Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fak2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
988.16 Кб
Скачать

Адміністративно-юрисдикційна діяльність міліції громадської безпеки

Дисципліна циклу професійної та практичної підготовки (за вибором ВНЗ).

Семестр навчання –7 .

Кількість кредитів ECTS – 2

Викладачі – Василенко Ігор Костянтинович - начальник кафедри, кандидат юридичних наук, Ніколаєв Олександр Анатолійович - викладач кафедри.

Форма підсумкового контролю – залік.

Мета модуля: набуття та поглиблення знань щодо правових основ, сутності та особливостей адміністративно-юрисдикційної діяльності міліції громадської безпеки, формування вмінь та навичок щодо дій працівників міліції в процесі розслідування та вирішення справ про адміністративні правопорушення.

Складовими мети цієї навчальної дисципліни є:

- освітня (навчальна) – сприяти становленню сучасного всебічно-розвинутого висококваліфікованого фахівця-юриста для органів внутрішніх справ, здатного на достатньому рівні репрезентувати органи внутрішніх справ у відносинах з іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та громадянами, формувати та розвивати правові знання курсантів, уміння аналізувати нормативно-правові акти та інші документи; виробляти навички самостійного аналізу адміністративно-правових явищ, умінь; за­стосовувати отримані знання при оцінці конкретної ситуації; виробляти настанови на оволодіння професійними вміннями та навичками;

- виховна – формувати ціннісні орієнтири курсантів від­повідно до ідеалів гуманізму, демократії, соціальної справедливості, по­ваги до особистості; виховувати активну громадянську позицію; сприяти усвідомленню ролі та значення юридичної діяльності в розбудові та зміцненні української дер­жави; формувати в майбутніх працівників міліції високий рівень правової свідомості та правової культури, професійних та особистісних якостей.

Предмет модуля: урегульовані нормами адміністративно-деліктного права сукупність суспільних відносин, що виникають в процесі діяльності органів внутрішніх справ щодо розгляду та вирішення справ про адміністративні правопорушення та розгляду скарг громадян.

Завдання модуля:

В результаті вивчення предмету курсанти повинні знати:

    • на понятійному рівні: основні положення законодавства України, що регулюють адміністративно-юрисдикційну діяльність міліції громадської безпеки; завдання, функції, її місце серед інших підрозділів органів внутрішніх справ щодо розгляду та вирішення справ про адміністративні правопорушення; особливості провадження у справах про адміністративні правопорушення; порядку розгляду та вирішення справ про адміністративні проступки підвідомчі міліції громадської безпеки; порядку розгляду та вирішення справ скарг громадян підрозділами міліції громадської безпеки;

    • на фундаментальному рівні: особливості змісту суспільних відносин, що виникають під час діяльності органів внутрішніх справ щодо розгляду та вирішення справ про адміністративні правопорушення та розгляду скарг громадян; тенденції щодо подальшого розвитку суспільних відносин у сфері охорони громадського порядку та безпеки, а також напрями удосконалення процесуального порядку притягнення осіб до адміністративної відповідальності;

    • на практично-творчому рівні: особливості процесуального статусу міліції громадської безпеки щодо розгляду та вирішення справ про адміністративні правопорушення; особливості процедури розгляду справ про адміністративні правопорушення, підвідомчих міліції громадської безпеки; застосування заходів забезпечення провадження в такій категорії справ; особливості провадження по розгляду та вирішення скарг громадян.

Вміти:

    • на репродуктивному рівні: відтворювати основні поняття та категорії, що відображають сутність організації й тактики міліції громадської безпеки, а також положення нормативно-правових актів, що регулюють адміністративно-юрисдикційну діяльність цього підрозділу ОВС;

    • алгоритмічному рівні: довільно використовувати засвоєні знання для розв’язання типових ситуацій, що виникають під час розгляду працівниками міліції громадської безпеки справ про адміністративні правопорушення, а також організовувати свою діяльність на основі певного алгоритму; складати необхідні процесуальні документи.

    • на евристичному рівні: орієнтуватися у процесі розслідування справ про адміністративні правопорушення; знаходити шляхи розв’язання нетипових задач, що виникають у працівника міліції громадської безпеки під час виявлення правопорушень, застосування адміністративних стягнень, а також спілкуванні з громадянами і правопорушниками.

    • на творчому рівні: переосмислювати наявні знання стосовно нових фактів; адаптувати раніше отриманий досвід до змінних умов та нестандартних ситуацій; варіативно розв’язувати професійні завдання працівників міліції громадської безпеки щодо розгляду та вирішення справ про адміністративні правопорушення.

Складовою самостійної роботи є:

Завдання для самостійної роботи повинні виконуватися курсантами до початку семінарського заняття з відповідної теми для самостійної роботи і можуть бути використані курсантами під час їх виступу на семінарах. Перевірка результатів самостійної роботи за кожним модулем проводиться викладачем протягом тижня з моменту проведення останнього семінарського заняття з відповідного модулю, за окремим графіком перевірки самостійної роботи. Завдання повинні бути виконані в окремому зошиті та бути охайно оформленими, з виділенням назви модулю та його відповідних тем.

Рекомендована література:

  1. Адміністративна діяльність: Навчальний посібник. – Львів: Вид-во ЛьвДУВС, «Правова єдність», 2009. – 432 с.

  2. Адміністративна відповідальність (загальні положення та правопорушення у сфері обігу наркотиків):Навч. посіб. / За заг. ред. І.П. Голосніченка. – К.: КІВС, 2002. – 141 с.

  3. Адміністративна діяльність міліції / За заг. ред. акад. АПрНУ, проф. О.М. Бандурки: Підручник.— Харків: Вид-во Ун-ту внутр. справ, 2004.— 448с.

  4. Адміністративна діяльність: Навч. посібник / За заг. ред. О.І. Остапенка. – Л.: Афіша, 2002. – 52с.

  5. Діяльність підрозділів міліції громадської безпеки: Курс лекцій.– Івано-Франківськ: ВОНР та РВД ПЮІ ЛьвДУВС, 2007. – 424 с.

  6. Дмитренко М.І., Заброда Д.Г. Дії дільничних інспекторів міліції в екстремальних ситуаціях: Методичні рекомендації. – Дніпропетровськ: Дніпропетровський юридичний інститут МВС України, 2001. – 24 с.

  7. Миколенко А.И. Административный процесс и административная ответственность в Украине: Учеб. пособ.- Х.: Одиссей, 2004.- 272 с.

  8. Морозова В.О., Корнієнко М.В. Адміністративно-деліктні проблеми відповідальності за порушення громадської моралі: Монографія.- Дн-вськ: ЮА МВС, 2005.- 164 с.

  9. Хруппа М.С. та ін. Діяльність дільничих інспекторів міліції по запобіганню наркотизму: Наук.- практ. нарис / Головне управління адміністративної служби міліції МВС України; Національна академія внутрішніх справ України ; НДІ проблем боротьби зі злочинністю / Я.Ю. Кондратьєв (наук.ред.), В.Д. Сущенко (наук.ред.) — К. : Видавництво Національної академії внутрішнії справ України, 2001. — 139с.

  10. Черній В.В. Дільничний інспектор міліції як суб'єкт правозастосовчої діяльності: Посібник / Національна академія внутрішніх справ України. — К., 2005. — 92с.

Особливості методів та критеріїв оцінювання

Форми перевірки знань та вмінь курсантів на семінарських і практичних заняттях визначаються викладачем залежно від складності питань, які розглядаються на занятті. До таких видів роботи курсанта належать відповіді на питання, що розглядаються на семінарському або практичному занятті (підготов­ка конспектів, рефератів, розв’язання практичних або проблем­них (ситуаційних) завдань (правових ситуацій), виконання завдань для самостійної підготовки, письмові теоретичні опитування і тес­тові письмові опитування, інтерактивні ігри тощо.

Ідентифікація

Адміністративне право (+ М Адміністративна відповідальність)

Дисципліна циклу природничо-наукової (фундаментальної) підготовки

Семестр навчання –3,4

Кількість кредитів ECTS – 5,5

Викладачі – Василенко Ігор Костянтинович - начальник кафедри, кандидат юридичних наук, Філіпенко Анастасія Сергіївна - викладач кафедри, кандидат юридичних наук, Тулінов Валентин Сергійович – викладач кафедри, кандидат юридичних наук, Кременовська Ірина Володимирівна - старший викладач кафедри, Каблов Денис Сергійович - старший викладач кафедри, кандидат юридичних наук.

Форма підсумкового контролю – екзамен (4 семестр)

Мета модуля

- забезпечення засвоєння курсантами знань про загальні закономірності розвитку теорії адміністративного права, вивчення адміністративного законодавства, особливостей застосування норм адміністративного права у діяльності органів публічної адміністрації;

- поглиблення науково-теоретичних знань з найбільш важливих положень курсу, кращого засвоєння сутності основних категорій курсу, якісних змін, що відбуваються у сфері формування та функціонування органів публічної адміністрації на сучасному етапі;

- прищеплення комплексу практичних умінь і навичок, необхідних для формування високої професійної майстерності юриста-правоохоронця.

Завдання модуля:

- засвоєння курсантами теоретичних основ адміністративного права України як однієї з профільних дисциплін, що вивчаються в навчальних закладах системи МВС України;

- опанування понятійно-категоріального апарату теорії адміністративного права, його форм і методів;

- осмислення широкого спектру врегульованих адміністративним законодавством суспільних відносин, що складаються у сфері здійснення виконавчо-владних повноважень відповідними державними органами та виконавчими органами місцевого самоврядування;

- формування системи знань і умінь щодо розуміння адміністративно-деліктного права та практичного застосування норм, що встановлюють відповідальність за вчинення адміністративних правопорушень;

- вивчення основних видів адміністративно-процесуальних проваджень, організаційних і правових засад, суб’єктів та особливостей їх здійснення.

Вивчення навчальної дисципліни «Адміністративне право» передбачає не лише засвоєння комплексу науково-теоретичних положень і категорій, але й вивчення широкого спектру врегульованих адміністративним законодавством матеріальних та процесуальних відносин, що складаються, головним чином, у сфері формування та функціонування органів державної виконавчої влади та виконавчих органів місцевого самоврядування (публічної адміністрації).

Вирішення поставлених завдань відбувається на фоні динаміки тих соціально-політичних змін, що відбуваються в Україні в сучасних умовах, реформування системи державних органів, що належать до системи суб’єктів виконавчої влади та виконавчих органів місцевого самоврядування, що має сприяти повному та всебічному засвоєнню курсантами предмету курсу.

Предмет модуля становить комплекс врегульованих нормами адміністративного права суспільних відносин, що складаються у сфері діяльності виконавчої влади.

Зміст модуля

Модуль № 1 «Загальні положення теорії адміністративного права».

Модуль № 2. «Адміністративно-деліктне право».

Модуль № 3 «Адміністративний процес».

В результаті вивчення модуля курсанти повинні знати:

  • сутність адміністративного права, його принципи, систему, структуру, зв’язок з іншими галузями права та суміжними навчальними дисциплінами;

  • зміст адміністративного законодавства;

  • поняття і сутність виконавчої влади, державного управління та їх співвідношення;

  • поняття, особливості, види адміністративно-правових норм, форми їх реалізації;

  • поняття, особливості, види адміністративно-правових відносин, склад і характеристику їх суб’єктів;

  • адміністративно-правові (управлінські) форми і методи;

  • адміністративно-правові засади діяльності виконавчої влади;

  • основні засади державної служби в Україні - її нормативно-правову основу, принципи, умови проходження, а також особливості правового статусу державних службовців у адміністративно-правових відносинах;

  • поняття, сутність та основні засади забезпечення законності та дисципліни в державному управлінні;

  • поняття адміністративного правопорушення, види та особливості складів адміністративних правопорушень;

  • поняття, види та порядок накладення адміністративних стягнень;

  • поняття адміністративного процесу, його структуру, зміст адміністративних проваджень, процедур, етапів і процесуальних дій;

  • підстави і порядок складання протоколів про адміністративні правопорушення;

  • систему і структуру процесуальної частини чинного законодавства України про адміністративні правопорушення;

  • організацію процедури розгляду справ і виконання постанов про адміністративні правопорушення;

  • особливості провадження у справах про корупційні правопорушення;

  • поняття і види звернень громадян, організацію роботи ОВС з їх розгляду;

  • порядок здійснення проваджень із застосування адміністративно-попереджувальних заходів і заходів адміністративного припинення.

Вміти:

  • правильно застосовувати норми адміністративного права до конкретних суспільних відносин;

  • вірно орієнтуватися в чинному законодавстві, відмежовувати адміністративні проступки від кримінального злочину та дисциплінарного проступку, давати вірну юридичну кваліфікацію діям правопорушника;

  • вірно визначати склад адміністративних проступків та встановлювати підвідомчість справ;

  • орієнтуватися в системі та структурі законодавства, що регулює відносини у сфері застосування державного, в тому числі адміністративного, примусу;

  • здійснювати функції по забезпеченню законності в державному управлінні при розгляді адміністративних справ;

  • здійснювати провадження в адміністративних справах;

  • правильно застосовувати адміністративні стягнення;

  • складати відповідні адміністративно-процесуальні документи;

  • приймати вірне рішення щодо застосування в кожній конкретній ситуації норм адміністративного законодавства та заходів адміністративного впливу, виходячи з вимог чинного законодавства;

  • здійснювати роботу з пропозиціями, заявами та скаргами громадян;

  • складати рапорти, протоколи, акти, подання, приписи, постанови у справі та інші процесуальні документи, вести службову документацію;

  • забезпечувати конституційні права та свободи громадян.

Складовою самостійної роботи

Самостійна робота із засвоєння навчальної дисципліни може відбуватися у бібліотеці навчального закладу, навчальних кабінетах, а також у домашніх умовах. Основною метою самостійної роботи курсантів є поглиблене всебічне оволодіння матеріалами з тем курсу, розвиток у них навичок роботи з книгою, в тому числі з основною та додатковою літературою, а також нормативними актами, вміння узагальнювати практичні результати, готувати доповіді, реферати тощо.

Рекомендована література:

  1. Административное право Украины: Перевод с укр. языка учебника «Адміністративне право України» / Одесская национальная юридическая академия / С.В. Кивалов (общ. ред.). - Х.: Одиссей, 2004. - 880 с.

  2. Бандурка О.М., Тищенко М.М. Адміністративний процес: Підручник для вищ. навч. закладів. - К.: Літера ЛТД, 2002. - 287 с.

  3. Битяк Ю.П., Гаращук В.М., Дьяченко О.В., Зима О.Т., Зуй В.В. Адміністративне право України: Підручник / Ю.П. Битяк (ред.). - К.: Юрінком Інтер, 2005. - 544 с.

  4. Войтенко А.Б., Новик В.А. Адміністративне право України: Метод. матеріали та навч. програма курсу / Житомирський держ. ун-т ім. Івана Франка. - Житомир: Полісся, 2006. - 198 с.

  5. Гладун З.С. Адміністративне право України: навч. посіб.-довід. для підгот. до екзамену / Тернопільський національний економічний ун-т - Т.: ТНЕУ, 2008. - 172с.

  6. Гнатюк Адміністративне право України: структурно-логічні схеми:навч. посібник /Львівський держ. ун-т внутрішніх справ. -Л., 2006. -195 с.

  7. Гончарук С.Т. Адміністративна відповідальність: Навч.-метод. посібник / Національний авіаційний ун-т. - К.: НАУ, 2005. – 118 с.

  8. Додин Е.В. Исполнение постановлений о наложении административных взысканий. Учебное пособие. - Одесса: Юрид. лит., 1999.

  9. Ківалов С.В., Біла Л.Р. Адміністративне право України: Навч.-метод. посібник / Одеська національна юридична академія. - 3. вид., перероб. і доп. - О.: Юридична література, 2006. - 488 с.

  10. Колпаков В.К. Адміністративна відповідальність (адміністративно-деліктне право): навч. посібник. - К.: Юрінком Інтер, 2008. - 256 c.

Особливості методів і критерії оцінювання

Форми перевірки знань та вмінь курсантів на семінарських заняттях визначаються викладачем залежно від складності питань, які розглядаються на занятті. До таких видів роботи курсанта належать відповіді на питання, що розглядаються на семінарському або практичному занятті (підготов­ка конспектів, рефератів, розв’язання практичних або проблем­них (ситуаційних) завдань (правових ситуацій), виконання завдань для самостійної підготовки, письмові теоретичні опитування і тес­тові письмові опитування, інтерактивні ігри тощо.

Ідентифікація

Адміністративна відповідальність

Дисципліна циклу природничо-наукової (фундаментальної) підготовки

Семестр навчання – 7

Кількість кредитів ECTS – 1,5.

Викладачі – Алімов Роман Святославович - заступник начальника кафедри, кандидат юридичних наук, доцент.

Форма підсумкового контролю – залік.

Мета модуля: полягає в тому, щоб наділити майбутніх юристів комплексом знань, вмінь та навичок, котрі відповідали б вимогам реформування системи виконавчої влади і створили б принципово новий потенціал спеціалістів-практиків управлінського профілю та дослідників процесів адміністративно - правової сфери.

Вивчення дисципліни «Адміністративна відповідальність» передбачає досягнення такого кваліфікаційного рівня підготовки випускника, при якому він повинен знати :

  • основні теоретико-правові положення інституту адміністративної відповідальності;

  • систему і структуру чинного законодавства України про адміністративні правопорушення;

  • зміст законодавства про адміністративні правопорушення, систему та правовий статус органів адміністративної юрисдикції;

  • адміністративно-юрисдикційні повноваження органів внутрішніх справ та інших органів (посадових осіб) адміністративної юрисдикції;

  • сутність, нормативні основи, фактичні підстави та процедури адміністративної відповідальності;

  • види, зміст та загальні правила накладення адміністративних стягнень;

  • особливості адміністративної відповідальності окремих категорій суб'єктів;

  • порядок здійснення провадження в справах про адміністративні правопорушення та заходів його забезпечення;

  • матеріально-правову характеристику адміністративних правопорушень в сферах виконавчо-розпорядчої діяльності;

  • характеристику юридичних складів окремих адміністративних проступків;

  • поняття та принципи адміністративного процесу, його структуру, зміст адміністративних проваджень.

Вміти:

  • застосовувати положення Кодексу та інше законодавство України про адміністративні правопорушення в конкретних правових ситуаціях, тлумачити положення окремих його статей;

  • правильно кваліфікувати дії осіб, притягнутих до адміністративної відповідальності;

  • кваліфікувати конкретні адміністративні правопорушення;

  • вірно орієнтуватися в чинному законодавстві, відмежувати адміністративні проступки від кримінального злочину та дисциплінарного проступку, давати вірну юридичну кваліфікацію діям правопорушника;

  • вірно визначати склад адміністративних проступків та встановлювати підвідомчість справ;

  • правильно застосовувати заходи забезпечення провадження в справах про адміністративні правопорушення;

  • здійснювати провадження по справам про адміністративні правопорушення;

  • складати відповідні адміністративно-процесуальні документи;

  • використовувати заходи адміністративно-правового впливу на правопорушника;

  • правильно застосовувати адміністративні стягнення;

  • здійснювати функції по забезпеченню законності в державному управлінні, при розгляді справ про адміністративні правопорушення;

  • забезпечувати конституційні права та свободи громадян.

Зміст модуля

Модуль №1

Тема № 1. Поняття адміністративного правопорушення та адміністративної відповідальності.

Тема № 2. Склад адміністративного правопорушення.

Тема № 3. Провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Тема № 4. Сутність, види та процесуальний порядок накладення адміністративних стягнень.

Модуль №2

Тема № 5. Адміністративні правопорушення у сфері охорони праці та здоров’я населення.

Тема № 6. Адміністративні правопорушення, що посягають на власність.

Тема № 7. Адміністративні правопорушення у галузі торгівлі, громадського харчування, сфері послуг, у галузі фінансів та підприємницької діяльності.

Тема № 8. Адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку.

Тема № 9. Адміністративні правопорушення, що посягають на встановлений порядок управління.

Рекомендована література:

  1. Адміністративна відповідальність (загальні положення та правопорушення у сфері обігу наркотиків): Навчальний посібник / За заг. ред. д-ра юрид. наук, професора І.П. Голосніченка. К, 2002.

  2. Ващенко С.В., Поліщук В.Г. Адміністративна відповідальність: Навчальний посібник. Запоріжжя, 2001.

  3. Гончарук С.Т. Адміністративна відповідальність: Навч.-метод, посібник / Національний авіаційний ун-т. - К. : НАУ, 2005. - 118 с.

  4. Доненко В.В., Колпаков В.К. Керування транспортом у стані сп'яніння: адміністративно-деліктні проблеми: Монографія. — Д.: Юрид. акад. Мін-ва внутр. справ, 2003. - 196 с.

  5. Іванов В.В. Матеріально-правові і процесуальні гарантії законності притягнення до адміністративної відповідальності: Автореф. дис. канд. юрид. наук. Одеса, 2001.

  6. Коломоець Т.О. Штрафи за законодавством України про адміністративні правопорушення. Запоріжжя, 2000.

  7. Комзюк А.Т. Заходи адміністративного примусу в правоохоронній діяльності міліції: поняття, види та організаційно-правові питання реалізації: Монографія. X., 2002.

  8. Комзюк В.Т. Адміністративно-правові засоби здійснення митної справи: Автореф. дис. канд. юрид. наук. X., 2003.

  9. Салманова О.Ю. Адміністративно-правові засоби забезпечення міліцією безпеки дорожнього руху: Автореф. дис. канд. юрид. наук. X., 2002.

  10. Синъов О.В. Адміністративна відповідальність за правопорушення, що посягають на права і свободи громадян: Автореф. дис. канд. юрид. наук. X., 2001.

  11. Шульженко Ф.П., Невмержицький Є. В. Юридична відповідаль­ність за правопорушення у сфері економіки: Навч. посібник. - К.: КНЕУ, 2003. - 171 с.

  12. Хорощак Н.В. Адміністративні стягнення за законодавством України: Монографія. - К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корець-кого НАН України, 2004. - 172 с.

Особливості методів і критерії оцінювання

Форми перевірки знань та вмінь курсантів на семінарських заняттях визначаються викладачем залежно від складності питань, які розглядаються на занятті. До таких видів роботи курсанта належать відповіді на питання, що розглядаються на семінарському або практичному занятті (підготов­ка конспектів, рефератів, розв’язання практичних або проблем­них (ситуаційних) завдань (правових ситуацій), виконання завдань для самостійної підготовки, письмові теоретичні опитування і тес­тові письмові опитування, інтерактивні ігри тощо.

Ідентифікація

Організація і тактика діяльності міліції громадської безпеки

Дисципліна циклу професійної та практичної підготовки (за вибором ВНЗ)

Семестр навчання – 7

Кількість кредитів ECTS – 1,5.

Викладач – Каблов Денис Сергійович - старший викладач кафедри, кандидат юридичних наук.

Форма підсумкового контролю – залік.

Мета модуля: є розуміння сутності й основних положень організації, тактики та діяльності міліції громадської безпеки в звичайних та особливих умовах, а також навичок і вмінь застосування діючого законодавства в галузі боротьби зі злочинністю та адміністративними правопорушеннями.

Завдання модуля: Вивчення дисципліни спрямовується на формування у курсантів знань, вмінь та навичок, які відповідають професійно-кваліфікаційним характеристикам основних посад працівників Міністерства внутрішніх справ України (Наказ МВС України № 301 від 24 березня 2006 р.) та завданням, які ставляться перед міліцією на конкретному етапі розвитку українського суспільства, що передбачає досягнення такого рівня підготовки курсанта, при якому він повинен:

- прищеплення теоретичних знань і практичних навичок щодо основних принципів, правового положення з організації роботи міліції громадської безпеки;

- навчання чіткому розрізненню адміністративно-правових відносин, що складаються і розвиваються, по-перше - у процесі організації практичного вирішення завдань по забезпеченню громадського порядку та громадської безпеки, по-друге - у ході повсякденної безпосередньої охорони громадського порядку і боротьби зі злочинністю силами і засобами ОВС і громадськості;

- вивчення правової характеристики адміністративної діяльності ОВС, що складається з адміністративно-правового регулювання й адміністративно-правових відносин, в які вступають ОВС чи їх правомочні представники;

- прищеплення практичних навичок і вмінь по основних напрямках, діяльності служб і підрозділів міліції по охороні громадського порядку і боротьбі зі злочинністю;

- набуття курсантами внутрішньої потреби точного й неухильного виконання законів, указів, відомчих нормативних актів, актів державного управління, що регулюють питання охорони громадського порядку і визначають внутрішньо організаційну діяльність органів, що забезпечують громадський порядок;

- ознайомлення із сучасним станом, внутрішньою і зовнішньою діяльністю ОВС, їх взаємодією з іншими органами держави, правоохоронними органами, громадськістю в охороні громадського порядку і боротьбі зі злочинністю.

Предмет модуля

Пропонований курс «Організація і тактика діяльності міліції громадської безпеки» – є одним з основних спеціальних юридичних дисциплін, що вивчає закономірності державного управління в сфері боротьби зі злочинністю; організації охорони громадського порядку та забезпечення безпеки суспільства; конституційні основи та поняття громадського порядку; тактику дій окремих підрозділів громадської безпеки з охорони громадського порядку та попередження правопорушень.

Зміст модуля

Тема № 1. Тактика дій працівників служби дільничних інспекторів міліції.

Тема № 2. Тактика дій працівників спеціальних установ міліції.

Тема № 3. Тактика дій спеціального підрозділу міліції особливого призначення «Беркут».

Тема № 4. Тактика дій підрозділів дозвільної системи.

Тема № 5. Тактика дій підрозділів спеціального підрозділу судової міліції «Грифон».

Тема № 6. Спеціальні операції, цільові оперативно-профілактичні операції та комплексні оперативно-профілактичні відпрацювання в діяльності міліції громадської безпеки.

Тема № 7. Особливості планування, документального та графічного оформлення тактичних дій міліції громадської безпеки.

Тема № 8. Тактика міліції громадської безпеки, щодо забезпечення громадського порядку і безпеки під час масових заходів.

Тема № 9. Контроль і нагляд за діяльністю міліції громадської безпеки та оцінювання ефективності її роботи.

В результаті вивчення модуля курсанти повинні знати:

  • поняття, завдання, функції, систему та структуру міліції громадської безпеки.

  • завдання та функції адміністративних та профілактичних служб міліції в системі ОВС.

  • завдання, правову основу та організацію роботи міліції громадської безпеки, ПСМ, чергових частин та спеціальних установ ОВС.

  • тактику здійснення загального та спеціального адміністративного надзору органами внутрішніх справ, організацію діяльності структурними підрозділами ОВС за зверненнями громадян.

  • поняття та класифікації спеціальних операцій.

  • особливості планування в міліції громадської безпеки.

  • підстави та порядок уведення оперативних планів.

  • поняття та види контролю за діяльністю міліції громадської безпеки.

  • тактичні основи діяльності міліції громадської безпеки.

  • тактика здійснення адміністративного нагляду за особами, що звільнилися з місць позбавлення волі.

  • тактика проведення спеціальних операцій за участю міліції громадської безпеки.

Вміти:

  • складати адміністративно-процесуальні та службові документи.

  • організовувати охорону громадського порядку на адміністративній дільниці.

  • проводити індивідуальну профілактику з особами, які схильні до скоєння злочинів й правопорушень.

  • застосовувати криміналістичну техніку, спеціальні засоби та ЕОМ з метою попередження й розкриття злочинів, здійснювати адміністративний нагляд та складати необхідні документи про його встановлення, подовження, припинення і здійснення.

  • проводити дізнання й складати необхідні процесуальні документи.

  • проводити огляд місця події, фіксувати та вилучати речові та інші речові докази за справою.

  • організовувати прийом громадян, розглядати пропозиції, заяви та скарги громадян, фіксувати й використовувати оперативну інформацію. Встановлювати довірчі відносини з різними категоріями громадян.

  • організовувати роботу з позаштатними співробітниками міліції.

  • складати плани роботи, враховувати її результати та готувати аналітичні доповіді про неї.

  • здійснювати взаємодію з галузевими службами ОВС, використовувати досвід праці з кримінальною злочинністю та правопорушеннями інших співробітників та підрозділів органів внутрішніх справ України, ближнього та далекого зарубіжжя.

Складовою самостійної роботи курсантів є письмові відповіді на запропоновані питання, підготовка рефератів, що охоплюють теми дисципліни, виконання домашніх завдань.

Рекомендована література:

  1. Ануфрієв М.І., Венедиктов В.С., Негодченко О.В., Соболєв В.О., Шкарупа В.А., Щербина В.І. Соціологічно – правові аспекти зміцнення службової дисципліни в ОВС України. Навчально методичний посібник. Дніпропетровськ. Наука і освіта, 2000. – 164 с.

  2. Артюх А.Г., Баранов В.А., Бояркин Н.Г. Организация и тактика действий сил и средств органов внутренних дел и внутренних войск МВД России при проведении специальных операций: Пособие. — М.: ВНИИ МВД России, 1996. - 214 с.

  3. Бандурка О.М. Діяльність органів внутрішніх справ у надзвичайних ситуаціях. — Х.: 1993. — 398 с.

  4. Животов В.В. и др. Тактические приемы и способы несения патрульно-постовой службы: Учебное пособие. – Луганск: РИО ЛИВД, 1997.

  5. Забезпечення безпеки учасників кримінального судочинства спеціальними підрозділами судової міліції «Грифон»: Методичні рекомендації, К., ВПЦ при МВС України. – 2005. –54 с.

  6. Комзюк А.Т. Заходи адміністративного примусу в правоохоронній діяльності міліції: Поняття, види та організаційно-правові питання реалізації. — Х.: Вид-во НУВС, 2002. — 335 с.

  7. Лаптій В.А. Основи управління органами внутрішніх справ в особливих умовах. — К.: РВВ МВС України, 1996. — 115 с.

  8. Негодченко О.В. Організаційно-правові засади діяльності органів внутрішніх справ щодо забезпечення прав і свобод людини: Монографія.— Д.: Вид-во Дніпроп. ун-ту, 2003.

  9. Павлов О.В., Нікітенко О.I., Куртов С.М. Тактика дій у спеціальній операції «Хвиля». – Луганськ: РВВ ЛІВС МВС України, 1998.

  10. Пам’ятка працівнику міліції по діях при терористичних проявах. ГУРОС МВС, К., 2001.

  11. Плішкін В.М.Теорія управління органами внутрішніх справ: Підручник.—К., 1999.—С. 456-458.

  12. Філатов С.Д., Малівська Н.М., Тітаренко П.О. Заходи щодо запобігання втрат особового складу під час проведення спеціальних операцій по затриманню озброєних злочинців та дій в екстремальних ситуаціях (ДСК): Методичні рекомендації. – К.: 1997.

Особливості методів і критерії оцінювання

Модульний контроль

Модульний контроль – тести, питання, задачі.

Форма проведення - письмова.

Кількість балів - 20

Підсумковий контроль – екзамен.

Форма проведення - усна.

Кількість балів - 10.

Ідентифікація

Управління в ОВС

Дисципліна циклу професійної та практичної підготовки (за вибором ВНЗ)

Семестр навчання – 5,7

Кількість кредитів ECTS – 2

Викладачі – Костенко Ольга Олександрівна - викладач кафедри, кандидат юридичних наук, Тулінов Валентин Сергійович – викладач кафедри, кандидат юридичних наук, Возний Віктор Іванович - викладач кафедри, Григор`єв Юрій Олександрович - старший викладач кафедри.

Форма підсумкового контролю – залік

Мета модуля: забезпечення засвоєння і закріплення курсантами знань про загальні закономірності розвитку управління в ОВС, системи управління, управлінського процесу, ролі керівника в управлінському процесі, кадрового забезпечення в управлінні, управління матеріально-технічним і військовим забезпеченням, основ управління соціальної роботи, основних принципів наукової організації управління в ОВС, управління підрозділами в ОВС в екстремальних умовах, систему і структуру поліцейських органів зарубіжних країн, міжнародного досвіду роботи ОВС.

Завдання модуля:

  • вивчення історії розвитку теорії управління, закономірностей, принципів, функцій і методів управління, цілей, завдань, функціональної та організаційної структури ОВС, правової основи їх діяльності; змісту управлінського процесу;

  • інформаційного, кадрового, матеріально-технічного і фінансового забезпечення управлінської діяльності ОВС; ролі планування обліку і контролю в управлінському процесі;

  • традиційних методів, прийомів і способів підбору, навчання, розміщення і використання кадрів, значення правового і соціального захисту працівників ОВС, та наукова організація управлінської праці;

  • ролі та місця керівників ОВС, основних стилів управління, вимог до керівного складу ОВС і необхідності гармонійного поєднання в діяльності керівника професійних, ділових, комунікативних і особистих якостей, значення культури мислення і поведінки, соціального здоров’я і вплив цих факторів на ефективність управління;

  • специфіки управління ОВС в особливих умовах;

  • міжнародного співробітництва ОВС з іншими правоохоронними органами зарубіжних країн;

  • історичного досвіду охорони громадського порядку на території України та практики управління поліцейськими системами в зарубіжних країнах.

Предмет модуля: є закономірності, принципи, правила управління такою системою, як міський (районний) орган внутрішніх справ, що забезпечують доцільність її функціональної та організаційної структури, оптимізацію функціонування і розвитку з метою підвищення ефективності впливу даної системи на процеси боротьби зі злочинністю і охорони громадського порядку.

Зв’язок навчальної дисципліни з іншими суміжними дисциплінами: Теорія держави та права, конституційне право, адміністративне право, адміністративна діяльність ОВС, оперативно-розшукова діяльність.

Зміст модуля

Тема № 1. Предмет, завдання та система курсу «Управління в ОВС».

Тема № 2. Історико - правовий огляд виникнення розвитку та управління органами охорони громадського порядку на території України. Характеристика зарубіжних теорій управління.

Тема № 3. Система управління в ОВС.

Тема № 4. Характеристика процесу управління в ОВС.

Тема № 5. Керівник і стиль управління в ОВС.

Тема № 6. Управління кадрами в ОВС.

Тема № 7. Управління матеріально-технічним і військовим забезпеченням в ОВС.

Тема № 8. Управління соціальною роботою в ОВС.

Тема № 9. Наукова організація праці в ОВС.

Тема № 10. Управління в ОВС за особливих (екстремальних) умов.

Тема № 11. Міжнародне співробітництво ОВС у сфері боротьби зі злочинністю та захисту прав і свобод людини.

Тема № 12. Система управління поліцейських органів деяких зарубіжних країн.

В результаті вивчення модуля «Управління в ОВС» курсанти повинні

знати:

  • основні положення теорії управління;

  • історика - правовий огляд виникнення, розвитку та управління органами охорони громадського порядку та території України;

  • систему управління в ОВС України, характеристику процесу управління в ОВС;

  • стилі управління в ОВС, систему управління кадрами в ОВС;

  • зміст управління матеріально-технічним і військовим постачанням та фінансовим забезпеченням ОВС;

  • сутність управління соціальною роботою, наукову організацію праці в ОВС;

  • зміст управління в ОВС за особливих умов;

  • основи міжнародного співробітництва ОВС у сфері боротьби зі злочинністю та захисту прав і свобод людини;

  • систему управління поліцейських країн.

Вміти:

  • на практиці застосовувати основні положення теорії управління;

  • використовувати правові основи управлінської діяльності ОВС;

  • приймати управлінські рішення, планувати та контролювати хід їх виконання;

  • документально оформляти управлінські рішення;

  • використовувати різні стилі управління;

  • готувати атестації, подання, висновок службових розслідувань, накази про стягнення та заохочування та інше;

  • застосовувати правові акти у сфері соціальної роботи в ОВС;

  • раціонально організовувати робочий час, застосовувати оргтехніку;

  • забезпечувати управління ОВС в особливих умовах;

  • готувати формалізовані запити в НЦБ Інтерполу України.

Складовою самостійної роботи курсантів є письмові відповіді на запропоновані питання, підготовка рефератів, що охоплюють теми дисципліни, виконання домашніх завдань.

Рекомендована література:

  1. Ващенко С.В. Діловодство в органах внутрішніх справ: навчальний посібник / С.В. Ващенко, В.Г. Поліщук. – Запоріжжя: ЗЮІ МВС України, 2000. – 90 с.

  2. Головач А.С. Зразки оформлення документів: для підприємств і громадян / А.С. Головач – Донецьк: Сталкер. – 1997. – 349 с.

  3. Діденко А.Н. Сучасне діловодство: [навчальний посібник] / А.Н. Діденко. – [4-е вид.]. – К.: Либідь, 2004. – 384 с.

  4. Документооборот: организация и ведение / Сост. Я. Кавторева. – Харьков: Фактор, 2000. – 129 с.

  5. Доценко О.Л. Історія мови українського справочинства: [посібник] / О.Л. Доценко. – К.: РВЦ НАВС України, 2005. – 142 с.

  6. Загнітко А.П. Українське ділове мовлення: професійне і непрофесійне спілкування. / А.П. Загнітко, І.Г. Данилюк– Донецьк, 2004.

  7. Иеринг Р. Юридическая техника / Р. Иеринг – СПб., 1906. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.russiun-lawyers.ru/art.shtml.

  8. Стенюков М.В. Справочник по делопроизводству. М.: Изд-во ПРИОР, 2000. – 190 с.

Особливості методів і критерії оцінювання

Модульний контроль – тести.

Форма проведення - письмова.

Кількість балів - 30.

Підсумковий модульний контроль – залік.

Форма проведення - усна.

Кількість балів - 10.

Ідентифікація

Адміністративно-правове регулювання міграційних процесів (Міграційне право – заочне відділення)

Дисципліна циклу професійної та практичної підготовки (за вибором ВНЗ)

Семестр навчання – 7

Кількість кредитів ECTS – 1,5.

Викладачі – Василенко Ігор Костянтинович - начальник кафедри, кандидат юридичних наук, Кременовська Ірина Володимирівна - старший викладач кафедри, Тулінов Валентин Сергійович – викладач кафедри, кандидат юридичних наук.

Форма підсумкового контролю – залік.

Мета модуля:

- забезпечити відповідно сучасним вимогам знання курсантів про загальні закономірності досягнень вітчизняних та зарубіжних досліджень і правореалізації міграційного законодавства в Україні;

- системно розглянути теоретичні засади формування і розвитку міграційного права України та його інститутів;

- забезпечення засвоєння курсантами знань про загальні закономірності розвитку теорії міграційного права, вивчення законодавства у сфері регулювання міграційних процесів, особливостей застосування норм права у діяльності органів публічної адміністрації, що здійснюють свої повноваження у сфері міграційних процесів;

- поглиблення науково-теоретичних знань з найбільш важливих положень курсу, кращого засвоєння сутності основних категорій курсу, якісних змін, що відбуваються у сфері формування та функціонування органів публічної адміністрації у сфері міграційних процесів на сучасному етапі;

- прищеплення комплексу практичних умінь і навичок, необхідних для формування високої професійної майстерності юриста-правоохоронця.

Завдання модуля:

- засвоєння курсантами теоретичних основ адміністративно-правового регулювання міграційних процесів в Україні як однієї з профільних дисциплін, що вивчаються в навчальних закладах системи МВС України;

- формування системи знань про походження, зміст і основні напрями державної міграційної політики України на сучасному етапі;

- опрацювання системи чинних нормативно-правових актів у галузі регулювання міграційних правовідносин з метою правильного їх застосування у практичній діяльності;

- осмислення широкого спектру врегульованих нормами міграційного законодавства суспільних відносин, що складаються у сфері здійснення виконавчо-владних повноважень відповідними органами публічної адміністрації та правоохоронними органами;

- формування системи знань і умінь щодо розуміння адміністративно-правового регулювання міграційних процесів та практичного застосування норм, що встановлюють відповідальність за вчинення адміністративних правопорушень у цій сфері;

- розкриття питань, пов’язаних із застосуванням норм адміністративно-деліктного права за порушення міграційного законодавства;

- вивчення основних видів адміністративно-процесуальних проваджень у справах про правопорушення, пов’язані з міграційними процесами, суб’єктів та особливостей їх здійснення;

- закріплення основних навичок зі здійснення адміністративних проваджень із застосування адміністративно-примусових заходів і заходів адміністративного стягнення за правопорушення у сфері міграційних процесів.

Предмет модуля є виконавчо-розпорядча діяльність органів державного управління в галузі міграції, врегульована міграційним законодавством, яке спрямоване на захист суспільних відносин у сфері міграційної політики України з метою захисту прав та свобод громадян і характеризується застосуванням адміністративних стягнень до осіб-порушників норм міграційного законодавства.

Зв’язок навчальної дисципліни з іншими суміжними дисциплінами: Теорія держави та права, конституційне право, адміністративне право, адміністративна діяльність ОВС, оперативно-розшукова діяльність.

Зміст модуля

Модуль № 1

Тема № 1. Правові засади регулювання міграційних процесів в Україні.

Тема № 2. Підстави та порядок перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства.

Тема № 3. Система, структура і повноваження державних органів у сфері регулювання міграційних процесів в Україні.

Модуль № 2

Тема № 4. Адміністративна відповідальність за правопорушення у сфері міграційних процесів.

Тема № 5. Провадження у справах про правопорушення у сфері міграційних процесів.

Тема № 6. Провадження із застосування адміністративно-примусових заходів і заходів адміністративного стягнення за правопорушення у сфері міграційних процесів.

В результаті вивчення навчальної дисципліни «Адміністративно-правове регулювання міграційних процесів» курсанти повинні знати:

- основи міграційного законодавства України та основні положення міжнародних нормативно-правових актів у сфері регулювання міграційних процесів;

- поняття, сутність, види міграцій і особливості правовідносин, врегульованих нормами міграційного законодавства;

- особливості правового статусу громадян України, іноземців, осіб без громадянства і біженців у міграційних правовідносинах;

- правові підстави перебування в Україні іноземців, осіб без громадянства і біженців;

- систему, структуру і повноваження державних органів у сфері регулювання міграційних процесів в Україні;

- основні засади взаємодії та координації діяльності органів виконавчої влади, військових формувань і правоохоронних органів у боротьбі з нелегальною міграцією;

- загальні особливості інституту юридичної відповідальності за порушення міграційного законодавства;

- види складів адміністративних правопорушень у сфері міграційних процесів;

- сутність, нормативні основи, фактичні підстави та процедури (провадження) у справах про правопорушення у сфері міграційних процесів;

- особливості юридичної відповідальності за порушення міграційного законодавства окремих категорій суб’єктів;

- порядок і стадії адміністративних проваджень у справах про порушення міграційного законодавства;

- сутність і види заходів адміністративного примусу та заходів адміністративного стягнення, що застосовуються за порушення міграційного законодавства;

- підстави і порядок застосування адміністративно-примусових заходів і заходів адміністративного законодавства за правопорушення у галузі міграції.

Вміти:

- застосовувати положення законодавства України про адміністративні правопорушення, положень кримінального та інших галузей законодавства України в конкретних правових ситуаціях;

- правильно кваліфікувати дії осіб, притягнутих до юридичної відповідальності за порушення міграційного законодавства;

- давати правильну кваліфікацію конкретних правопорушень у галузі міграції;

- чітко орієнтуватися в чинному законодавстві, відмежовувати адміністративні проступки від кримінальних злочинів та інших порушень норм права;

  • правильно визначати склад адміністративних проступків, що порушують норми міграційного законодавства та встановлювати підвідомчість справ;

  • орієнтуватися в системі та структурі законодавства, що регулює відносини у сфері застосування державного, в тому числі адміністративного, примусу до окремих категорії суб’єктів адміністративних правопорушень у галузі міграції;

  • здійснювати провадження в адміністративних справах про правопорушення у сфері міграційних процесів;

  • правильно застосовувати адміністративні стягнення;

  • складати відповідні адміністративно-процесуальні документи;

  • приймати правильне рішення щодо застосування в кожній конкретній ситуації норм адміністративного законодавства та заходів адміністративного впливу, виходячи з вимог чинного законодавства;

- забезпечувати конституційні права та свободи громадян, іноземців і осіб без громадянства.

Рекомендована література:

  1. Афанасьєв К.К., Беницький О.М. Адміністративно-правове регулювання міграційних процесів: навч. - метод. матеріали до спецкурсу для слухачів ФЗДН (спец. 7.060102 «Правоохоронна діяльність»; термін навч. 2,8р.) / Луганський держ. ун-т внутрішніх справ. Кафедра адміністративного права та адміністративної діяльності. – Луганськ: РВВ ЛДУВС, 2007. – 27 с.

  2. Василенко І.К. Протидія незаконній міграції населення з країн Азії до Європи територією України (організаційно-правовий аспект): монографія. – Донецьк: ВОНР ДЮІ ЛДУВС, 2008. – 172 с.

  3. Василенко І.К. Протидія незаконній міграції населення країн Азії в Європу через територію України (організаційно-правовий аспект): дис. канд. юрид. наук: 12.00.07 / Донецький юридичний ін-т Луганського держ. ун-ту внутрішніх справ. – Донецьк, 2006. – 229 арк.

  4. Колпаков В.К., Кузьменко О.В. Нелегальна міграція: генезис і механізм протидії / Національна академія внутрішніх справ України. – К.; Д.: Наука і освіта, 2002. – 372 с.

  5. Малиновська О.А. Мігранти, міграція та Українська держава: аналіз управління зовнішніми міграціями / Національна академія держ. управління при Президентові України. – К.: Видавництво НАДУ, 2004. – 235 с.

  6. Міграційні процеси в Україні: сучасний стан і перспективи: монографія / НАН України; Інститут демографії та соціальних досліджень; Міжнародна організація міграцій / Олексій Володимирович Позняк (наук. ред.). – Умань: СПД Сочінський, 2007. – 276 с.

  7. Міграція: проблеми та шляхи їх вирішення: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції (Донецьк, 18-19 травня 2007 року). – Донецьк: Донецький юридичний інститут ЛДУВС ім. Е.О. Дідоренка, 2008. – 404 с.

  8. Нелегальна міграція та торгівля жінками у міжнародно-правовому контексті: У 2 кн.: Наук.-практ. та док.-джерельний комплекс / Інститут держави і права ім. В.М.Корецького НАН України; Київський ун-т права; Національна академія внутрішніх справ України / Ю. С. Шемшученко (заг.ред.) – К., 2001. – 511 с.

  9. Ніколайчук М.В. Механізм регулювання міграційних процесів сільського населення: дис... канд. екон. наук: 08.09.01 / Хмельницький національний ун-т. – Хмельницький, 2005. – 249 арк.

  10. Павлюк М.В. Міграційні процеси: навч.-метод. комплекс / Чернівецький національний ун-т ім. Юрія Федьковича. – Чернівці: Рута, 2008. – 39 с.

  11. Топчій А.О. Нелегальна трудова міграція та торгівля людьми. Висвітлення проблеми у ЗМІ: посіб. для журналістів. – К.: К.І. С., 2008. – 99 c.

  12. Українська трудова міграція до країн Європейського Союзу у дзеркалі соціології / Наталія Пархоменко (ред.), Наталія Пархоменко (пер. з пол.), Андрій Стародуб (ред.). – К., 2005. – 128 с.

  13. Черніков О. Правові основи регулювання міграційних процесів (міжнародний досвід та українська політика): Навч. посіб. / Державна митна служба України; Академія митної служби України. – Д., 2001. – 52 с.

  14. Чехович С.Б. Правове регулювання міграційних процесів в Україні: дис... канд. юрид. наук: 12.00.02 / Інститут законодавства Верховної Ради України. – К., 1998. – 231 арк.

Особливості методів і критерії оцінювання

Форми перевірки знань та вмінь курсантів на семінарських заняттях визначаються викладачем залежно від складності питань, які розглядаються на занятті. До основних видів роботи курсанта належать відповіді на питання, що розглядаються на семінарському або практичному занятті (підготов­ка конспектів, рефератів, розв’язання практичних або проблем­них (ситуаційних) завдань (правових ситуацій), виконання завдань для самостійної підготовки, письмові теоретичні опитування і тес­тові письмові опитування, інтерактивні ігри тощо.

Ідентифікація

Адміністративна діяльність ОВС

Дисципліна циклу професійної та практичної підготовки (за вибором ВНЗ)

Семестр навчання – 5,6,7

Кількість кредитів ECTS – 9

Викладачі – Каблов Денис Сергійович - старший викладач кафедри, кандидат юридичних наук, Тулінов Валентин Сергійович - викладач кафедри, кандидат юридичних наук, Алімов Роман Святославович - заступник начальника кафедри, кандидат юридичних наук, доцент, Мердова Ольга Миколаївна - викладач кафедри, кандидат юридичних наук, Ніколаєв Олександр Анатолійович - викладач кафедри.

Форма підсумкового контролю – екзамен (5,7 семестр)

Мета модуля: забезпечити курсантам відповідні сучасним вимогам теоретичні знання і практичні уміння в області адміністративної діяльності ОВС. Навчальна дисципліна «Адміністративна діяльність ОВС» належить до числа нормативних з циклу спеціальних, прикладних, професійно-орієнтованих навчальних дисциплін. є складовою частиною професійних знань і умінь фахівця зі спеціальності «Правоохоронна діяльність».

Завдання модуля:

  • надання курсантам теоретичних знань і практичних навичок про основні принципи, правове положення, тактику й методику адміністративної діяльності органів внутрішніх справ;

  • прищеплення курсантам вмінь щодо чіткого розрізнення адміністративних відносин, які складаються, по-перше в діяльності ОВС в процесі організації практичного вирішення завдань щодо забезпечення громадського порядку та громадської безпеки; по-друге, у ході повсякденної безпосередньої охорони громадського порядку й боротьби зі злочинністю, діяльністю сил і засобів органів внутрішніх справ, а також громадськості у цьому напрямі;

  • забезпечити знання курсантами правової характеристики адміністративної діяльності ОВС, що складається з адміністративно-правових відносин, в які вступають ОВС або їх уповноважені представники при виконанні покладених на них законодавством завдань щодо охорони громадського порядку та громадської безпеки, боротьби зі злочинністю запобігання злочинам і правопорушенням тощо;

  • надання слухачам практичних навичок й умінь з основних напрямів адміністративної діяльності ОВС, діяльності служб та підрозділів міліції, адміністративно-юрисдикційної діяльності органів внутрішніх справ;

  • набуття курсантами внутрішньої потреби точного й неухильного виконання законів України, указів Президента України, розпоряджень Кабінету Міністрів України, відомчих нормативних актів, актів державного управління, що регулюють адміністративну діяльність ОВС щодо забезпечення та охорони громадського порядку, боротьби зі злочинністю, а також визначають внутрішньо-організаційну структуру служб та підрозділів ОВС, що забезпечують громадський порядок і громадську безпеку;

  • ознайомити курсантів з сучасним станом адміністративної діяльності органів внутрішніх справ, та взаємодією з іншими органами держави, правоохоронними органами і громадськістю при охороні громадського порядку й боротьбі зі злочинністю.

Предмет модуля:

«Адміністративна діяльність ОВС» – це заснована на законах і інших нормативних актах виконавчо-розпорядницька діяльність їх підрозділів з організації та практичному здійсненню охорони громадського порядку і громадської безпеки, боротьби зі злочинністю, забезпеченню паспортної системи, підтримання режиму перебування в Україні іноземних громадян та осіб без громадянства тощо.

Зв’язки з модулями інших дисциплін. Дисципліна «Адміністративна діяльність ОВС» базується на положеннях Конституції України, теорії держави і права, конституційного та адміністративного права і тісно пов`язана з кримінальним, кримінально-процесуальним, цивільним, сімейним, фінансовим, трудовим правом, курсом «Оперативно-розшукова діяльність органів внутрішніх справ» та іншими юридичними дисциплінами.

Зміст модуля

Модуль № 1

Тема 1. Штаб як суб`єкт управління органами внутрішніх справ.

Тема 2. Організація роботи міських, районних ОВС.

Тема 3. Служба дільничних інспекторів міліції.

Тема 4. Організація роботи спецпідрозділу «Грифон».

Тема 5. Організація роботи спецпідрозділів «Титан», «Беркут», «Сокіл».

Тема 6. Державна служба охорони.

Тема 7. Паспортна система та її реєстраційні функції (відділ с питань міграції і реєстрації фізичних осіб).

Тема 8. Діяльність ОВС у здійсненні дозвільної системи.

Тема 9. Взаємодія ОВС з громадськістю при охороні громадського порядку.

Модуль № 2

Тема № 1. Охорона громадського порядку та громадської безпеки в умовах стихійного лиха епідемій, епізоотій, великих катастроф та аварій.

Тема № 2. Охорона громадського порядку та громадської безпеки під час проведення масових заходів.

Тема № 3. Діяльність ОВС щодо попередження та припинення групових порушень громадського порядку та масових заворушень.

Тема № 4. Організація діяльності ОВС по боротьбі з порушеннями антиалкогольного законодавства.

Тема № 5. Адміністративно – правова боротьба ОВС з правопорушеннями у сфері сімейно – побутових відносин.

Тема № 6. Здійснення адміністративного нагляду за особами звільненими з місць позбавлення волі.

Тема № 7. Діяльність ОВС по попередженню правопорушень серед неповнолітніх (дітей).

Тема № 8. Діяльність ОВС по забезпеченню виконання правил перебування в Україні і транзитного проїзду через її територію іноземців.

Тема № 9. Діяльність поліції західних держав.

В результаті вивчення модуля курсанти повинні знати:

- завдання, правове положення, систему ОВС, принципи та основні напрями діяльності міліції;

- завдання та функції адміністративних і профілактичних служб міліції в системі ОВС;

- завдання, правову основу та організацію патрульної служби міліції, чергових частин, структурних підрозділів та спеціальних установ ОВС;

- організацію роботи дільничного інспектора міліції на адміністративній ділянці, його правове положення, форми та методи вивчення соціальної структури населення, що мешкає на території дільниці;

- джерела і методи /у т.ч. таємні/ отримання інформації про правопорушення, підвідомчі міліції та порядок провадження у справах про адміністративні правопорушення;

- суб’єкти адміністративних правопорушень та види юридичної відповідальності;

- заходи адміністративного примусу, які застосовують працівники міліції;

- організацію роботи з позаштатними дільничними інспекторами міліції, форми і методи організації боротьби з пияцтвом, алкоголізмом, наркоманією, проституцією, з профілактики СНІДу у відповідності з вимогами нормативних актів МВС України з цих питань;

- методи забезпечення роботи структурних підрозділів Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС України, а також дотримання правил перебування та пересування іноземних громадян і осіб без громадянства територією України;

- основні напрями роботи підрозділів та служб міліції громадської безпеки з попередження порушень правил і норм охорони навколишнього середовища, форми та методи охорони громадського порядку і безпеки під час проведення масових заходів, профілактичні заходи щодо попередження групових порушень громадського порядку та масових безладів, дії особового складу РВ за планом «Хвиля»;

- дії за Типовим планом пошукових заходів, спрямованих на затримання злочинця (злочинців) на вулицях та в інших громадських місцях (умовна назва «Спіраль»);

- порядок здійснення адміністративного нагляду за особами, що звільнилися з місць позбавлення волі;

- організацію профілактики правопорушень серед неповнолітніх;

- основи профілактичного впливу на осіб, які скоюють правопорушення;

- основи оперативно-розшукової діяльності органів внутрішніх справ;

- основні положення тактики попередження й розкриття злочинів, розшуку злочинців, що втекли з місця злочину та осіб зниклих безвісті.

Вміти:

- складати адміністративно-процесуальні та службові документи;

- організовувати охорону громадського порядку на адміністративній дільниці;

- проводити індивідуальну профілактику з особами, які схильні до скоєння злочинів та правопорушень;

- застосовувати криміналістичну техніку, спеціальні засоби та ЕОМ з метою попередження й розкриття злочинів, здійснювати адміністративний нагляд та складати необхідні документи про його встановлення, подовження та припинення;

- забезпечувати контроль за функціонуванням об’єктів дозвільної системи у відповідності з вимогами нормативних актів МВС України, що регламентують цю роботу;

- проводити дізнання й складати необхідні процесуальні документи;

- проводити огляд місця події, фіксувати та вилучати речові та інші речові докази за справою;

- дактилокопіювати осіб, які підозрюються в скоєнні злочинів або скоїли правопорушення;

- організовувати прийом громадян, розглядати пропозиції, заяви та скарги громадян, фіксувати й використовувати оперативну інформацію;

- встановлювати довірчі відносини з різними категоріями громадян;

- організовувати роботу з позаштатними працівниками міліції;

- вести профілактичну роботу та боротьбу з проституцією, алкоголізмом, наркоманією, пияцтвом, попереджувати поширення захворювання на СНІД;

- складати плани роботи, враховувати її результати та готувати аналітичні доповіді про хід її виконання;

- здійснювати загально-профілактичні заходи з використанням можливостей засобів масової інформації;

- здійснювати взаємодію з галузевими службами ОВС, використовувати досвід боротьби з кримінальною злочинністю та правопорушеннями інших працівників та підрозділів органів внутрішніх справ України, а також ближнього й далекого зарубіжжя.

Рекомендована література:

  1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України.1996 № 30. ст. 141.

  2. Кодекс України про адміністративні правопорушення // Відомості Верховної Ради УРСР. 1984. Додаток до № 52 ст.1122 (із наступними змінами та доповненнями).

  3. Закон України «Про міліцію» // Відомості Верховної Ради УРСР. 1991 № 4 ст. 20 (із змінами і доповненнями).

  4. Закон України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» //Відомості Верховної Ради України 1994 № 52 ст. 445 (із змінами, внесеними згідно Законами від 15.02.1995, від 21.06.2001).

  5. Закон України «Про звернення громадян» // Відомості Верховної Ради України 1996 № 256.

  6. Положення про державну автомобільну інспекцію Міністерства внутрішніх справ: затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.1997 № 341 //Офіційний вісник України 1997 № 16 ст. 52.

  7. Державна програма забезпечення безпеки дорожнього руху та екологічної безпеки транспортних засобів: затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.1998 // Урядовий кур’єр 1998 від 20 квітня.

  8. Про порядок класифікації надзвичайних ситуацій: Постанова Кабінету Міністрів України №1099 від 15.06.1998. // Офіційний вісник України 1998 № 28 ст.1062.

  9. Правила державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів всіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок: затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.1998 № 1388 // Урядовий кур’єр 1998 17 вересня.

  10. Указ Президента України № 143 від 18.02.2002 «Про заходи щодо подальшого зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян».

  11. Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» № 1382 від 11.12.2003

  12. Постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 № 380 «Про внесення змін до Правил оформлення і видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини. їх тимчасового затримання та вилучення».

Особливості методів і критерії оцінювання

Модульний контроль – тести та задачі.

Форма проведення - письмова.

Кількість балів - 20

Форми перевірки знань та вмінь курсантів на семінарських і практичних заняттях визначаються викладачем залежно від складності питань, які розглядаються на занятті. До таких видів роботи курсанта належать відповіді на питання, що розглядаються на семінарському або практичному занятті (підготовка конспектів, рефератів, розв’язання практичних або проблемних (ситуаційних) завдань (правових ситуацій), виконання завдань для самостійної підготовки, письмові теоретичні опитування і тестові письмові опитування, інтерактивні ігри тощо.

Ідентифікація

Адміністративний процес

Дисципліна циклу професійної та практичної підготовки (за вибором ВНЗ)

Семестр навчання – 5

Кількість кредитів ECTS –2

Викладачі – Каблов Денис Сергійович - старший викладач кафедри, кандидат юридичних наук, Тулінов Валентин Сергійович – викладач кафедри, кандидат юридичних наук.

Форма підсумкового контролю – залік.

Мета модуля: забезпечення засвоєння курсантами знань про загальні закономірності розвитку теорії адміністративного процесу як органічної складової загальної частини навчальної дисципліни «Адміністративне право», основних принципів адміністративного процесу, його суб’єктів та окремих видів адміністративно-процесуальних проваджень, вивчення нової доктрини адміністративного процесу, положень чинного законодавства в адміністративно-процесуальній сфері, поглиблення теоретичних знань з найбільш важливих положень курсу, кращого засвоєння сутності основних категорій адміністративного процесу та основних засад діяльності суб’єктів здійснення адміністративно-процесуальної діяльності на сучасному етапі, прищеплення комплексу практичних знань і навичок, необхідних для формування належного професійного рівня курсантів та майбутніх правоохоронців.

Завдання модуля:

- засвоєння курсантами теоретичних основ адміністративного процесу як складової адміністративного права України та однієї з профільних дисциплін, що вивчаються в навчальних закладах системи МВС України;

- опанування понятійно-категоріального апарату теорії адміністративного процесу, його форм і методів;

- осмислення широкого спектру врегульованих адміністративно-процесуальним законодавством суспільних відносин, що складаються у сфері здійснення виконавчо-владних повноважень відповідними державними органами та виконавчими органами місцевого самоврядування;

- вивчення основних видів адміністративно-процесуальних проваджень, організаційних і правових засад, суб’єктів та особливостей їх здійснення.

Предмет модуля становить комплекс врегульованих нормами адміністративно-процесуального права суспільних відносин, що складаються у сфері діяльності законодавчо визначених суб’єктів владних повноважень та охоплюють широкий комплекс окремих видів проваджень.

Зв’язки з модулями інших дисциплін: виявляється, насамперед, у тому, що адміністративний процес є органічною складовою іншої навчальної дисципліни – адміністративного права, яке, у свою чергу, тісно пов’язане з конституційним правом, теорією та історією держави і права, державним правом зарубіжних країн тощо. Навчальна дисципліна «Адміністративний процес» найбільш тісно пов’язана з такими галузями права, як кримінальне, кримінально-процесуальне, цивільне, цивільно-процесуальне, трудове та деякі інші. Крім того, адміністративний процес як навчальна дисципліна має базове методологічне значення для вивчення інших суміжних дисциплін, зокрема «Адміністративної відповідальності», «Фінансового права», «Управління в ОВС» та інших, які викладаються у вищих навчальних закладах системи МВС України.

Зміст модуля

Модуль № 1

Тема № 1. Поняття й особливості адміністративного процесу.

Тема № 2. Суб’єкти адміністративного процесу.

Тема № 3. Характеристика окремих видів адміністративних проваджень.

Тема № 4. Провадження за зверненнями громадян.

Модуль № 2

Тема № 5. Провадження із застосування адміністративно-попереджувальних заходів і заходів адміністративного припинення.

Тема № 6. Підстави і порядок складання протоколів про адміністративні правопорушення.

Тема № 7. Розгляд справ про адміністративні правопорушення.

Тема № 8. Виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення.

В результаті вивчення модуля «Адміністративний процес» курсанти повинні знати:

  • сутність адміністративного процесу, його зв’язок з адміністративним правом і державним управлінням;

  • зміст адміністративно-процесуального законодавства;

  • поняття та принципи адміністративного процесу, його структуру, зміст адміністративних проваджень, процедур, етапів і процесуальних дій;

  • поняття законності в адміністративно-процесуальній діяльності та способи її забезпечення;

  • систему і структуру процесуальної частини чинного законодавства України про адміністративні правопорушення;

  • систему та правовий статус органів адміністративної юрисдикції;

  • адміністративно-юрисдикційні повноваження органів внутрішніх справ та інших органів (посадових осіб) адміністративної юрисдикції;

  • види, зміст та загальні правила накладення адміністративних стягнень;

  • порядок здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення та заходів його забезпечення;

  • порядок здійснення дисциплінарного провадження та заходи його забезпечення;

  • порядок здійснення проваджень із відпрацювання й ухвалення актів управління;

  • порядок здійснення контрольно-наглядових та реєстраційних проваджень;

  • порядок здійснення проваджень за зверненнями громадян.

Вміти:

  • правильно застосовувати адміністративно-процесуальні норми до конкретних суспільних відносин;

  • розробляти проекти нормативних актів та процесуальних документів;

  • правильно кваліфікувати дії осіб, притягнутих до адміністративної відповідальності;

  • вірно орієнтуватися в чинному законодавстві, відмежовувати адміністративні проступки від кримінального злочину та дисциплінарного проступку, давати вірну юридичну кваліфікацію діям правопорушника;

  • вірно визначати склад адміністративних проступків та встановлювати підвідомчість справ;

  • орієнтуватися в системі та структурі законодавства, що регулює відносини у сфері застосування державного, в тому числі адміністративного, примусу;

  • здійснювати функції по забезпеченню законності в державному управлінні при розгляді адміністративних справ;

  • здійснювати провадження в адміністративних справах;

  • правильно застосовувати адміністративні стягнення;

  • складати відповідні адміністративно-процесуальні документи;

  • приймати вірне рішення щодо застосування в кожній конкретній ситуації норм адміністративного законодавства та заходів адміністративного впливу, виходячи з чинного законодавства;

  • здійснювати роботу з пропозиціями, заявами та скаргами громадян;

  • здійснювати дисциплінарне провадження;

  • складати рапорти, протоколи, акти, подання, приписи, постанови у справі та інші процесуальні документи, вести службову документацію;

  • забезпечувати конституційні права та свободи громадян.

Складова самостійна робота з курсу «Адміністративний процес» включає такі види, як складання конспектів і тез, схематичне зображення тексту, підготовка рефератів, тематичних кросвордів і аналітичних довідок, відеороликів, слайдів і презентацій. Всі наведені види роботи курсантів наведено у завданнях для самостійної підготовки до кожної теми. Завдання для самостійної підготовки мають виконуватися курсантами в окремому зошиті, ведення якого, своєю чергою, є основною умовою для отримання курсантом оцінки за самостійну підготовку.

Рекомендована література:

  1. Адміністративна відповідальність в Україні: Навч. посіб. / За ред. А.Т. Комзюка. – X., 1998. – 128 с.

  2. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У 2 т.: Т. 1: Загальна частина / Ред. колегія: В.Б. Авер’янов (голова) та ін. – К.: Юрид. думка, 2005. – 624 с.

  3. Бандурка А.М. Тищенко Н.М. Адміністративний процес: Підручник для вищ. навч. закл. – К.: Літера ЛТД, 2002. – 288 с.

  4. Бандурка О. М. Адміністративна діяльність. Частина особлива. – Харків, 2000.

  5. Бандурка О. М., Тищенко М. М. Адміністративний процес: Підручник для вищих навч. закл. –. К.: Літера ЛТД, 2001. – 336 с.

  6. Виконавча влада і адміністративне право / За заг. ред. В.Б. Авер’янова. – К.: Ін Юре, 2002. – 668 с.

  7. Державне управління: проблеми адміністративно-правової теорії та практики / За заг. ред. В.Б. Авер’янова. – К.: Факт, 2003. – 384 с.

  8. Калаянов Д.П. Адміністративні проступки, підвідомчі міліції: кваліфікація, доказування, особливості провадження: Навчальний посібник. – Одеса: ОЮІ ХНУВС, 2007. – 203 с.

Особливості методів і критерії оцінювання

Форми перевірки знань та вмінь курсантів на семінарських і практичних заняттях визначаються викладачем залежно від складності питань, які розглядаються на занятті. До таких видів роботи курсанта належать відповіді на питання, що розглядаються на семінарському або практичному занятті (підготов­ка конспектів, рефератів, розв’язання практичних або проблем­них (ситуаційних) завдань (правових ситуацій), виконання завдань для самостійної підготовки, письмові теоретичні опитування і тес­тові письмові опитування, інтерактивні ігри тощо.

Ідентифікація

Організація охорони громадського порядку

Дисципліна циклу професійної та практичної підготовки (за вибором ВНЗ)

Семестр навчання – 7

Кількість кредитів ECTS – 6

Викладачі – Каблов Денис Сергійович - старший викладач кафедри, кандидат юридичних наук, Ніколаєв Олександр Анатолійович - викладач кафедри, Кліменко Віктор Миколайович - викладач кафедри.

Форма підсумкового контролю – залік.

Мета модуля: «Організація охорони громадського наряду: розрахована для курсантів вищого навчального закладу по спеціальності 7060102» Правоохоронна діяльність.

Спецкурс «Організація охорони громадського порядку» базується на положеннях діючого законодавства України, та відомчих нормативних актів. Організація відповідних заходів з боку ОВС по належному забезпеченню прав та свобод громадян. Забезпечення правопорядку та громадської безпеки.

Завдання модуля:

- прищеплення курсантам глибоких знань та вмінь щодо охорони громадського порядку;

- навчити курсантів належному застосуванню діючих нормативних актів при охороні правопорядку;

- ознайомлення із існуючими силами та засобами в системі ОВС;

- ознайомлення курсантів з помилками, які допускаються при охороні громадського порядку.

Предмет модуля:

«Організація охорони громадського порядку» – це заснована на законах і інших нормативних актах виконавчо-розпорядницька діяльність їх підрозділів з організації та практичному здійсненню охорони громадського порядку і громадської безпеки.

Зв’язки з модулями інших дисциплін: спецкурс «Організація охорони громадського порядку» базується на положеннях Конституції України, теорії держави і права, конституційного та адміністративного права і тісно пов`язана з кримінальним, кримінально-процесуальним, курсом «Оперативно-розшукова діяльність органів внутрішніх справ» та іншими юридичними дисциплінами.

Зміст модуля

Тема № 1. Предмет та система курсу «ООГП».

Тема № 2. Учасники охорони громадського порядку.

Тема № 3. Заходи особистої безпеки при охороні громадського порядку.

Тема № 4. Актуальні проблеми охорони громадського порядку при проведенні масових заходів.

Тема № 5. Мета та завдання ОВС по охороні громадського порядку при введені надзвичайного стану.

Тема № 6.Зміст та форми охорони громадського порядку громадянами та іншими громадськими формуваннями.

Тема № 7. Особливості охорони громадського порядку на транспорті.

Тема № 8. Сили та засоби по забезпеченню охорони громадського порядку.

Тема № 9. Взаємодія ОВС з громадськістю при охороні громадського порядку.

Тема № 10 Адміністративно-правовий механізм забезпечення громадського порядку державними органами.

Тема № 11. Взаємодія ОВС з іншими військовими формуваннями по забезпеченню громадського порядку та громадської безпеки.

Тема № 12. Охорона громадського порядку в деяких зарубіжних країнах.

В результаті вивчення модуля курсанти повинні знати:

- систему організації громадського порядку;

- сучасні особливості та організаційні заходи в ОВС по забезпеченню прав і свобод громадян;

- порядок підготовки особового складу по охороні правопорядку;

- нормативну базу, що забезпечує громадський порядок і громадську безпеку;

- порядок роботи адміністративних служб з іншими підрозділами по забезпеченню правопорядку.

Вміти:

- застосовувати в практичній діяльності нормативну базу по охороні громадського порядку;

- проводити невідкладні заходи по забезпеченню прав та свобод громадян.

Складова самостійна робота передбачає підготовку письмових відповідей на питання для самостійної роботи, виконання домашнього завдання (для отримання найвищої кількості балів).

Рекомендована література:

  1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. 1996 № 30. ст. 141. Кодекс України про адміністративні правопорушення // Відомості Верховної Ради УРСР. 1984. Додаток до № 52 ст. 1122 (із наступними змінами та доповненнями).

  2. Закон України «Про міліцію» // Відомості Верховної Ради УРСР. 1991 № 4 ст. 20 (із змінами і доповненнями).

  3. Закон України «Про правовий режим надзвичайного стану» // Офіційний вісник України 2000 № 15 ст. 588.

  4. Про затвердження Положення про порядок застосування вогнепальної зброї: Постанова Кабінету Міністрів України № 575 від 12.10.1992.

  5. Положення про службу безпеки дорожнього руху міністерств, інших центральних органів державної виконавчої влади, підприємств, їх об’єднань, закладів і установ: затверджене Постановою кабінету Міністрів України від 05.04.1994 № 227.

  6. Про порядок класифікації надзвичайних ситуацій: Постанова Кабінету Міністрів України № 1099 від 15.06.1998. // Офіційний вісник України 1998 № 28 ст. 1062.

  7. Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державну таємницю» № 1079 від 21.09.1999.

  8. Закон України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» від 22.06.2000 // Офіційний вісник України № 30. – 2000.

  9. Положення про Міністерство внутрішніх справ України: Указ Президента України про Положення про Міністерство МВС України № 1138/2000 від 17.10.2000.

  10. Указ Президента України № 143 від 18.02.2002 «Про заходи щодо подальшого зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян».

  11. Указ Президента України № 700/2002 від 13.08.2002 «Про додаткові заходи щодо забезпечення реалізації громадянами Конституційного права на звернення».

  12. Розпорядження Президента України № 53рп від 26.03.2002 «Про заходи щодо зміцнення дисципліни працівників та вдосконалення кадрової роботи у правоохоронних органах».

  13. Указ Президента України № 143 від 22.10.2001 «Про утворення місцевої міліції».

  14. Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» № 1382 від 11.12.2003

Особливості методів і критерії оцінювання

Форми перевірки знань та вмінь курсантів на семінарських і практичних заняттях визначаються викладачем залежно від складності питань, які розглядаються на занятті. До таких видів роботи курсанта належать відповіді на питання, що розглядаються на семінарському або практичному занятті (підготовка конспектів, рефератів, розв’язання практичних або проблемних (ситуаційних) завдань (правових ситуацій), виконання завдань для самостійної підготовки, письмові теоретичні опитування і тестові письмові опитування, інтерактивні ігри тощо.

Ідентифікація

Організація служби дільничних інспекторів міліції + Зв'язок з

громадськістю

Дисципліна циклу професійної та практичної підготовки (за вибором ВНЗ)

Семестр навчання – 7

Кількість кредитів ECTS – 2

Викладач – Мердова Ольга Миколаївна - викладач кафедри, кандидат юридичних наук.

Форма підсумкового контролю – залік.

Мета модуля:

    • освітню (навчальну) – сприяти становленню сучасного всебічно-розвинутого висококваліфікованого дільничного інспектора міліції, здатного на достатньому рівні репрезентувати органи внутрішніх справ у відносинах з іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та громадянами, формувати та розвивати правові знання курсантів, уміння аналізувати нормативно-правові акти та інші документи; виробляти навички самостійного аналізу адміністративно-правових явищ, умінь застосовувати отримані знання при оцінці конкретної ситуації; виробляти установку на необхідність постійного оволодіння професійними вміннями та навичками;

    • виховну – формувати ціннісні орієнтири курсантів відповідно до ідеалів гуманізму, демократії, соціальної справедливості, поваги до особистості; виховувати активну громадянську позицію; сприяти усвідомленню ролі та значення юридичної діяльності в розбудові та зміцненні української держави; формувати в майбутніх працівників міліції високий рівень правової свідомості та правової культури, професійних та особистісних якостей.

Завдання модуля: формування у курсантів знань, вмінь та навичок, які відповідають професійно-кваліфікаційним характеристикам основних посад працівників Міністерства внутрішніх справ України (Наказ МВС України № 301 від 24 березня 2006 р.) та завданням, які ставляться перед службою дільничних інспекторів міліції на конкретному етапі розвитку українського суспільства.

Предмет модуля: врегульовані нормами адміністративного права внутрішньо-організаційні та зовнішні суспільні відносини, що виникають в діяльності служби дільничних інспекторів міліції під час виконання ними завдань з охорони громадського порядку і безпеки

Зв’язки з модулями інших дисциплін: тактико-спеціальна підготовка, основи управління в ОВС, адміністративний процес, адміністративно-правове регулювання міграційних процесів (паспортно-візова служба), організація і тактика міліції громадської безпеки тощо.

Зміст модуля

Модуль № 1

Тема 1. Правові основи та організація діяльності служби дільничних інспекторів міліції.

Тема 2. Порядок призначення старших дільничних (дільничних) інспекторів міліції. Організація роботи на адміністративних дільницях. Права та обов’язки дільничного інспектора міліції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]