Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр Конспект лекций БДР бакалавр 2011.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.29 Mб
Скачать

4.1.3. Розподіл дтп за важкістю наслідків

За важкістю наслідків ДТП умовно розділяють на:

4.1.3.1. Дтп з матеріальним збитком

Це якщо в результаті ДТП загиблих і поранених немає, а є тільки матеріальний збиток, незалежно від його розміру.

Матеріальний збиток від ДТП може складатися із вартості:

  • ремонтно-відновлюваних робіт при пошкодженні транспортних засобів, вантажів, дорожніх та інших споруд (знаків, огорож, світлофорів, зелених насаджень тощо);

  • коштів на виконання функцій правоохоронних органів ( виїзд та дії на місці ДТП, дізнання, слідство та суд);

  • надання медичної допомоги постраждалим у ДТП (виїзд на місце ДТП, доставляння постраждалих у медичний заклад, лікування, виплати за соціальним страхуванням);

  • збитків від зупинки руху транспортних засобів (зниження швидкості, затори, об’їзди), а також невиробленого продукту через утрату робочого часу.

4.1.3.2. Дтп із загиблими або травмованими людьми

Це якщо в результаті ДТП люди отримали тілесні ушкодження або загинули.

Травмованими в результаті ДТП вважаються люди, які внаслідок дорожньо-транспортної пригоди одержали тілесні ушкодження будь-якого ступеня тяжкості і протягом трьох діб звернулися за медичною допомогою до лікувально-профілактичного закладу.

Загиблими в результаті ДТП вважаються люди, які померли внаслідок дорожньо-транспортної пригоди на місці її скоєння чи від одержаних травм протягом 30 діб.

4.1.3.3. Дтп з тяжкими наслідками та резонансні

Такими пригодами відповідно до додатку 1 до наказу МВС України від 04.10.2003 № 1155 “Перелік резонансних злочинів та інших надзвичайних подій, інформація про які подається до МВС України, головних управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, місті Києві та Київській області, управлінь МВС України в областях, місті Севастополі та на транспорті, Головного управління внутрішніх військ МВС України” визначаються якщо:

1. Загинули або постраждали депутати від районної ланки і вище, керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування від районної ланки і вище, правоохоронних органів, політичних партій та об’єднань громадян, судді, працівники засобів масової інформації, заслужені діячі науки, культури і мистецтва інші видатні особи; працівники дипломатичних, консульських установ та члени їх сімей, члени офіційних, державних, громадських, релігійних і культурних делегацій; кандидати на виборні посади до органів державної влади та місцевого самоврядування від районної ланки і вище, члени виборчих комісій, іноземні спостерігачі та інші офіційні особи, які беруть участь у контролі за виборами (референдумами).

2. Загинуло 5 і більше або госпіталізовано до медичних закладів 10 і більше осіб. Інші дорожньо-транспортні пригоди, які мають значний громадський резонанс.

Дорожньо-транспортною пригодою з тяжкими наслідками відповідно до п. 1.1. «Інструкції з організації взаємодії органів і підрозділів внутрішніх справ України під час проведення службового розслідування за фактами дорожньо-транспортних пригод з тяжкими наслідками» затвердженої наказом МВС України від 07.11.2006 № 1104 «Про затвердження Інструкції з організації взаємодії органів і підрозділів внутрішніх справ України під час проведення службового розслідування за фактами дорожньо-транспортних пригод з тяжкими наслідками» вважається дорожньо-транспортна пригода, в якій загинуло 3 і більше осіб або травмовано 5 і більше осіб, чи загалом потерпіло 5 і більше осіб, а також якщо її наслідки призвели до значного забруднення навколишнього природного середовища.