання опитування і запевнити в повному збереженні його таємниці.

Для проведення експерименту учням роздають папір (соціометричні картки). Якщо є змога, на дошці записуються прізвища всіх учнів класу і нумерують по порядку. Спочатку записують прізвища всіх хлопців, а потім дівчат. Необхідно зробити так, щоб список хлопчиків закінчувався прізвищами учнів з активу класу (школи) або прізвища членів активу класу (хлопців і дівчат) повинні бути записані поряд. Усе це роблять для зручності обробки даних.

Кожний учень ставить у правому верхньому кутку соціометричної картки свій номер за списком, записаним на дошці. Потім учням пропонують: „Назви прізвища трьох однокласників, яких би ти запросив до себе на день народження”; “Уяви собі, що ти можеш поїхати в туристичну поїздку за кордон і взяти із собою трьох однокласників. Кого ти вибереш?” Можна ставити й інші запитання.

Обов’язкова умова - кожний учень повинен записати на соціометричній картці номери кількох учнів класу за списком. Після цього картки збирають і опрацьовують за допомогою соціометричної матриці.

Кого обирають

Хто обирає

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

Артамонов

2

Діянов

3

Овчинников

4

Приходько

Актив

5

Федотов

6

Шамсутдінов

7

Алексєєва

8

Жиганова

9

Калякіна

10

Лазарева

11

Резніченко

Кількість виборів

Кількість взаємних виборів

Примітка. По вертикалі записують прізвища всіх учнів. По горизонталі - їхні порядкові номери. У відповідних клітинках знаком + позначають, кого вибрав кожний з учнів. Знаком О + позначають взаємний вибір. Потім по вертикалі підраховують кількість отриманих виборів і взаємовиборів кожного учня.

Відповіді, що знаходяться в лівому верхньому секторі (у цьому прикладі - з 1 по 6 номер) показують вибори і взаємовибори між хлопцями. У правому нижньому секторі будуть відмічені вибори і взаємовибори між дівчатами (у цьому прикладі - з 7 по 11 номер), у центральному секторі (з 5 по 9 номер) між членами активу класу, у правому верхньому і лівому нижньому секторах між хлопцями і дівчатами. Виходячи з даних матриці, можна підрахувати індекс групової згуртованості.

число взаємних виборів

і = —————————————————————-———-—

теоретично можливе число взаємних виборів

Теоретично можливе число взаємних виборів знаходять множенням кількості учнів, що взяли участь в експерименті, на число 3. Число взаємних виборів підраховують за даними матриці через знаходження їхньої кількості. Що ближче до одиниці величина індексу, то більше згуртований клас. Водночас необхідно враховувати, що величина індексу не свідчить про позитивну чи негативну суспільну спрямованість згуртованості. Ставлення учнів один до одного виражають у соціограмі у вигляді схеми, яка наочно показує потребу бути поряд, реально чи в думках, у певній ситуації, змодельований питанням.

На основі соціометричної матриці будують соціограму. Під час складання схеми взаємостосунків учнів у соціограмі використовують певні символи (мал. 1).

У соціограмі можна представити весь клас чи взаємини тільки між хлопцями або дівчатами, або членами активу класу. Наприклад, якщо в класі 10 дівчат, то відносини між ними на соціограмі можуть мати такий вигляд (мал.2). Аналогічно будують соціограми для груп хлопчиків та активу класу, усього класу.